Lekker bingen? Zo maak je een interieurproof home cinema in de woonkamer

Hé interieurliefhebber, kijk jij je series het liefst op groot formaat? En wil je het geluid niet horen maar ervaren? Voor wie niet zit te wachten op een complete take-over van het interieur is er een gulden middenweg. In dit artikel lees je hoe je een grote tv en fancy audiosysteem subtiel kunt verwerken in de woonkamer.

Home cinema in de woonkamer

In ons vorige huis hadden we de zolder omgetoverd tot heuse thuisbioscoop, compleet met rode vloerbedekking, donkere muren en een projector. Ja echt. Jaren later en een huis verder fungeert de zolder als gedeeld kantoor, en bleef de woonkamer over. Een groot scherm en goed geluid - dat waren de twee wensen van mijn metgezel toen we de plannen gingen maken voor de ruimte waar we ’t meeste tijd doorbrengen. Eerlijk is eerlijk: ik vind Netflixen op groot beeld ook fijner, maar tegelijkertijd vind ik zo’n enorm zwart vlak een storend element. Ook zat ik niet direct te springen om boxen aan de muur of een soundbar op het dressoir. Kan dat niet anders?

Tv meubel speakerdoek

Met een beetje creativiteit kom je een heel eind, zo bleek. Aan de tekentafel kwamen verschillende ideeën naar boven. Zo bedacht mijn metgezel een tv meubel met speakerdoek om de soundbar in te verwerken. Hiervoor hebben we drie losse BESTA elementen gebruikt (BESTA) en deze aangepast. Onderin zitten lades voor snoeren, kabels en andere apparatuur. Boven de lades is een standaard gemaakt waar de soundbar in past. Het frontje daarboven hebben we voorzien van magneten. Daardoor haal je ‘m makkelijk los. Dit deel is gemaakt van hout en drie lagen speakerdoek. Het geluid komt daar perfect doorheen. Ideaal!

Tv wegwerken of juist laten opvallen

Heb je een 65 inch tv aan de muur hangen? Maak er een gallerywall van! Door verschillende posters of kunstwerken rond de tv te hangen wordt de aandacht van het zwarte vlak afgeleid. Je kunt ook overwegen om de televisie in te bouwen in een kast met mooie deuren ervoor. Een grote tv hoeft trouwens geen doorn in het oog te zijn: wanneer je zwarte elementen in huis gebruikt, kan de beeldbuis zelfs een toevoeging zijn (zie hieronder). Wil je graag een schilderij maken van je televisie als je home cinema niet gebruikt wordt? Op YouTube zijn verschillende ‘screensavers’ te vinden die je op je tv kunt zetten.

Boxen woonkamer wegwerken

Naast de soundbar onder de televisie zijn boxen achter de bank onmisbaar voor de kijkbeleving. Je kunt ervoor kiezen om de boxen achter de bank aan de wand te hangen, maar dat had uiteraard niet mijn voorkeur. We besloten de boxen weg te werken in het plafond. Ook hier maakten we gebruik van speakerdoek. In het plafond werden twee houten kistjes geplaatst waar de boxen van Sonos in passen. Deze kistjes liggen verzonken in het plafond. Qua speakerdoek hebben we gekozen voor een kleur die het dichtst in de buurt komt van de muurverf (RAL9016). Ook hier zit een magneet op, zodat de frontjes makkelijk verwijderd kunnen worden. Speakerdoek kun je trouwens ook in de wasmachine gooien en op een lage temperatuur wassen.

Kortom: er zijn verschillende manieren om beeld en geluid in je woonkamer te integreren zonder dat het direct zo opvalt. Nu is onze home cinema set niet zo uitgebreid, maar ook voor een losse subwoofer of meerdere boxen zijn manieren te verzinnen om deze weg te werken.

Heb jij een (gecamoufleerde) home cinema in huis?

Vorige
Vorige

Wat zijn de kosten als je zelf een huis gaat bouwen? Hier moet je op letten

Volgende
Volgende

Je huis isoleren te duur? Dit zijn drie budgetvriendelijke mogelijkheden