Kringloop in Frankrijk: tips, tricks en de leukste adressen in Bourgogne

Antieke meubels, oude kruiken en linnen kleding: Frankrijk is het land van de vintage parels. Ga je op vakantie naar de Bourgogne, breng dan zeker een bezoek aan de kringloop in Frankrijk. In dit artikel vind je mijn tips, trics en favoriete adresjes.

Kringloop in Frankrijk: een bezoek waard

Frankrijk staat bekend om haar brocantes en host jaarlijks de grootste rommelmarkt van Europa in Lille. Jaren geleden heb ik deze brocante bezocht en dat viel me destijds flink tegen. Te druk, te duur, te commercieel. Vorig jaar verbleef ik een week op het Franse platteland met mijn gezin, en maakte daar voor het eerst kennis met de vide-greniers (zolderverkoop) en marché aux puces (vlooienmarkt). Dit was andere koek! Rondneuzen in een vreemde kringloop, oude schuur of op een gammele zolder is voor mij echt een feestje. Je weet immers nooit wat je tegenkomt.

Kleine brocantes: verborgen parels

In Nederland zie je vaak verschil in aanbod per provincie - en dat is in Frankrijk niet anders. In elke streek of stad vind je weer andere spullen - het een nog ouder dan het ander. In Frankrijk zijn tweedehands zaken niet zo makkelijk te vinden als kringloopwinkels in Nederland. Emmaüs en Troc zijn grote spelers en door het land heen ruimschoots vertegenwoordigd met honderden winkels. Daarnaast zijn er in elke regio tig verborgen parels te vinden - als je maar weet waar je moet zoeken.

keramieken kruik in de kringloop
overzichtsfoto van een franse kringloop
religieuze symbolen in de kringloop

Een Franse kringloop of brocante vinden

Waarschijnlijk lukt het je wel om via Google Maps de regio af te speuren naar een Emmaüs of Troc, maar kleinere tweedehands winkels zijn online lastiger te vinden. Met zoektermen als vide-greniers (zolderopruiming), marché aux puces (vlooienmarkten), dépôt-vente en bric-a-brac kun je gerichter zoeken. Afgelopen zomer attendeerde een Parijse vriend mij op het bestaan van de website Brocabrac, waarop je alle brocantes en markten per regio kunt bekijken. De website is alleen in het Frans, dus het vergt soms wat uitdaging, maar het is te doen.

Website met brocantes

Belangrijk bij het gebruiken van deze website is dat elke regio (departement) een nummer heeft. Zoek je bijvoorbeeld op regio 58, dan zie je alle markten in de regio Nevers. Het nummer dat bij jouw departement hoort, staat op de homepage van Brocabrac. Veel Franse winkels zijn tussen de middag gesloten of openen pas vanaf 14.00 uur. Houd daar rekening mee, je moet soms best een stukje rijden. Kijk ook welke brocantes op dezelfde route liggen, dat scheelt een hoop tijd. Spanbanden mee, herbruikbare tyraps (handig!) in de kofferbak en je bent ready to go.

brocante bord langs de weg in frankrijk

Spullen kopen in de Franse kringloop

De eerste Franse kringloopwinkel die ik bezocht, is de Emmaüs in Etang-sur-Arroux. Ik was direct verkocht. Een gigantische winkel met een groot, gevarieerd aanbod. Deze zaak staat garant voor urenlang struinen tussen de mooiste meubels, stoffen, borden en lampen. Het gros van de spullen is niet geprijsd, behalve meubels in het hogere segment. De kringloopwinkel is opgedeeld in verschillende afdelingen - en elke afdeling heeft een eigen ‘poppetje’ waarmee je kunt onderhandelen.

Onderhandelen is gebruikelijk

Een voorbeeld: op de afdeling woondecoratie vind je een twee manden, een theepot en een kandelaar. Met deze spullen ga je naar de toonbank van de betreffende afdeling waar een prijsvoorstel wordt gedaan. De prijzen zijn vriendelijk - en om te onderhandelen moet je wel een basaal woordje Frans kunnen spreken. Wanneer je akkoord gaat met de prijs, krijg je een papiertje mee met het bedrag erop. De spullen laat je achter. Aan het eind van je bezoek reken je de bonnetje van verschillende afdelingen af bij een centrale kassa. Daar worden de bonnetjes gestempeld als bewijs van betaling. Met dat bewijs kun jij je spullen ophalen bij de betreffende afdeling.

betaalbewijs van de kringloop in frankrijk

Een betaalbewijs waarmee jij je aankoop kunt ophalen

Prijzen in de Franse kringloop

Op de vraag of de Franse kringloop duurder is dan de Nederlandse winkels, valt geen eenduidig antwoord te geven. Voor sommige items betaal je in Frankrijk meer, maar vaak is het ook andersom. Zo kocht ik bij de kringloop in Chateau Chinon een oude, doorleefde kruik voor twee euro. Dat was in Nederland waarschijnlijk niet gelukt. Bij een kleinere brocante verwacht je misschien meer te betalen, maar ook daar kun je verrast worden.

Gemiddeld liggen de prijzen voor kleding en servies aardig in lijn met de prijzen die we in Nederland kennen. Uitzonderingen daargelaten: want de kringloop nabij het platteland vraagt over het algemeen minder geld voor een vaas dan een city vestiging in een middelgrote stad. Om je een beeld te geven: voor de stoffen betaalde ik €4, het rotan wandkastje nam ik mee voor €8, de vintage leren tas voor €10 en de oliekruik kostte €2,50.

hoeslaken uit de franse kringloop

Vier meter stof: €4

leren dokterstas

Vintage leren tas: €10

rotan wandkastje uit de kringloop

Rotan wandkastje: €8

oude kruiken uit de kringloop

Oude kruiken: € 2,50 en €2

Aanraders in de regio Nevers

Mijn favoriete adressen in de regio zijn de Emmaüs in Etang-sur-Arroux, met stip bovenaan, gevolgd door Antiquites et Brocante, Salon De Thé ‘Maison Bariolée’ in Saint-Didier-sur-Arroux. Een kleine maar hele volle schuur met de mooiste items én een hele leuke eigenaresse die veel weet over de spullen die ze verkoopt. Ook de Brocante Millot in Autun is een aanrader, evenals de Emmaüs in Autun. Wel een stuk kleiner dan die in Etang-sur-Arroux. Ook in de Emmaüs in Chateau Chinon ben ik goed geslaagd: ondanks dat deze winkel een stuk kleiner is zijn er mooie spullen te vinden. En ben je in Chateau Chinon, dan kun je ook een bezoek brengen aan Broc 'Antic.

Zoek je het liever wat dichter bij huis? Bekijk dan deze vintage winkels in Antwerpen.

Heb jij weleens een Franse kringloop of brocante bezocht? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen of tips!


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Gazon onderhoud: zo blijft je gras het hele jaar mooi

Volgende
Volgende

De buitendouche: van DIY tot goedkope kant-en-klaar modellen