Van jaloezie tot rolgordijn: zo kies je raamdecoratie voor de keuken

Raamdecoratie in de keuken staat gezellig, werkt sfeerverhogend en is functioneel. Maar welke gordijnen, jaloezieën of shutters zijn het meest praktisch? In dit artikel lees je tips en inspiratie voor het kiezen van raamdecoratie in de keuken.

In tegenstelling tot raamdecoratie voor de woonkamer, het slaapvertrek of je werkruimte hebben gordijnen in de keuken meer te ‘lijden’. De plaats van het keukenraam is hierbij belangrijk: een raam boven het fornuis of de gootsteen krijgt eerder te maken met vetspetters, viezigheid of vocht. De ramen in onze keuken zitten op deze strategische plekken. Met regelmaat zijn sausvlekken zichtbaar bij het raam boven de kookplaat en ondanks de goede afzuigkap wordt het toch wat vettig in de hoek waar je kookt. Houd daar rekening mee wanneer je raamdecoratie gaat uitzoeken en kies voor raamdecoratie die makkelijk schoon te maken is.

bamboe rolgordijn in de keuken

Functie van raambekleding in de keuken

Denk allereerst na over het doel van de gordijnen. Wil je inkijk beperken? Kies dan bijvoorbeeld voor een top down bottom up plissegordijn dat je op de gewenste hoogte kunt afstellen. Wil je juist het avondzonnetje buiten houden? Dan zijn houten jaloezieën een goede optie. In principe kun je veel verschillende soorten gordijnen of shutters in de keuken kwijt. Hieronder vind je vier soorten raamdecoratie voor de keuken.

1. Houten jaloezieën

Mijn persoonlijke favoriet - want deze passen altijd. Of je nu van een industriële stijl houdt, een landelijke inrichting hebt of een voorliefde deelt voor Scandinavisch wonen: houten jaloezieën zijn multifunctioneel. In onze keuken kozen we twee jaar gelezen voor deze vorm van raamdecoratie. Last van inkijk hebben we niet, maar de ramen zijn nogal groot en de temperatuur in de keuken kan tijdens warme zomerdagen flink oplopen. Met houten jaloezieën kun je het zonnetje indien gewenst buiten houden en je bepaalt zelf hoeveel licht er binnenkomt. Ook fijn: deze vorm van raamdecoratie is heel makkelijk te reinigen met een vochtige doek én leverbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Wil je meer warmte in de keuken? Kies dan voor bamboe jaloezieën.

natuurlijke kleuren in de keuken

2. Rol- of vouwgordijn

Bijzonder sfeerverhogend zijn rol- of vouwgordijnen in de keuken. Ook fijn: je creëert eenvoudig een knus gevoel. Kies voor een warme tint om je keuken ‘aan te kleden’ of voor een lichte uitvoering om het ruimtelijk effect te vergroten. Rol- of vouwgordijnen zijn wel vlekgevoelig en minder goed schoon te houden. Veel varianten kun je trouwens zelf wassen, maar daar moet je zin in hebben. Je kunt ervoor kiezen om de gordijnen tijdens het koken helemaal op te rollen om de kans op vlekken te verkleinen. Sindskort hebben we in huize sevencouches gekozen voor bamboe rolgordijnen in de keuken. Deze zijn wat subtieler dan de houten jaloezieën die hier tot voor kort hingen en geven toch dat stukje warmte. Ook fijn: voldoende ruimte om kommetjes, vazen en kandelaars in de vensterbank te zetten.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Een keuken make-over met een klein budget

3. Aluminium jaloezieën

Hou je van een stoere look? Dan staan aluminium jaloezieën prachtig voor jouw keukenraam. Deze vorm van raamdecoratie is misschien wel de meest populaire vanwege het praktische karakter. Je maakt deze raambekleding heel eenvoudig schoon met een vochtige doek. Door de kleur zie je vuiltjes en oneffenheden ook minder snel. De lichtinval is bij aluminium jaloezieën ook makkelijk te regelen.

keuken met houten frontjes

4. Plisségordijn in de keuken

Met een plisségordijn zorg je zelf voor optimale lichtinval tijdens het koken. Ideaal bij een donkere keuken of wanneer je aan een drukke weg woont en te maken hebt met nieuwsgierige blikken. Een goede mix van privacy en lichtinval dus! Met het plisségordijn kun je alle kanten op, zeker wanneer je voor een top down bottom up-variant kiest. Daarbij kan het gordijn boven en onder geopend worden. Let wel: plisségordijnen zijn het meest kwetsbaar uit dit lijstje en niet schoon te maken. Voor een raam boven de kookplaat is dit type raamdecoratie daarom minder aan te raden.

Heb jij raamdecoratie in de keuken? Wat is jouw favoriet?

Vorige
Vorige

Duurzaam, groen en bohemian: drie tuintrends voor de zomer van 2022

Volgende
Volgende

Zelf gaten boren in de muur? Zo doe je dat