Action verzwaringsdeken getest: zorgt dit beddengoed echt voor een betere nachtrust?

De Action verzwaringsdeken is al enige tijd een hit en dat is niet voor niets: dit eenpersoons exemplaar scoor je voor slechts €29,95. sevencouches nam de proef op de som en testte de Action verzwaringsdeken: gaat je nachtrust er daadwerkelijk op vooruit?

Wat doet een verzwaringsdeken?

Allereerst is het goed om te weten wat een verzwaringsdeken is en hoe je ‘m gebruikt. Een verzwaringsdeken is een soort dekbed dat gevuld is met plastic korrels of glaskralen in plaats van dons of wol. De korrels geven de deken een gewicht mee tussen de 6 en 11 kilo. Welke zwaartedeken bij jou past hangt af van je lichaamsgewicht. De richtlijn voor de juiste verzwaringsdeken is 10 procent van je lichaamsgewicht. Weeg je 75 kilo, dan kies je voor een zwaartedeken van 7 kilo. Een verzwaringsdeken oefent gelijkmatig druk uit op je lichaam, waardoor je nachtrust zou verbeteren. Ook mensen die moeilijk inslapen kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken.

action verzwaringsdeken op bed met kussens

Nadeel: pluisjes zijn snel zichtbaar op de zwaartedeken

action verzwaringsdeken op bed in slaapkamer

Action verzwaringsdeken

Sinds jaar en dag heeft Action ook een verzwaringsdeken in de collectie. Dit is een eenpersoons exemplaar (maat: 140 x 200 cm). De verzwaringsdeken van Action is gevuld met glaskralen en gemaakt van polyester. Het gewicht is standaard 7 kilo. Dat maakt dit dekbed geschikt voor personen met een lichaamsgewicht tussen de 65 en 85 kilo, zo valt te lezen op de website van Action. De zwaartedeken is standaard grijs en kan niet in de wasmachine, maar moet handmatig gereinigd worden. Let op! De verzwaringsdeken van Action is niet geschikt voor kinderen. De exemplaren hieronder wel:

Verzwaringsdeken Action review

Vooraf een schets van mijn slaapgedrag. De reden dat ik een verzwaringsdeken wilde uitproberen, is dat ik regelmatig onrustig slaap. Draaien doe ik tot vervelens toe. Volledig ontspannen lijkt niet helemaal te lukken. Voor dit ‘probleem’ heb ik eerder een spijkermat aangeschaft, wat vaak een positieve uitwerking heeft, maar niet altijd. Door onder een zware deken te kruipen, hoop ik mijn bewegingen te beperken en dieper in slaap te kunnen komen. Of dat is gelukt lees je hieronder.

Eerste indruk

De verzwaringsdeken van Action is enkel online te koop. Je betaalt €29,95 plus eventuele verzendkosten. De zwaartedeken lijkt meer blauw dan grijs en bestaat uit allemaal vakjes. Deze zijn stuk voor stuk gevuld met glaskralen. De deken is te gebruiken in een hoes, maar je kunt ‘m ook zonder gebruiken. Het wassen op de hand lijkt me wél een uitdaging.

action verzwaringsdeken op bed met kussens sevencouches

Verzwaringsdeken ervaringen

De verzwaringsdeken van Action heb ik twee weken onafgebroken getest. Onderstaande is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen.

Eerste nacht: weg ermee!

De eerste nacht heb ik de verzwaringsdeken over het dekbed gelegd dat ik normaal gebruik (vier seizoenen, dons). Die keuze maakte ik eigenlijk uit hygiënisch oogpunt en omdat ik mijn lichaam langzaam wilde laten wennen aan de zwaarte van het dekbed. De betere nachtrust bleef uit - het tegenovergestelde gebeurde. Ik had het warm, kon mijn draai niet vinden en voelde letterlijk dat ik minder bewegingsvrijheid had. Halverwege de nacht heb ik de deken op de grond gegooid. Kwestie van wennen?

Tweede nacht: twijfelachtig

De tweede nacht heb ik een nieuwe poging gedaan. Opnieuw door de verzwaringsdeken over mijn dekbed te leggen. Dit keer koelde het ’s nachts flink af en had ik geen last meer van oververhitting. De zwaartedeken heeft de ochtend gehaald op mijn bed, maar of ik die druk nou kon waarderen: ik wist het niet.

Na een week: steeds prettiger

Ondanks de twijfel zette ik door. Ik verruilde mijn donzen dekbed voor de verzwaringsdeken en gebruikte deze direct op mijn lichaam. Dat zorgde voor meer comfort en opvallend genoeg begon ik de druk van het dekbed als prettig(er) te ervaren.

Na twee weken: meer ontspannen

Inmiddels ben ik twee weken verder. De resultaten waren vooral de eerste tijd wisselend: de ene nacht brengt de verzwaringsdeken rust, de volgende nacht irritatie. Maar hoe langer ik de deken gebruik, hoe meer ik eraan gewend raak. Of het dekbed daadwerkelijk een kalmerend effect heeft, is persoonsgebonden. Ontspannen lukt overigens wel beter. Kortom: neem de tijd om te wennen aan een verzwaringsdeken. Dan kun je pas echt oordelen of het iets voor jou is. De deken van Action is wat mij betreft een aanrader, zeker voor dat geld.

Meer lezen over de verwaringsdeken voor kinderen? Blogger Mirjam deelt haar ervaringen.

Verzwaringsdeken wassen

Als je de zwaartedeken zonder hoes gebruikt, is het belangrijk om deze met regelmaat op de hand te wassen. Makkelijk is dat echter niet, want je hebt nogal wat gewicht in handen. Een badkuip is hiervoor ideaal - ik heb de zwaartedeken in het bad gewassen met handwarm water en wasmiddel voor donkere kleuren. Wil je het jezelf makkelijk(er) maken? Kies er dan voor om de verzwaringsdeken in een een passende hoes te stoppen.

Heb jij al een verzwaringsdeken?


Misschien vind je dit ook interessant

Vorige
Vorige

Hanglamp van papier maken: ontwerp in drie stappen je eigen designlamp

Volgende
Volgende

Van velvet dekbedovertrek tot linnen lakens: 5x alles over beddengoed