Tuininspiratie: 3x redenen om voor een hout beton schutting te kiezen

Op zoek naar een nieuwe schutting? Dat kan knap lastig worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij kozen voor een hout beton schutting in de tuin. Benieuwd waarom juist dit type tuinafscheiding aan onze wensen voldeed? Lees dan verder.

De hout beton schutting is steeds vaker in het straatbeeld te vinden en dat is niet zonder reden. Toen wij ons huis, een hoekwoning, kochten had ik direct twijfels bij de bestaande schutting in de tuin. Houten palen, horizontale planken en bij het minste zuchtje wind kwam er beweging in. Niet alleen dat gegeven zorgde voor een onveilig gevoel, maar ook het idee dat er iemand tegenaan zou botsen of - erger - overheen zou willen klimmen. Onze schutting grenst aan de openbare weg en moest om die reden vooral stevig en solide zijn. Zo kwamen we al gauw uit op de hout beton schutting, waarover ik een hoop positieve verhalen hoorde. Een nieuwe schutting plaatsen was dan ook een van de eerste klussen die we hebben opgepakt.

Heb je geen budget voor een nieuwe schutting of is je bestaande tuinafscheiding nog goed? Dan kun je ook met beits aan de slag! Zo koos Mirjam van Eengoedverhaal voor een groene schutting.

hout beton schutting

Wat is een hout beton schutting?

Een hout beton schutting wordt gebouwd van betonpalen, tuinschermen en betonplaten. De betonpalen worden in cement gegoten, waardoor de schutting letterlijk staat als een huis. De betonplaten komen onderaan de palen, de schuttingdelen worden daartussen gemonteerd. Hieronder vind je vier redenen om voor een hout beton schutting te kiezen.

1. Duurzame schutting

Kies je voor een hout beton schutting, dan betekent dat vaak wel een (kleine) investering. De betonnen palen en grondplaten zijn een stuk prijziger dan varianten van hout. Tel daarbij de zakken cement op en je gaat - afhankelijk van de lengte van je schutting - al snel richting de 500 euro. Wanneer je naar de lange termijn kijkt, dan zul je zien dat een hout beton schutting goedkoper is dan de houten uitvoering. Laatstgenoemde heeft een verwachte levensduur van vijf jaar, bij een hout beton schutting kun je daar zeker tien (!) jaar bij optellen. Zijn je tuinschermen toch vergaan? Dan kun je ze eenvoudig vervangen: even losschroeven en klaar ben je. De betonnen palen kunnen gewoon blijven staan.

schutting van douglas en betonpalen

2. Onderhoudsarme schutting

Beton is een materiaal dat geen onderhoud nodig heeft. Door weersinvloeden en zonlicht verkleuren de palen op termijn wel. Deze kun je schilderen als je dat storend vindt. Tegenwoordig kun je kiezen voor palen die gecoat zijn, zodat de kleur langer behouden blijft. Ook het hout heeft weinig nodig. Beitsen hoeft niet: doordat het hout tussen het beton wordt gehangen, krijgt grondwater geen kans om het materiaal aan te tasten. Dek je de bovenkant (kopse kant) van het tuinscherm af met een ‘dakje’, blijft het hout nog veel langer goed.

schutting met een vogelhuisje

3. Makkelijk te personaliseren

Een hout beton schutting saai? Welnee! Je kunt de schutting eenvoudig personaliseren en aanpassen naar de sfeer in je tuin. Destijds kozen wij voor antracietkleurige palen met een diamantvormige kop en douglas tuinschermen. Je kunt ook kiezen voor betonkleurige palen met een afgeronde bovenkant, halfronde tuinschermen, grenenhout of zwarte planken. Met klimplanten creëer je ook een hele andere uitstraling. En wist je dat je zelfs keuze hebt uit betonmotieven? Wat dacht je van rots of gebroken steen? Kortom: met een hout beton schutting kun je echt alle kanten op.

Wat vind jij van een hout beton schutting?

Vorige
Vorige

5x alternatieven voor de bakstenen tuinmuur (+ tips van blogger Nancy)

Volgende
Volgende

Zo veel keuze: welke kledingkast past bij mijn woonstijl?