Van veranda naar tuinkamer: het hele jaar plezier van je overkapping

Droom je van een veranda? Je bent niet de enige! Een overkapping is een aanwinst voor je tuin. En hoe fijn zou het zijn om die ruimte het hele jaar door te kunnen gebruiken? In dit artikel vind je een aantal opties om je veranda om te toveren tot tuinkamer.

Twee jaar geleden werd in huize sevencouches gestart met de verbouwing van onze tuin. Na maandenlang schetsen, meten en plannen maakten we (met hulp) eindelijk de tuin waarvan we droomden. Veel groen, bloemen, planten én een overkapping in de tuin. Wij kozen ervoor om de veranda tegen de schuur aan te bouwen, zodat het dak doorloopt en de oprit niet in het zicht ligt. Vanaf het huis hebben we zicht op de veranda en vanonder de veranda kijken we uit op de tuin. Ideaal!

houten overkapping
kussens op een tuinbank

In weer en wind buiten zitten?

De veranda in onze tuin is van douglashout en aan beide kanten dicht om zo een beschutte plek te creëren. De voorkant is echter niet af te sluiten en op sommige dagen een echte windvanger. Een groot nadeel, want als het hard waait kan het onder de veranda best fris zijn - zelfs als de temperaturen buiten aangenaam zijn. Wat zijn de opties om van je veranda een tuinkamer te maken zodat je in weer en wind buiten kunt zitten? sevencouches zocht het uit.

Verschil tussen veranda, tuinkamer en serre

Veranda, serre en tuinkamer worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zitten grote verschillen tussen. Een veranda (of overkapping) staat vrijstaand in de tuin of wordt tegen het huis of een schuur gebouwd. Een tuinkamer is eigenlijk een afgesloten overkapping zonder isolatie. Door met een (hout)kachel of heater te werken kun je, ook als het koud is, een aangenaam klimaat creëren. Een serre is een geïsoleerde buitenruimte en daarmee ook vergelijkbaar met een woonkamer.

lichte veranda met witte gordijnen

Veranda dichtmaken: de opties

De veranda die wij hebben gebouwd is aan de voorkant volledig open. Zo heb je maximaal zicht op de tuin en blijf je het gevoel hebben dat je buiten zit. Voor onze veranda is een glazen schuifwand een goede optie. Aan een of beide kanten wordt glas geplaatst dat volledig af te sluiten is.

Heb je een overkapping van aluminium? Dan kun je er voor kiezen om zijwanden en/of een voorzetwand van aluminium delen te laten maken. Een andere is om een wand te (laten) plaatsen waarin ramen, een draaideur of schuifdeur geplaatst kan worden. Je keuze is afhankelijk van de materialen die je hebt gebruikt, je budget, hoe de veranda is gebouwd én je precieze wensen.

Zou jij je veranda (laten) omtoveren tot tuinkamer om het hele seizoen buiten te kunnen zitten?

Vorige
Vorige

Zelf gaten boren in de muur? Zo doe je dat

Volgende
Volgende

Van stuken tot betimmeren: dit kun je doen met een lelijke buitenmuur