Energie besparen in huis: zo kreeg ik mijn eigen verbruik flink naar beneden

De energieprijzen zijn al tijden hoog en nu de winter is begonnen wordt het tijd om je verbruik extra onder de loep te nemen. Met deze tips - voor de korte én langere termijn - kan je snel energie besparen in huis.

Energie besparen in huis: noodzaak?



De noodzaak voor het besparen op de energierekening kwam bij mij ergens halverwege dit jaar. Wellicht wat laat, maar tot die tijd had de energierekening niet zo veel prioriteit. Mijn energiecontract liep immers door tot januari 2023 - dus ik had nog even. Toen ik mijn verbruik ging monitoren was ik enigszins verbaasd. We gebruikten op dat moment meer dan vooraf was geraamd door de energieleverancier. Oeps. Tijd voor actie.

Makkelijk energie besparen

Ik begon een lijst te maken van potentiële energievreters. Dat breng je vrij eenvoudig in kaart door de verbruiksapp van je energieleverancier te gebruiken. Daarin zie je (in veel gevallen) op welke momenten er stroom of gas is verbruikt. De wasmachine en droger, de vaatwasser, douchen, vloerverwarming... In het gebruik van deze apparaten was ik vrij makkelijk. De vaatwasser draaide soms als deze halfvol was - en ook de wasmachine in het washok stond af en toe twee of drie keer per dag aan. Daar was voor ons al een hoop winst te behalen. Snel besparen? Dat deden wij zo:

1 Spaar (af)was op en laat de droger uit

Zet de wasmachine en vaatwasser alleen aan als deze vol zijn. Probeer ook eens een lagere temperatuur om kosten te besparen. Kleding kun je prima op 20 of 30 graden wassen. Hang je kleding aan een droogrek in plaats van de droger te gebruiken.

2 Kies voor zuinige verlichting



Vervang eventuele gloei- of halogeenlampen in huis voor ledverlichting. Daarmee verbruik je bijna 80 procent (!) minder energie. Heb je dimbare ledlampen maar is je verbruik toch hoog? Check of je de juiste dimmer hebt.

Telefoon met energie app
Telefoon met energie verbruik

3 Koop isolerende gordijnen

Met isolerende gordijnen bespaar je op je stookkosten. Hoe dikker de stof, hoe minder warmteverlies. Isolerende gordijnen zorgen ervoor dat er minder warmte verloren gaat via ramen of deuren. Scheelt flink!

4 Zet de thermostaat lager

Misschien heb je het al gedaan, maar de thermostaat een of twee graden lager zetten kan al flink schelen. Ik ontdekte dat onze vloerverwarming enorme invloed heeft op de hoogte van ons energieverbruik. Door deze op 17 graden te zetten (voorheen 18 graden) besparen we flink. Heb je een houtkachel of open haard? Zet eerst deze aan voor je de centrale verwarming gaat gebruiken. Wist je dat je ook de maximale temperatuur op de cv ketel kunt instellen?

Overzicht energie verbruik

5 Korter douchen



Probeer zo kort mogelijk onder de warme douche te staan of stap - als je kleine kinderen hebt bijvoorbeeld - samen onder de douche. Niet alleen gezellig, maar je verbruikt er ook een stuk minder water mee. Zet een wekker of gebruik een zandloper om te timen.

6 Kijk of overstappen loont

Heb je een variabel energiecontract? Dan kun je elke maand opzeggen en overstappen. Wil je een nieuw energiecontract afsluiten? Houd energievergelijkers in de gaten en kijk of je bij een andere leverancier een beter aanbod kunt krijgen. De verschillen per aanbieder zijn groot. Als je aantoonbaar minder energie verbruikt kun je ook contact opnemen met je huidige energieleverancier. Een korting van 10 procent is niet ondenkbaar.

Overzicht verbruik in kWh

Hoe energie besparen op de langere termijn?



Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden zo’n 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ gas. Ons verbruik zat daar flink boven: volgens de schatting zouden wij op 4.700 kWh elektriciteit en 2.190 m3 gas uitkomen. Kanttekening: wij wonen in een hoekwoning met de zijgevel op het noorden (warmteverlies) en hebben een woning zonder degelijke dakisolatie (staat nog op de planning). Welke opties zijn er voor de lange(re) termijn?

Isoleren van vloer, dak en spouwmuur


Goede isolatie is cruciaal voor het besparen van energie. Als je huis niet goed geïsoleerd is, gaat er veel energie verloren. Dat betekent dat je CV-ketel harder moet werken om het huis op temperatuur te krijgen en dat je er meer gas voor moet verstoken. Een goede isolatie houdt niet alleen je huis lekker warm in de winter, maar ook koel in de zomer. Je kunt je huis isoleren door middel van isolatieglas, dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Kies voor zonnepanelen

Het is in mijn optiek een van de beste investeringen die je momenteel kunt maken: zonnepanelen. Of je ze nu koopt of huurt, met de huidige energietarieven heb je je investering en gemiddeld binnen twee jaar uit. In april krijgen wij zonnepanelen met een vermogen dat afgestemd is op ons verbruik. Zo spelen we met een beetje geluk quitte op de elektriciteitsrekening.

Gebruik een slimme thermostaat

Je kunt flink besparen als de verwarming per ruimte geregeld wordt. Zo zit je er in de woonkamer warmpjes bij, terwijl je slaapkamer niet verwarmd is. Wij hebben na onze verbouwing gekozen voor slimme knoppen waarmee we elke verwarming afzonderlijk kunnen bedienen (Honeywell Evohome). Dit systeem is zo in te stellen dat de verwarming automatisch uit gaat wanneer je van huis bent. Op die manier gebruik jij je energie zo optimaal mogelijk. Wil je meer lezen over hoe energie besparen? Klik hier.

Vorige
Vorige

Droogbloemen in lijst: maak je eigen wanddecoratie in vijf stappen

Volgende
Volgende

Interieurtrends 2023: van glazen meubels tot nineties invloeden