Weer als nieuw: drie opties voor een goedkope traprenovatie

Van tapijt tot pvc of laminaat: de mogelijkheden voor een traprenovatie zijn tegenwoordig eindeloos. Maar wat kost een traprenovatie? En hoe geef jij je trap een betaalbare make-over? In dit artikel vind je drie stijlvolle én betaalbare opties voor een nieuwe trap.

Een traprenovatie staat misschien niet bovenaan je wensenlijstje: het is veelal een kostbare en tijdrovende klus. Toch? De investering voor het opknappen van je trap hangt af van verschillende factoren. Het aantal treden bijvoorbeeld, maar ook de afmetingen daarvan. Ook heeft het type trap, open of gesloten, invloed op de prijs. Maar misschien nog wel het meest bepalend voor de klus is de tijdsinvestering. Ga je zelf je trap renoveren of kies je voor een klusjesman? In het laatste geval zal de prijs flink hoger uitvallen. Hou daar rekening mee in het maken van je keuze.

Kosten voor een traprenovatie

De prijzen voor een mooie trap in de woonkamer of hal lopen flink uiteen. Kies je enkel voor een nieuw likje verf, dan ben je beduidend goedkoper uit dan wanneer je de trap volledig laat renoveren. Reken voor het gemak met een gemiddelde prijs tussen de €1.500 en €3.500. Ga je het zelf doen? Dan zijn de kosten een stuk lager. Bepaal vooraf je budget. Wat wil jij uitgeven aan het opknappen van je trap? Wat kun je zelf? Op basis daarvan kun jij je wensen in kaart brengen. Ook de staat van de trap speelt een rol. Heeft er altijd bekleding op de trap gezeten? Dan zal het moeilijker worden om deze netjes te (laten) schilderen.

traprenovatie eiken

Beeld: Carpetright

Optie 1: trap bekleden met laminaat of pvc

Een strakke trap in eiken- of betonlook? Met laminaat of pvc is dat mogelijk. Maak van je trap weer een blikvanger die past bij de rest van je interieur. Er zijn verschillende kant-en-klaarpakketten op de markt om je trap zelf een make-over te geven. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt: van een basic opfrisser tot een complete renovatie inclusief ledverlichting. Heb je een oud huis met krakende treden? Dan is dit een goede oplossing. De kosten voor een gemiddelde trap: vanaf €1.000.

Voordelen:

  • Snel klaar

  • Anti-slip

  • Geluiddempend

  • Veel keuzes uit kleuren en materialen

Nadelen:

  • Alleen geschikt voor gesloten trappen

gestoffeerde trap

Beeld: Carpetright

Optie 2: trap stofferen

Stofferen is een ideale en betaalbare manier om je treden op te knappen. Zelfs bij een (zwaar) beschadigde trap is bekleding mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om alleen de treden te bekleden of de trap in zijn volledigheid te stofferen. Bijkomend voordeel van trapbekleding is de geluiddempende functie. De kosten voor een gemiddelde trap: €400-€600.

Voordelen:

  • Snel klaar

  • Geluiddempend

  • Veel keuzes uit kleuren en materialen

  • Ook geschikt voor beschadigde trappen

  • Budgetvriendelijk

Nadelen

  • Moeilijk(er) schoon te houden

  • Kans op schade door huisdieren (krabben)

houten trap in een licht interieur

Optie 3: trap schilderen

Een trap die er in de basis nog aardig uitziet, kan ook geschilderd worden. Kies voor een watergedragen lak en koop kwaliteit. Een trap wordt intensief gebruikt en belopen, het is zonde van je tijd en geld als deze binnen enkele maanden beschadigd is. Voor je aan de klus begint is een goede voorbereiding noodzakelijk. Verwijder eventuele lijmresten, ontvet het houtwerk en schuur daarna grondig. Ga je de trap schilderen? Plak vooraf de muren goed af en start met een grondverf. Let op: verf de treden om en om zodat je de trap kunt blijven gebruiken. Daarna schilder je de treden twee tot drie keer voor het gewenste resultaat. De kosten voor een gemiddelde trap: €150-€300 (als je het zelf doet).

Voordelen:

  • Budgetvriendelijk

  • Snel resultaat

Nadelen:

  • Arbeidsintensief

  • Beschadigd (relatief) snel

Welke traprenovatie heeft jouw voorkeur?

Vorige
Vorige

Van kledingrek tot inloopkast: zo berg jij je garderobe stijlvol op

Volgende
Volgende

Zagen, boren en schilderen: dit zijn mijn populairste DIY-projecten