Raamdecoratie zonder boren? Vier budgetvriendelijke opties

Wil jij je raamdecoratie ophangen zonder te boren? Van folie met linnenlook tot sfeervolle valletjes: er is meer mogelijk dan je wellicht denkt. In dit artikel vind je vier opties die betaalbaar én makkelijk op te hangen zijn. Lees mee en laat je inspireren!

Misschien heb je een huurwoning, ben je niet zo handig met gereedschap of heb je een hekel aan het boren van gaten: er zijn verschillende redenen om te kiezen voor raamdecoratie zonder boren. Ook als tijdelijke (tussen)oplossing kan het handig zijn om te kiezen voor raamdecoratie die je kunt plakken of klemmen. Zo hebben wij al jaren plakfolie op het raam in de woonkamer, omdat we nog geen blijvende keuze hebben gemaakt. Maar welke opties voor boorvrije raamdecoratie zijn er? En hoe makkelijk hang je het op? Een overzicht met de voor- en nadelen.

Optie 1: Magnetische gordijnroede

Als je op zoek bent naar een manier om gordijnen op te hangen zonder te hoeven boren, kunnen magnetische gordijnroedes een optie zijn. De roede bevestig je met magneten aan het kozijn. Het enige dat je hoeft te doen is de hoogte te bepalen en, indien nodig, de roede op maat te maken. Magnetische roedes zijn ideaal voor valletjes - mooie gordijnstoffen die de helft of een derde van je raam ‘afschermen’. Kies bijvoorbeeld voor witte gordijnen met een linnen look. Zo creëer je privacy en komt er nog steeds voldoende licht binnen.

plakfolie op het raam tegen inkijk

Optie 2: Zelfklevende raamfolie

Een van de meest makkelijke manieren om je ramen (deels) mee te decoreren zonder te boren, is zelfklevende raamfolie. Deze folie is verkrijgbaar in verschillende stijlen en patronen. Denk aan het effect van melkgras bijvoorbeeld, maar ook een streepjes, bolletjes of golfjes voorkomen dat voorbijgangers ongegeneerd naar binnen kunnen turen. Zelfs linnenlook is leverbaar in raamfolie. Voor ieder wat wils dus. Raamfolie kan best een paar jaar mee. Het gladstrijken is overigens nog wel een klusje - neem hier voldoende tijd voor. Wil je de folie er toch weer af halen? Ook dat is geen punt. Maak je naam na het verwijderen even schoon met wat St Marc (of een andere ontvetter) en klaar ben je.

Optie 3: Spanstangen en knijpertjes

De spanstang is een verstelbare, metalen buis die je tussen twee muren of je kozijnen kunt klemmen met veren. Door het veersysteem wordt de stang geklemd. Gordijnen bevestig je gemakkelijk met clips. Kies voor kant-en-klare clip-on gordijnen, of koop losse clips en combineer met een stof naar keuze. Zo heb ik dat destijds ook gedaan met het bedhuisje maken. De clips zijn ideaal wanneer je graag wisselt.

bedhuisje met gordijnen onder het bed
gordijnen bevestigen met knijpertjes

Optie 4: Plakstrips (met lichtgewicht stang)

Deze kun je bij bijna elk type raam(kozijn) gebruiken - van kunststof tot aluminium. Kies hier voor dubbelzijdige plakstrips. Gebruik alleen plakstrips voor lichtgewicht raamdecoratie, zoals een (holle) stang en vitrage. Wist je dat je zelfs plissé gordijnen kunt ophangen met plakstrips? Ook hiermee kun je dus veel kanten op.

Voor- en nadelen van raamdecoratie zonder boren

Voordelen zelfklevende raamfolie

  • Eenvoudig in gebruik. Zelfklevende raamfolie is gemakkelijk aan te brengen zonder het gebruik van gereedschap. Met een spatel kom je al een heel eind.

  • Geeft privacy. De folie geeft privacy door het verminderen van inkijk van buitenaf, terwijl het natuurlijk licht nog steeds wordt doorgelaten.

  • Veel keuze. Plakfolie is beschikbaar in verschillende ontwerpen en patronen, waardoor je je ramen kunt personaliseren naar jouw smaak en interieurstijl.

  • Makkelijk te verwijderen. Zelfklevende folie kan worden verwijderd zonder lijmresten achter te laten, waardoor het een ideale oplossing is voor huurwoningen.

Nadelen zelfklevende folie


  • Niet flexibel. Eenmaal aangebracht, is de folie niet meer te verplaatsen.

  • Voor eenmalig gebruik. Nadat de folie is verwijderd, kan het niet opnieuw worden aangebracht.

Voordelen magnetische gordijnroede

  • Verstelbaar. De gordijnroede kun je makkelijk op een andere hoogte hangen.

  • Veelzijdig. Magnetische gordijnroedes zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en uitvoeringen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende raamformaten en interieurstijlen.

Nadelen magnetische gordijnroede

  • 
Beperkte draagkracht. Magnetische gordijnroedes hebben een beperkte draagkracht, dus ze zijn het meest geschikt voor lichte en middelzware stoffen.

Voordelen spanstangen gordijnen


Budgetvriendelijk. Spanstangen zijn vaak betaalbaar en leverbaar in verschillende kleuren en lengtes.

Nadelen spanstangen gordijnen


  • Beperkte draagkracht. Minder geschikt zijn voor zwaardere gordijnen.

  • Niet verstelbaar: Eenmaal geplaatst, zijn spanstangen meestal niet verstelbaar, waardoor je minder flexibiliteit hebt in het aanpassen van de gordijnhoogte.

Voordelen plakstrips gordijnen

  • 
Eenvoudig op te hangen. Een lichtgewicht stang kan worden bevestigd met plakstrips zonder te boren of schade aan te richten.

  • Verwijderbaar. Plakstrips kunnen meestal gemakkelijk worden verwijderd zonder lijmresten achter te laten. Handig voor bijvoorbeeld huurwoningen!

  • Flexibel. Je kunt de stang eenvoudig verplaatsen en opnieuw bevestigen op een andere locatie of raam.

Nadelen plakstrips gordijnen


  • Draagkracht. Lichtgewicht stangen zijn geschikt voor lichte tot middelzware gordijnen, maar kunnen niet worden gebruikt voor zwaardere gordijnen.

  • Niet voor elk oppervlak. Plakstrips werken het beste op gladde en schone oppervlakken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je raamkozijn geschikt is voor deze methode.

bamboe rolgordijn met decoratie in vensterbank

Een keuze maken

Welk type raamdecoratie het beste bij je past hangt af van verschillende factoren. De grootte van je raam en het type gordijn dat je wilt gebruiken zijn twee belangrijke elementen. Een lichte, vitrage-achtige stof kun je makkelijk ophangen met een magnetische gordijnroede, een zware stof is daarvoor minder geschikt. Heb je een hele ondiepe vensterbank? Kies dan voor plakfolie met een mooie textuur, zodat je nog wat mooie accessoires voor het raam kunt plaatsen. Breng je wensen in kaart en kijk naar de mogelijkheden. Twijfel je? Laat je dan vooraf informeren over de mogelijkheden voor raamdecoratie zonder boren bij jou thuis.

Heb jij ook gekozen voor raamdecoratie zonder boren? Ik ben benieuwd naar jouw tips of ervaringen. Deel ze in de comments.


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Meer bijen, vlinders en egels in de tuin: zo doe je dat (+ tips voor je balkon)

Volgende
Volgende

Kringloopwinkels Noord-Holland: een impressie van kringloopboulevard Alkmaar