Van stuken tot betimmeren: dit kun je doen met een lelijke buitenmuur

Je tuin ligt er prachtig bij, maar de gevel van je (oude) woning is een doorn in het oog. Herkenbaar? Vlekken, beschadigingen, scheuren of verkleuring: wat kun je doen met een lelijke buitenmuur? Vier opties.

Oude gemetselde muren kunnen prachtig zijn en geven je woning karakter. Helaas geldt niet voor alle buitenmuren dat ze mooier worden naarmate de tijd verstrijkt. Niet alleen het weer heeft daar invloed op, ook de ligging van het huis en de kwaliteit van de stenen zijn bepalend. Sommige woningen zijn met zorg gebouwd, andere wijken werden in no-time uit de grond gestampt. Onze woning, uit 1969, is destijds in rap tempo gebouwd. Nu, ruim vijftig jaar later, kan de muur wel wat liefde gebruiken. Broze stenen, loszittend metselwerk… Tijd voor actie! Wat te doen met een lelijke buitenmuur? Vier opties.

houten huis met zwarte verf

Kies voor gevelbekleding

Een stenen woning met de looks van een houten huis - gevelbekleding is een ideale manier om je woning een oppepper te geven. Gevelbekleding is duurzaam en onderhoudsarm - een maal per jaar grondig (laten) reinigen is voldoende. Je kunt kiezen voor echt hout, maar tegenwoordig is er ook kunststof gevelbekleding op de markt mét houtlook. Bijna niet van echt te onderscheiden. Wil je een ander soort gevelbekleding? Dan is gevelbekleding van metaal of steen wellicht iets voor je. Welke look ook bij je past, er is altijd wel een variant te vinden. Ideaal!

betimmerde gevel van een huis

Ga voor een groene muur

Met klimplanten zorg je niet alleen voor het vergroenen van je tuin, maar leid je ook de aandacht af van de gevel. Klimop ligt voor de hand, maar ook toscaanse jasmijn, blauwe regen of klimrozen zijn prachtig om tegen je woning op te laten groeien. Gebruik altijd een raster van metaal of bamboe zodat klimplanten het metselwerk niet kunnen beschadigen. Met name klimop kan een probleem vormen wanneer deze direct op een bakstenen muur groeit. Zelf een groene wand aanleggen? Linda van Tuinenbuitenleven.com legt uit hoe je dat doet!

Buitenmuur (zelf) stuken

Stukwerk is een ideale manier om een lelijke gevel of schuur te verbloemen. Ben je een beetje handig? Dan kun je de buitenmuur zelf stuken. Stukwerk heeft een isolerende werking en is makkelijk overschilderbaar. Je kunt kiezen voor een strak gestuukt huis of gaan voor een imperfecte look. Ook leuk wanneer jij droomt van een mediterrane sfeer in de tuin. Je haalt direct het vakantiegevoel naar huis!

Gevel laten reinigen

Zijn de bakstenen nog in goede staat en zijn alleen de voegen slecht? Dan kun je kiezen voor een gevelreiniging in combinatie met nieuw voegwerk. De voegen worden uitgekrabd, de bakstenen worden grondig gereinigd en krijgen hun oude kleur weer terug. Tot slot wordt het metselwerk opnieuw gevoegd en staat je woning er weer jaren netjes bij.

Heb jij ook een lelijke buitenmuur? Welke oplossing is jouw favoriet?

Vorige
Vorige

Van veranda naar tuinkamer: het hele jaar plezier van je overkapping

Volgende
Volgende

Hoe vind je de juiste bank voor jouw interieur? Vier tips