Khmara hanglamp DIY: zo maak je een budgetvriendelijk look-a-like

DIY

Ben je op zoek naar een ingetogen eyecatcher voor aan het plafond maar heb je niet zo veel budget? Ga aan de slag met deze Khmara hanglamp DIY van Linda. Een tijdrovend klusje, maar dan heb je wel wat. Bekijk het stappenplan hier.

Khmara hanglamp DIY

Misschien ken je ‘m al: de Khmara hanglamp. Een waanzinnig ontwerp, geïnspireerd op de vorm van een wolk. Minimalistisch, wabi sabi, een beetje Japandi: deze lamp heeft het allemaal. De marshmallow wordt ‘ie ook wel genoemd - en als je het design ziet snap je waarom. Deze designparel is gemaakt om het interieur op een zachte manier te verlichten. Het prijskaartje loopt op tot bijna 1.000 euro voor een groot model. Oef. De creatieve Linda van @lavielalinda liet zich inspireren door de Khmara lamp en ging zelf aan de slag met een skippybal, gips en geduld. Véél geduld.

Wat heb je nodig?

  • Skippybal of yogabal

  • Plastic folie

  • Aluminium folie

  • 10 lagen papier (A4 printerpapier)

  • Hobbylijm (bijvoorbeeld tacky glue van Action)

  • Zelfhardende klei

  • Gipsverband (vijf rollen)

  • Slijpschijf (om de fitting te verstevigen)

  • Lampfitting

  • Lamp

  • Bloempot (of andersoortige hulpmiddel om op te werken)

Diy Khmara hanglamp

Stappenplan Khmara lamp maken

1. Voorbereiden

Verzamel alle benodigdheden en leg de skippy- of yogabal op een plek waar je er makkelijk aan kan werken. Linda gebruikt daarvoor een bloempot. Omwikkel de bal met plastic folie zodat het papier straks makkelijk(er) loskomt. Scheur de A4tjes in lange stroken.

Skippybal ingepakt om te verwerken

Omwikkel de bal met plastic folie zodat het papier straks makkelijk(er) loskomt.

2. Lijmen

Meng hobbylijm (bijvoorbeeld tacky glue van Action) met dezelfde hoeveelheid water in een grote schaal. Haal de papieren stroken door het schaaltje (werk niet te nat!) en plak deze op de bal. Bepaal zelf de vorm. Werk van boven naar beneden en laat ongeveer een derde van de bal leeg. Linda gebruikte tien lagen papierstroken om een kap te creëren. Laat goed drogen (zeker 48 uur).

Eerste laag papier stroken

Linda gebruikte tien lagen papierstroken om een kap te creëren.

3. Rand verstevigen

Wanneer de papieren kap goed droog is, verwijder je de bal (laat deze leeglopen) en bedek de rand van je kap met aluminiumfolie. Knip de kap in een vorm naar keuze. Linda koos voor een ietwat golvende kap. Bedek de randen daarna rondom met zelfdrogende klei. Zo verstevig je de uiteinden en voorkom je inscheuren of schade. Door klei te gebruiken, ontstaat ook de zachte, ronde uitstraling onderaan de kap. Laat de klei goed uitharden.

Aanbrengen rand zelfdrogende klei

Met gipsverband kun je de kap verstevigen.

4. Gipsen

Maak voorzichtig een uitsparing voor de lampfitting. Linda gebruikte hiervoor aan de binnenkant een slijpschijf, zodat de fitting niet door de kap heen scheurt. Bedek beide zijden van de kap met gipsverband om deze meer stevigheid te geven. Beplak de buitenkant van de kap ook met gips.

Diy Khmara hanglamp
Diy Khmara hanglamp

5. Schilderen en afwerken

Verf je lamp in een kleur naar keuze. Linda gebruikte betonlookverf (kleur: Saint Claire krijtverf) voor een matte, speelse uitstraling. Fitting installeren, ophangen en klaar ben je.

Beeld en idee: Linda (@lavielalinda)

Wat vind jij van het resultaat?


Andere lamp maken?

Vorige
Vorige

Kostbaar vs. Koopje: met de look-a-like van dit vloerkleed bespaar je €1.400

Volgende
Volgende

Zonnepanelen kopen? Vier tips voor de beste deal (en zo bespaar je)