5x alternatieven voor de bakstenen tuinmuur (+ tips van blogger Nancy)

Het zonnetje komt tevoorschijn, eindelijk tijd om lekker in de tuin te genieten. Enig nadeel: je kijkt tegen de lelijke tuinmuur van de buren aan. Je wil er wat moois van maken, maar wat? In dit blog lees je vijf alternatieven voor de bakstenen tuinmuur. 

Door: Nancy Faber

Voordat we alternatieven zoeken is het goed om te bedenken van wie de tuinmuur is. Is deze eigendom van je buren? Overleg dan altijd voordat je hem gaat schilderen, stuken of er planten tegenaan laat groeien. Dat kan je later een hoop gedoe besparen. De tuinmuur van onze buren is hun volledige eigendom. Omdat zij hem graag wilden laten isoleren kwam het goed uit dat wij hem wilden opknappen. 

Stuken en houtblokken

Omdat de tuinmuur van de buren bij ons op het noorden ligt, hadden we weinig opties qua begroeiing. Toch wilde ik graag iets bijzonders. Het werd een gestuukte buitenmuur met houtblokken. De kleur die we in de woonkamer hebben gebruikt trokken we door naar buiten, waardoor een mooie verbinding is ontstaan.

Door de tuinmuur dezelfde kleur te geven als de muren in je woonkamer, ontstaat een verlengstuk van binnen naar buiten.
— Tip
nancy faber in de tuin

Verticale tuin

Het wordt steeds belangrijker om groen in de tuin te hebben. Maar met onze postzegel is dat niet zo makkelijk, want je wil ook ergens kunnen zitten. De hoogte in dus! Ga je een verticale tuin aanleggen, dan kun je veel mooie planten toevoegen. Er zijn zelfs systemen te vinden die automatisch water geven. Vind je een muur vol groen teveel van het goede? Je kunt ook kleine verticale tuintjes ophangen. 

Niet alle planten floreren in een verticale tuin. Doe daarom vooraf onderzoek over welke planten het beste kunt gebruiken en lees over hoe je een verticale tuin aanlegt.
— Tip

Tuinmuur bekleden met latjes

Wij hebben al een houten latjes schutting tegenover de tuinmuur, maar als we dat niet hadden had ik het wel geweten: prachtige latjes tegen de bakstenen tuinmuur aan. Monteer ze verticaal om optisch extra hoogte te creëren of ga voor een verlenging door de muur horizontaal te bekleden.

houten latjeswand in de tuin
Een tuinmuur is ook ideaal om verlichting op te plaatsen en zo een stukje extra uit te lichten, zeker als je voor een mooi beklede tuinwand met houten latjes kiest.
— Tip

Muurschildering

Wil je echt iets bijzonders maken van je buitenmuur? Met een muurschildering maak je echt een statement en je weet zeker dat je het nergens anders terug ziet. Laat de muur eerst stuken en kies vervolgens een tof plaatje op Pinterest. Teken alles rustig uit op de muur en verf het daarna in dezelfde kleuren. Ben je niet zo creatief? Laat dan iemand langskomen voor een mooie tekening op de muur. Er zijn via Instagram en Pinterest goede illustrators te vinden die een gave tekening maken op je tuinwand, bijvoorbeeld Studio Roi.

Maak er een zitje in

Zitruimte heb je nooit te veel in de tuin en leuke hoekjes al helemaal niet. Heb je in de breedte voldoende ruimte in je tuin? Stuc de muur dan en maak er een vierkant frame in waarin je lekker kunt ontspannen. Online vind je verschillende plekken waar je zitkussens op maat kunt laten maken. Kies voor all-weather stof en je hebt er lang plezier van. Een paar mooie sfeerkussens erbij en klaar is je koffiehoekje. Heb je meer ruimte? Dan kun je er ook een eethoek van maken. Combineer met fijne stoelen en een boomstamtafel voor de natuurlijke look.

Op onshaarlemsehuisje.nl blogt Nancy Faber (31) over interieur, DIY en tuinideeën. Foto’s: Lotte van Uittert.

Vorige
Vorige

4x tips voor het budgetvriendelijk inrichten van de kinderkamer

Volgende
Volgende

Tuininspiratie: 3x redenen om voor een hout beton schutting te kiezen