IKEA IVAR hack: van opvallend dressoir tot hoogslaper (vijf DIY-ideeën)

DIY

Kast IVAR is al jaren een van de bestsellers uit de collectie van IKEA. En dat heeft een reden, want geen kast is zo makkelijk eigen te maken. In dit artikel vind je vijf ideeën voor een IKEA IVAR hack. Lees je mee?

IKEA IVAR hack: de ideale kast

Achter de eettafel, op de werkplek, in de hotelchique slaapkamer of boven de bank: de IVAR kasten passen eigenlijk overal. De kast maakt deel uit van het IVAR systeem en is uit te breiden met allerlei elementen. IVAR is gemaakt van onbehandeld grenenhout en dat maakt ’m heel makkelijk te personaliseren. De eerste IVAR kast in huize sevencouches kreeg een plek achter de eettafel. Ideaal om een lege wand aan te kleden en extra opbergruimte te creëren. De kasten zijn leverbaar in twee verschillende diepten, 30 centimeter en 50 centimeter. Ideaal als je weinig ruimte hebt. Inmiddels hebben we zes IVAR kasten in huis. Allemaal met een eigen look.

Lees ook: Zo hang je de deurtjes van de IVAR kast af

5 keer ivar ideeën voor ivar kast van ikea

1. IKEA IVAR kast op pootjes

Je kunt de IVAR kasten zwevend aan de muur hangen, maar met een stel pootjes heb je direct een andere kast. Het dressoir kreeg houten poten. De kleur op de muur, die ik zelf heb gemengd, gebruikte ik ook op de kast. Zo ontstaat een mooi geheel.

Ikea Ivar kast op pootjes geschilderd in slaapkamer
Ikea Ivar beige / zand kleur geschilderd

2. IKEA IVAR kinderkamer: als hoogslaper

Voor de kamer van haar zoon gebruikte Rowena van @houseproud de IVAR kasten als basis. Het idee ontstond nadat een zoektocht voor een hoogslaper strandde. Rowena kon niks moois vinden en besloot zelf aan de slag te gaan met IVAR als basis. Met vurenhout heeft ze een frame gebouwd, de kasten eronder bevestigd en een trappetje in het midden gemaakt. Zelf zo’n hoogslaper ontwerpen? Via Pinterest zijn soortgelijke ideeën ook te vinden.

Ikea Ivar als hoogslaper door Rowena van houseproud

3. Kast IVAR met webbing

Caroline liet zich voor haar DIY inspireren door de kast uit de Stockholm collectie van IKEA, die razendsnel uitverkocht was. Met webbing beplakte Caroline de deurtjes van haar IVAR kasten. Een secuur klusje, omdat de webbing strak op het hout moet zitten. Caroline maakte haar kast af met twee goudkleurige grepen. Benieuwd naar het stappenplan voor deze IKEA hack? Caroline maakte een uitgebreide beschrijving met tips.

Diy Ikea Ivar kast met webbing door Caroline van septemberedit
Detail Ikea Ivar kast met webbing door Caroline van septemberedit

4. Kast IVAR met sierlijsten

Een ander tof idee voor het personaliseren van de IVAR kasten komt van het Instagramaccount @headofswans. Zij verfde de kast in dezelfde kleur als de wand en maakte sierlijsten op de deuren om de kast eigen te maken. De sierlijsten kun je in verstek zagen en met houtlijm op de kast plakken. Eventueel kitten of, als de naden niet zo diep zijn, dichtsmeren met verf.

Ikea Ivar met sierlijsten vloerkleed kussen wit gestijld

Beeld: Headofswans

Ikea Ivar kast met sierlijsten door Headofswans

Beeld: Headofswans

5. Kast IVAR voor een lange muur

Shannah van @thehomerebel koos voor de dubbele IVAR kast aan de muur. Door het dressoir tegen de muur te plaatsen breek je het geheel. Shannah verfde haar kast in een lichte kleur en hield ‘m verder basic. Een echte eyecatcher voor de betonlookwand in haar woning. Haar tip voor het stylen van de kast: werk met verschillende hoogtes voor een speels geheel. Wil je juist meer rust? Laat dan dezelfde kleuren terugkomen.

Ikea Ivar kasten op lange muur als dressoir door Shannah van thehomerebel

Welke IVAR kast is jouw favoriet?


Meer IKEA IVAR:

Vorige
Vorige

Muurverf op hout: met deze tips kom je tot een mooi resultaat ( + mijn ervaring na twee jaar)

Volgende
Volgende

Alles over marmeren eettafels: van zelf opknappen tot onderhouden