3x een goedkope airco in huis: van zelf maken tot budgetmodel (onder de 200 euro)

Ben jij op zoek naar een goedkope airco om de temperatuur binnenshuis behaaglijk te houden deze zomer? sevencouches verzamelde drie ideeën voor een goedkope airco - en een daarvan maak je gewoon zelf. Met de tips uit dit artikel houd jij je hoofd (en huis) koel tijdens warme dagen.

Goedkope airco

Een (mobiele) airco kan een enorme verlichting zijn tijdens de warme zomermaanden, maar vaak zijn de kosten van een traditionele unit behoorlijk hoog. Tegenwoordig zijn er tal van budgetvriendelijke opties op de markt die je kunnen helpen om toch verkoeling te vinden, zonder dat je je bankrekening hoeft te plunderen.

Airco zelf maken

Een van de meest budgetvriendelijke opties is het maken van een airco met behulp van waterflessen en een ventilator. Verzamel een aantal lege flessen (bij voorkeur 1,5 liter) en vul deze voor driekwart met kraanwater. Leg de flessen in de vriezer tot het water volledig bevroren is. Plaats de flessen voor de ventilator en laat deze het werk doen. Het resultaat: een verkoelend briesje door je woonkamer of slaapvertrek. Makkelijker kan bijna niet. Heb je geen plastic flessen? Dan kun je ook ice packs gebruiken.

Tip: wikkel je fles(sen) in nat keukenpapier om het water sneller te laten bevriezen. Hoe groter de flessen, hoe meer effect.

flesje water uit de vriezer
flesje water met keukenpapier er omheen
goedkope airco maken met een waterfles

Mobiele airco

Als je bereid bent om iets meer geld uit te geven, zijn er ook mobiele airco's beschikbaar die redelijk betaalbaar zijn. Voor een paar honderd euro kun je een mobiele airco aanschaffen die je eenvoudig van kamer naar kamer kunt verplaatsen. Deze draagbare units werken door de warme lucht uit de kamer te zuigen, deze te koelen en vervolgens de koele lucht terug de ruimte in te blazen. Mobiele airco’s hebben vaak een slang die je uit het raam moet hangen. Doe je dat niet, dan wordt de warme lucht met dezelfde gang je huis weer in geblazen.

Mobiele airco goedkoop

Mobiele airco’s zijn gemakkelijk te installeren - kwestie van in het stopcontact steken en aanzetten. Bovendien kunnen ze in verschillende ruimtes worden gebruikt, waardoor je zelf beslist welke kamer gekoeld wordt. Drie modellen tot 200 euro:

Wij gebruiken de mobiele airco voornamelijk om de slaapkamer van dochterlief te koelen. In de zomer loopt het kwik daar soms op tot 28 graden - zelfs met gebruik van een zonnescherm.

witte ventilator op het aanrecht van marmer

Geen airco? Zo houd je de warmte buiten

Voor degenen die geen geld hebben voor een airconditioner en op zoek zijn naar alternatieve manieren om hun huis te koelen, zijn er verschillende opties om te overwegen. Zes tips:

1. Maak het donker

Houd overdag ramen en gordijnen gesloten om de warmte buiten te houden. Open ze 's avonds wanneer de buitentemperatuur daalt om koele lucht binnen te laten.

2. Plaats je ventilator tactisch

Maak gebruik van ventilatoren. Plaats een ventilator voor een open raam om de buitenlucht naar binnen te blazen, of gebruik een plafondventilator om de luchtstroom in de kamer te verbeteren.

3. Thermische isolatie

Maak gebruik van thermische isolatie voor de ramen: breng zonwerende folie aan of hang reflecterende zonneschermen aan de buitenkant. Dit vermindert de hoeveelheid zonnewarmte die je huis binnendringt.

4. Laat warme apparaten uit

Vermijd het gebruik van warmtebronnen in huis, zoals oven en gasfornuis, tijdens de warmste uren van de dag.

5. Laat het tochten

Gebruik natuurlijke ventilatie in de avond en vroege ochtend. Wanneer de buitentemperatuur afkoelt, open dan ramen en deuren om frisse lucht naar binnen te laten. Plaats eventueel ook ventilatoren in de buurt van de geopende ramen om de koele lucht naar binnen te trekken.

6. Koel jezelf

Neem verkoelende douches of leg natte handdoeken op je lichaam om jezelf af te koelen.

Door gebruik te maken van deze tips kun je de temperatuur in je huis (en je hoofd) verlagen zonder dat je een airco nodig hebt. Of je nu kiest voor een goedkope airco, zelf een airco maakt met waterflessen en een ventilator, of gebruikmaakt van andere verkoelende opties, zorg ervoor dat je je hoofd koel houdt.

Heb jij nog tips om de warmte uit je huis te krijgen?


Meer zelf doen:

Vorige
Vorige

Ongedierte bestrijden op een diervriendelijke manier? Zo doe je dat

Volgende
Volgende

20x tuinposters: van zomerse doorkijkjes tot zwart-witte sfeermakers