Riad in Marrakech: binnenkijken bij Dar Palm (+ tips voor Marokko)

Ga je op reis naar Marokko en ben je op zoek naar een riad in Marrakech? Ik verbleef zes dagen op een prachtige plek middenin de medina. In dit artikel geef ik je een indruk van riad Dar Palm, neem ik je neem naar het beroemde El Fenn en deel ik mijn ervaringen met je. Laat je inspireren!

Half mei vertrok ik samen met zes andere vrouwen naar Marrakech voor een berg (interieur) inspiratie. Begeleid door Suzanne van @ensuus en Caroline (@liefdevoormarokko) ontdekten we de stad in een kleine week. Mijn tips en ervaringen lees je hier.

Riad in Marrakech: Dar Palm

Op Rue de la Bahia vind je riad Dar Palm, een waanzinnige plek voor je verblijf in Marokko. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis, vaak met een binnentuin, atrium en/of dakterras. De Nederlandse Caroline is de eigenaresse van Dar Palm en heeft het huis met enorm veel liefde ingericht. Het riad is geschikt voor 2-9 personen en heeft een klein zwembad.

details van een riad in marrakech
atrium riad dar palm marokko

Bij binnenkomst sta je in een grote, deels open ruimte - het atrium. Het riad heeft drie ‘woonlagen’: beneden vind je een gezellige living, een grote keuken en eetgedeelte. Ook de eerste slaapkamer is hier gelegen. Boven vind je drie slaapkamers voor twee- of drie personen. Het dakterras is de kers op de taart. Elke slaapkamer is tevens voorzien van een badkamer met douche en toilet.

In riad Dar Palm zie je steeds weer iets nieuws: ieder hoekje klopt. Caroline verzamelde de mooiste kleden, kussens en accessoires om haar Marokkaanse stulpje mee aan te kleden. Een impressie:

tuinkamer met marokkaanse kussens
dakterras in marokko
overkapping in marrakech
marokkaanse bouwstijl in de riad
riad dar palm marokko
berber vaas in riad dar palm

Temperatuur Marrakech

Marrakech heeft een landklimaat. De temperatuur is er gedurende het jaar redelijk constant. De beste tijd voor een stedentrip naar Marokko is het voor- of najaar. In mei ligt de temperatuur gemiddeld op 25 graden. Dat maakt een bezoek aan de souks bijzonder aangenaam. In de zomer loopt het kwik flink op is het vaak te warm om door de binnenstad te slenteren. Ga je in het najaar? Dan zijn september en oktober de beste maanden.

Welke kleding draag je in Marrakech?

Marokko is een tolerant Islamitisch land, wat betekent dat je niet verplicht bent bepaalde kleding te dragen. In principe kun je dus dragen wat je zijn fijn vindt. Ik koos standaard voor veelal jurken (over de knie) met een mouw (tot de elleboog). Ideaal in de souks. Het valt op als je dat niet doet: schaarsgeklede toeristen zijn er flink in de minderheid.

Marrakech tips

Naast de medina kent Marrakech verschillende bezienswaardigheden die absoluut het bezoeken waard zijn. De Majorelletuin en het Djeema el Fna plein zijn twee populaire toeristische trekpleisters. Ook leuk:

1. Souks

Interieurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want een bezoek aan de souks is een beleving op zich. De mooiste handgemaakte kussens, kleden, lampen en kopjes vind je hier. Afdingen is hier onderdeel van de cultuur - en dat is voor veel westerlingen best even wennen. Oefening baart kunst. Onbeleefd is het alleszins - en vaak kom je er samen wel uit. In de souks kocht ik vazen, een tapijt, een kussenhoes, een waxinelichthouder, kopjes, een kandelaar en wat souvenirs.

medina marrakech

2. Majorelle tuin (Yves Saint Laurent tuinen)

Jardin Majorelle ligt in een nieuwe stad - een groot contrast met de authentieke medina in de oude stad. Kies voor een taxi om tussen wijken en stadsdelen te reizen, of ga met de fiets. In Jardin Majorelle vind je exotische plantensoorten en de mooiste kleuren. De tuin werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw gemaakt door de Fransman Louis Majorelle. Hij kocht een stuk grond aan de rand van de Palmeraie en bouwde er een villa met botanische tuin. Na de dood van Majorelle raakte de tuinen in verval, waarna het werd gekocht door Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé. Zij schonken de tuinen uiteindelijk aan de Marokkaanse gemeenschap.

marokkaans blauw in jardin majorelle
blauwe fontein in de tuin van yves saint laurent

3. Marrakech El Fenn

Zoek je een mooie plek om te lunchen, dan is El Fenn echt een aanrader. Goed eten op een waanzinnige locatie. Slapen kun je hier uiteraard ook, vanaf 950 euro per nacht verblijf je op deze bijzondere plek in het centrum van de stad. El Fenn ligt in de buurt van het grote Djemaa el Fna plein, waar je o.a. slangenbezweerders aan het werk ziet. Wij kregen een unieke rondleiding door dit imposante bouwwerk.

hotel el fenn open haard
hal hotel el fenn met grote lantaarns

Prijzen in Marrakech

Vaak wordt gedacht dat spullen in Marokko vele malen goedkoper zijn dan in Nederland. Dit klopt deels. Je zult zien dat de prijzen in de souks fluctueren: zo hebben wij daar een dag rondgelopen waarop het beduidend drukker was en we meer toeristen tegenkwamen. Daar spelen de kooplui op in: ze gooien ter plekke hun prijzen omhoog.

Hoeveel afdingen?

Wat ik heb geleerd: bepaal vooraf wat je wil betalen voor dat lampje of die kandelaar. Een keer is het mij gelukt om ruim zestig procent af te dingen - en dat voelde ergens ook niet goed. Als de verkoper met zo’n daling akkoord gaat is zijn startbod eigenlijk al te hoog. Daarnaast zijn er ook momenten geweest dat ik direct akkoord ben gegaan met de prijs omdat ik die prima vond. Volg daarin vooral je gevoel.

Zorg voor voldoende contant geld

Voor bepaalde producten betaalde ik minder dan verwacht - en bij andere items was dat omgekeerd. In de souks kun je betalen met Marokkaanse dirham of met euro’s. Let op! Pinnen is in Marrakech niet gebruikelijk, zorg dat je voldoende contant geld meeneemt. Om je een idee te geven, dit betaalde ik voor mijn schatten:

  • Aardewerk kopjes: 7 euro per stuk (handgemaakt, gekocht in een duurdere shop)

  • Antiek berberkleed incl. vermaken: 220 euro (handgeknoopt)

  • Drie antieke berbervazen, gemiddeld 20 euro per stuk

  • Kussenhoes van een oud berberkleed: 25 euro

  • Tamegroute kandelaar naturel, handgemaakt: 50 euro

  • Raffia wandlampjes: 13 euro per stuk

Heb jij nog tips voor Marrakech? Deel ze in de comments!


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Van tuinbank tot eettafel: 3x stucwerk als stijlvolle afwerking

Volgende
Volgende

Onderhoudsvrije tuin maken? Ga aan de slag met deze vijf tips