Interieurfotografie moeilijk? Met deze tips maak je zelf mooie beelden van jouw huis

DIY

Wil je mooie foto’s maken van je interieur maar weet je niet hoe je moet beginnen? Of fotografeer jij al regelmatig binnenshuis maar ben je (nog) niet tevreden over het resultaat? In dit artikel vind je tips om je interieur te fotograferen, suggesties voor een lens én lees je of je met een smartphone hetzelfde resultaat kunt behalen als met een systeemcamera.

Het lijkt soms zo makkelijk: even een leuk hoekje maken. Kussens opkloppen, plaid over de bank, tafeltje ernaast met wat accessoires erop en voila: je hebt een mooi beeld voor je website of social media. In de praktijk komt er een hoop kijken bij goede interieurfotografie. Het is een vak apart. Om kwalitatieve beelden te kunnen maken, is het nuttig om de basisbeginselen van fotografie onder de knie te hebben. Daarover later meer.

Fotograferen met je smartphone of camera?

Maar eerst: is een spiegelreflex of systeemcamera nodig voor mooie interieurfoto’s? Het antwoord is nee. Met de smartphones van tegenwoordig kun je ook goede beelden beelden maken. Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon? Dan kun je de Samsung Galaxy S22 kopen: één van de beste smartphones van 2022 als het gaat om de camera’s. De hoofdcamera heeft maar liefst 50 (!) megapixels. Daarnaast zit er een telelens en groothoeklens op, ideaal om de totale ruimte te vangen. Dit toestel heeft ook beeldstabilisatie, waardoor eventuele beweging wordt gecorrigeerd. Kortom: ook met een smartphonecamera kun je dus prima uit de voeten.

achterkant iphone 12 in een houder

Basisbeginselen fotografie

Diafragma, sluitertijd en het ISO-getal zijn misschien termen waarvan je weleens hebt gehoord. Wanneer jij je interieurfotografie naar een hoger level wilt tillen, zijn dit de basisprincipes. Met het diafragma (f) regel je de grootte van de lensopening. Hoe groter de lensopening, hoe meer lichtinval. De sluitertijd laat zien hoe lang de sensor open blijft en het ISO-getal zegt iets over de lichtgevoeligheid. Deze basisprincipes vormen samen de belichtingsdriehoek. Daar kun je hier meer over lezen. Fotografeer je met je smartphone? Dan kun je de belichting enigszins regelen door in een bepaalde hoek (bijvoorbeeld linksboven) van je scherm te tikken. Probeer en kijk wat het effect is.

Interieur fotograferen

Misschien wel het belangrijkste element in het maken van foto’s in je woonkamer, kantoor aan huis of slaapvertrek is licht. Binnenshuis heb je minder licht dan buiten, zeker op donkere of regenachtige dagen. Toch komen interieurfoto’s het mooist tot hun recht bij natuurlijk licht. Belangrijk: doe alle lampen uit om schaduwen en kleurafwijkingen te voorkomen. Werk je met een camera? Kies dan voor een diafragma dat past bij de lichtinval op dat moment (gemiddelde ergens tussen de f9 en f12). Houd je ISO-getal laag om ruis te voorkomen. Andere tips:

camera iphone 12

1. Zorg voor rechte lijnen

Rechte lijnen brengen balans in het beeld. Afhankelijk van je camera of lens kan een muur of deur nog weleens scheef worden. Als hulpmiddel kun je een statief gebruiken met een ingebouwde waterpas.

2. Fotografeer bij voorkeur met bewolking

Maar dan komt er toch minder licht binnen? Ja, alleen is het licht gelijkmatiger en daardoor minder hard. Direct zonlicht kan zorgen voor storende schaduwen.

3. Ruim op

Een hoekje dat er ‘in het echt’ fijn uitziet, kan op beeld rommelig worden. Experimenteer! Haal een tafeltje weg, voeg een kussen toe. Wissel af en kijk hoe je het beste resultaat kunt creëren.

groothoek iphone 12

Welke lens voor interieurfotografie?

Bij interieurfotografie is een groothoeklens onmisbaar. Maar maak het niet te gek! Met een groothoeklens kun je uitzoomen in de ruimte om alles in beeld te krijgen. Vervorming ligt op de loer - en dat is zonde! Nieuwere smartphones zijn ook vaak voorzien van een groothoeklens. Wil je een losse lens kopen? Kies dan bijvoorbeeld voor een exemplaar met een brandpuntafstand tussen de 10 en 35 mm.

Fotografeer jij het liefst met je (systeem)camera of smartphone?

Vorige
Vorige

Kostbaar vs Koopje: bespaar ruim €300 op deze organische wandspiegel

Volgende
Volgende

Van kledingrek tot inloopkast: zo berg jij je garderobe stijlvol op