Zonnepanelen kopen? Vier tips voor de beste deal (en zo bespaar je)

Wil je zonnepanelen kopen om je energierekening te drukken? Een goede keus als je genoeg opwekt om kostendekkend te zijn. sevencouches dook in de wereld van zonnepanelen en verzamelde vier tips voor de beste deal.

Na jaren bakkeleien is het zo ver: in mei van dit jaar krijgen we zonnepanelen. In eerste instantie wilden we de zonnepanelen per se op ons dak. Eén probleem: de dakkapellen zijn nodig aan vervanging toe en moeten eerst vernieuwd worden. Van uitstel kwam afstel, maar na de hoge energieprijzen besloten we: dit moet anders. Wij gaan over op zonne-energie. De zonnepanelen, elf stuks, komen bij ons op het dak van de garage te liggen. Extra gunstig: doordat het een plat dak is kunnen de zonnepanelen naar het zuiden gekanteld worden. Dat zorgt straks voor een hogere opbrengst.

Energie besparen

Ondanks dat we van energie besparen vorig jaar een sport hebben gemaakt, is met name de kostenpost elektriciteit nog best wel hoog. Door bewustwording hebben we het verbruik naar beneden gekregen, maar helemaal tevreden zijn we nog niet. Nu we ook een hybride auto voor de deur hebben was de kogel door de kerk. Rijk wordt je niet meer van zonnepanelen, de tijd van salderen is (bijna) voorbij. Maar wanneer je kunt voorzien in je eigen verbruik is dat - vinden wij - al heel fijn. Hoe krijg je de beste deal voor je zonnepanelen? Vier tips:

App met energie verbruik overzicht

1. Check je verbruik, ligging en ruimte

Neem je energieverbruik onder de loep. Hoeveel kilowattuur verbruik je per jaar? Ook belangrijk: zoek uit hoeveel zonnepanelen nodig zijn om in je verbruik te voorzien. Heb je daar voldoende ruimte voor? Online kun je een zonnepanelen check doen om te kijken of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen. Heb je niet voldoende budget om zonnepanelen te kopen? Er zijn ook bedrijven waar je deze kunt huren.

2. Vraag offertes op

Ga op zoek naar de beste prijs voor jouw zonnepanelen. Kijk niet alleen in de regio waarin je woonachtig bent (ik heb zelf bijvoorbeeld ook gezocht op ‘zonnepanelen Almelo’ na een tip uit mijn vriendenkring). Kijk ook naar het type zonnepaneel dat het bedrijf plaatst, de opbrengst en de garantie. Zo kozen wij voor een paneel met een hoger rendement én vijf jaar extra garantie. De meerprijs? Vijftien euro per paneel.

3. Ga onderhandelen

Het voelt misschien een beetje ongemakkelijk, maar wanneer je verschillende offertes hebt kun je best een beetje onderhandelen over de prijs. Zo hebben wij een paar honderd euro van het totaalbedrag afgekregen door de deal op dezelfde dag te sluiten. Doe dit alleen als je helemaal zeker bent van je zaak. Sommige bedrijven hebben een buren- of vriendendeal. Wellicht ook interessant voor jou!

4. Kijk of subsidie kunt krijgen

In veel gemeentes zijn potjes voor het verduurzamen van je woning. Dat geldt o.a. voor isolerende maatregelen, maar ook de overstap naar zonne-energie wordt toegejuicht. Check of je in aanmerking komt voor subsidie op je zonnepanelen. Alle beetjes helpen tenslotte!

Heb jij al zonnepanelen?


Meer lezen over besparen?

Vorige
Vorige

Khmara hanglamp DIY: zo maak je een budgetvriendelijk look-a-like

Volgende
Volgende

Tapijtreiniger huren? In vijf stappen krijg jij je vloerkleed weer fris