Inspiratie: zo kies je de juiste verlichting voor de keuken

Hoe ziet jouw droomkeuken er uit? Je huis is aardig op orde. Je hebt de woonkamer uitgebouwd, de hal is aangepakt en het toilet gerenoveerd. Nu de keuken nog. Je bent al druk bezig met een lijstje maken met wat er in jouw ideale keuken moet zitten, maar heb je ook aan het lichtplan gedacht?

Een kookeiland waar je lekker omheen kunt lopen. Je hebt ruimte genoeg en zo’n eiland is dan ook een hele verrijking. Je creëert er extra werkruimte mee en extra opbergruimte. En je hebt tijdens het koken de gelegenheid om met je vrienden te kletsen en contact te houden met je gasten. De verlichting vind je daarnaast ook heel belangrijk. Kies je voor hanglampen boven het aanrecht? Een wandlamp op die lange wand? Of misschien led spots inbouw die je onder de bovenkastjes en in het plafond zou kunnen plaatsen?

Het lichtplan

Goede verlichting maakt of breekt je interieur en dat geldt ook voor de keuken. Bij onvoldoende verlichting wordt koken een stuk lastiger. Maak onderscheid tussen werkverlichting en sfeerverlichting. Werkverlichting wordt ook wel functionele verlichting genoemd en deze lichtbron is gericht. Zo kun je altijd op een veilige manier met je mes en snijplank aan de slag. Met sfeerverlichting kleed je het geheel aan. Die mooie wandlamp of dat gezellige hanglampje bijvoorbeeld.


Zelf een lichtplan voor de keuken maken

Begin met de plattegrond van de keuken. Geef hier duidelijk op aan waar het daglicht vandaan komt. Waar extra lichtpunten moeten worden aangebracht. Geef ook aan wat voor effect je op welke plek wilt creëren. Boven het fornuis en het aanrechtblad heb je goed en helder licht nodig, bijvoorbeeld van led spots die je perfect kunt richten. Dat geldt natuurlijk ook voor het kookeiland, want daar is je werkblad. Daarnaast kies je voor sfeerverlichting langs de muren. Als je een grote vierkante ruimte hebt, is het misschien leuk om een hele grote hanglamp aan het plafond te hangen. Bij een lange en diepe keuken is het leuk om een paar dezelfde lampen achter elkaar op te hangen

Kleur en licht

Wist je dat lichte kleuren in de keuken reflecteren en donkere tinten juist absorberen? In een donkere keuken is dus meer licht nodig. Kies je voor een glanzend werkblad, dan wordt het licht meer gereflecteerd en zou je in theorie minder kunstlicht nodig hebben.

Beeld: Pixabay

Vorige
Vorige

Zelf doen: zo leg je eenvoudig een semi-professionele terrasvlonder

Volgende
Volgende

9x tips om de lichtinval in jouw slaapkamer te verbeteren