Zo veel keuze: welke kledingkast past bij mijn woonstijl?

Stel. Je hebt je slaapkamer recent onderworpen aan een waanzinnige make-over. Een nieuw kleurtje op de muur, andere accessoires en fris beddengoed. Alleen de kast ontbreekt nog. Met deze tips kies jij de kledingkast die bij je slaapkamer past.

Als je een nieuwe kast nodig hebt, draait het niet alleen om de looks. Formaat is net zo cruciaal - misschien nog wel belangrijker. Een kast moet er niet alleen mooi uit zien, maar ook praktisch zijn. Zo kochten wij ooit een prachtige, vintage linnenkast op Marktplaats. Een familie-erfstuk met kunstig houtsnijwerk en zo’n bijzondere kuif. De maten van de hoek hadden we vooraf opgemeten: dat moest lukken. Dat klopte ook, op papier paste de kast prima. Maar in de kamer werd de kast heel massief en leek het alsof de muren op ons afkwamen. Geen match. Inmiddels hebben we gekozen voor inbouwkasten, maar er zijn genoeg varianten op de markt die de plek van de oude kast konden innemen.

Hoe kies je een kledingkast?

Voor je met je zoektocht begint is het handig om over een aantal zaken na te denken. Hoeveel ruimte heb je? Wat is je budget? Wil je een hoge of juist een lage kledingkast? En gaat je voorkeur uit naar planken of roedes? Een combinatie kan natuurlijk ook. Voor onze verbouwing hadden we vier inbouwkasten tot onze beschikking. In de andere slaapkamer, die van de kleuter, was alles dicht. Praktisch voor ons, onhandig voor haar. In de nieuwe situatie hebben beide kamers twee kasten: een smalle uitvoering in de kinderkamer en twee brede kasten in de andere kamer. De dressoirkasten aan het eind van het bed zijn ideaal voor sokkenmandjes, ondergoed en sportkleding.

dressoir in de slaapkamer

Welk materiaal vind je mooi?

Een kledingkast worden vaak gemaakt van hout (fineer) of metaal. Het materiaal is niet alleen belangrijk voor de stevigheid van de kast, maar ook voor de uitstraling. Zo kun je kiezen voor een kast van grenenhout (relatief goedkoop en makkelijk te bewerken), eikenhout (sterke houtsoort, wel duurder), beukenhout (veel gebruikt voor meubels, maar niet zo duurzaam), meubelplaat (betaalbaar en onderhoudsvrij) of metaal. Je keuze voor het materiaal hangt ook samen met de prijs van de kast. Een exemplaar van eikenhout is in de regel duurder dan een kast gemaakt van meubelplaten.

Tip: heb je een kleine slaapkamer of weinig ruimte voor een kast? Kies dan voor schuif- of draaideuren.
— Tip

Welke kast past bij mijn woonstijl?

Hoe weet je nu welke kast bij de rest van je slaapkamer past? sevencouches verzamelde een paar voorbeelden bij de woonstijlen Scandinavisch, minimalistisch, landelijk, vintage en industrieel.

Scandinavische kast

De combinatie wit met hout is altijd goed. Deze kast is gemaakt van meubelpanelen met naturel houten greepjes. Leverbaar in verschillende maten. Ideaal ook voor de kinderkamer of een slaapkamer met weinig ruimte voor een kast.

Kast Cosmos van Goossens

Landelijke kast

Kasten van sloophout, steigerhout of de onbehandelde houtlook passen heel goed in een landelijke slaapkamer. Ook kasten met witte deuren en sierlijsten combineren goed.

Kast Riviera van Goossens

Minimalistische kast

Dit exemplaar is een goede match met een minimalistisch interieur, maar kan ook prima bij een moderne inrichting. Geen poespas, wel hoogwaardig afgewerkt. De lampjes bovenop maken ‘m net een beetje chiquer.

Kast Big Choice van Goossens

Vintage kast

Je kunt natuurlijk kiezen voor ‘echt’ vintage door tweedehands te shoppen, maar er zijn ook genoeg kasten te vinden die een vintage uitstraling hebben. Zoals dit exemplaar van eikenhout. Kies je voor andere greepjes, dan krijg je direct een andere look.

Kast Nord van Goossens

Industriële kast

De ideale mix van stijlvol en praktisch: deze kast voelt zich thuis in een industriële slaapkamer. Met hanggedeelte, lades en een spiegel. Ben je gelijk klaar!

Kast Bastion van Goossens

Past jouw kledingkast bij de rest van je slaapkamer?

Vorige
Vorige

Tuininspiratie: 3x redenen om voor een hout beton schutting te kiezen

Volgende
Volgende

4x essentials voor de tienerkamer (+ tips van bloggers)