Hanglamp van papier maken: ontwerp in drie stappen je eigen designlamp

DIY

Een hanglamp van papier maken in de stijl van Casa Gitane? In dit artikel zie je hoe je zelf zo’n toffe én budgetvriendelijke lampionlamp maakt. De gemiddelde kosten? Zo’n €25.

Hanglamp bollen

Shannah van Instagramaccount @thehomerebel liet zich inspireren door de Mabel pendant lamp van Casa Gitane: een imposant ontwerp met een hoogte van 150 centimeter. De lamp is geïnspireerd op - je raadt het al - de papieren lantaarns. Die gebruikte Shannah ook in haar zelfmaker.

Hanglamp van papier maken

Jouw lamp hoeft geen een-op-een kopie te worden van het origineel: laat je creativiteit de vrije loop en maak een een lamp die past in jouw huis. Heb je een hoog plafond? Dan kun je uitpakken met je lampionlamp. Bij een gemiddeld of laag plafond gebruik je minder lampionnen. Kies bij voorkeur voor een oneven aantal. Vind je vijf lampionnen te veel? Neem er dan drie.

Hanglamp met stekker

Het grote voordeel van deze DIY is dat je ook een snoer met losse stekker kunt gebruiken. Je hoeft de lamp dus niet op te hangen aan een stroompunt in het plafond. Tip: scoor een lang snoer en draai een metalen haakje in het plafond. Zo leid je de lamp eenvoudig naar een plek van jouw keuze.

Hanglamp van papier in het interieur van thehomerebel

Hanglamp maken: vorm bepalen

Shannah heeft geprobeerd het originele model zo goed mogelijk na te bootsen door verschillende vormen lampionnen te gebruiken. Ook in grootte varieerde ze. Shannah combineerde drie bollen (twee kleine en een grotere) met een druppelvorminge lampion en koos voor een langwerpige variant. Je kunt uiteraard ook een lamp maken van alleen bolvormige lampionnen. Let op! Er kan enigszins kleurverschil in de lampionnen zitten.

Meer DIY-projecten zien? Klik hier.

Diy hanglamp van papier in het interieur van thehomerebel

Wat heb je nodig voor deze DIY?

  • Lampionnen van rijstpapier in verschillende vormen en maten (met metalen spanner);

  • Plakband of visdraad;

  • Pendant snoer;

  • LED lampje.

Zo ga je te werk

Stap 1: Pak de lampionnen uit en zet er eentje in elkaar. Bepaal de volgorde: begin bijvoorbeeld met een kleine bol, gevolgd door een druppelvormige lampion. Varieer en wissel af. De grootste bol gebruik je in het midden om de lamp vorm te geven. Eindig met de kleine bol.

Diy hanglamp van papier met stappenplan

Stap 2: De metalen spanners (wat de lampion in vorm houdt) bevestig je aan elkaar met een stukje plakband of doorzicht visdraad. Tip! Hang je creatie aan een gordijnroede of kapstok tijdens het monteren. Zo voorkom je schade aan je lampionnen.

Stap 3: Wanneer alle lampionnen goed aan elkaar bevestigd zijn, hang je de lamp op aan een losse pendant. Kies bijvoorbeeld voor een LED lamp in de kleur warm wit voor een subtiele sfeermaker.

Foto’s: Shannah (@thehomerebel)

Wat vind jij van het resultaat?

Vorige
Vorige

Vloerbedekking in huis? Dit zijn de voor- en nadelen van tapijt

Volgende
Volgende

Action verzwaringsdeken getest: zorgt dit beddengoed echt voor een betere nachtrust?