Van tuinbank tot eettafel: 3x stucwerk als stijlvolle afwerking

DIY

Lange tijd werd stuc vooral ingezet om wanden en plafonds af te werken, maar dit veelzijdige pleisterwerk is op veel meer manieren te gebruiken. En met een beetje inspanning doe je dat zelf. Op de gevel, de tuinbank of eettafel: drie ideeën om mortel te gebruiken en tips om zelf aan de slag te gaan met stucwerk.

Pleisterwerk kom je in steeds meer variaties tegen. Waar voorheen strak afgewerkte wanden de boventoon voerden, mogen er nu vaker imperfecties in zitten. Mediterrane en oosterse invloeden, met verschil in vorm en dikte, winnen aan populariteit. Ook de doe-het-zelvers durven met stucwerk aan de slag te gaan. Zo kozen wij er vorig jaar voor om onze buitenmuur zelf te stucen. Collega-blogger Tanja maakte eigenhandig een prachtige buitenbank van stucwerk en Nathalie gaf haar eettafel een make-over met mortex. Laat je inspireren!

Wat is stucwerk?

Stucwerk bestaat uit gips, kalk of mortel dat op verschillende ondergronden gebruikt kan worden. Gestuucte muren of plafonds kunnen, wanneer deze droog zijn, afgewerkt worden met verf of behang. In principe is stucwerk geschikt voor vrijwel alle ondergronden. Laat je vooraf goed informeren over de voorbehandeling om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. Ben je zelf niet zo handig of wil je de klus door een vakman laten uitvoeren? Kies dan voor een ervaren stucadoor.

Zelf stucen: de tuinbank

Creatieve kluskoningin Tanja koos voor een gestuukte loungebank onder de veranda. Deze maakte ze van gasbetonblokken. Voor de maatvoering heeft ze gerekend met de diepte van palletkussens. Het grote voordeel van een op maat gemaakte tuinbank is dat je ‘m zo groot kunt maken als je zelf wilt. Tanja gebruikte speciale stucmortel voor buiten om de bank mee af te werken. Op haar blog vind je een handige how-to om zelf aan de slag te gaan.

tuinbank maken van gasbetonblokken

Beeld: Tanja van Hoogdalem

tuinbank van gasbetonblokken stuken

Beeld: Tanja van Hoogdalem

lichte veranda met betonnen vloer

Beeld: Tanja van Hoogdalem

Zelf stucen: de eettafel

Nathalie (@tattelie) heeft een hele eigen stijl en blijft bouwen aan haar prachtige interieur. Bij de kringloop scoorde ze een houten eettafel die wel wat liefde kon gebruiken. Voor drie tientjes nam ze ‘m mee naar huis waar ze de tafel een make-over heeft gegeven met mortex. Vooraf goed schoonmaken en ontvetten, eventueel schuren en voorbehandelen met epoxy (indien het tafelblad oneffenheden bevat). Daarna kun je gaan smeren. Let op: pleister niet te dik, maar werk met verschillende lagen. Online zijn verschillende video’s te vinden om zelf je eettafel te stucen.

kringloop tafel opknappen

Beeld: Nathalie Verbeeck

eettafel met gestuukt blad

Beeld: Nathalie Verbeeck

minimalistisch interieur

Beeld: Nathalie Verbeeck

Zelf stucen: de buitenmuur

Een gestuucte buitenmuur is niet alleen een aanwinst voor je tuin, het heeft ook een isolerende en beschermende werking. Een goede voorbereiding is het halve werk. Nieuwe stenen hebben een andere behandeling nodig dan stenen die een halve eeuw oud zijn. Een grondige reiniging is belangrijk voor de beste hechting. Je kunt er ook voor kiezen om cementgedragen platen op de muur te bevestigen. Daar stuc je makkelijk overheen. Wij hebben de wand niet behandeld met voorstrijk, omdat de stenen van de schuur nieuw zijn. Maak de bakstenen licht vochtig met de tuinslang voor je gaat smeren. Bekijk mijn stappenplan om zelf te stuken hier.

buitenmuur stuken met monogris
zelf een buitenmuur stuken
kerstkrans in de tuin

Zou jij zelf aan de slag willen met stucwerk? Of laat je het aan de vakman over?


Meer inspiratie:

Vorige
Vorige

20x tuinposters: van zomerse doorkijkjes tot zwart-witte sfeermakers

Volgende
Volgende

Riad in Marrakech: binnenkijken bij Dar Palm (+ tips voor Marokko)