Huis gekocht? Vijf tips om je verhuizing soepel te laten verlopen

Verhuisdozen inpakken, meubels uitzoeken, verhuizers optrommelen en vakmannen regelen: bij een verhuizing komt een hoop kijken. Waar begin je? Met deze vijf tips loopt jouw verhuizing straks op rolletjes.

Verhuizen is een life event - en een stressvolle ook. Na de aankoop van ons huidige huis, heb ik veel te lang gewacht met opruimen en dozen vullen. Inpakken komt wel, dacht ik. We hebben niet zo veel spullen. Think again. Het gevolg was een enorm drukke periode waarin alles samenkwam en op het laatste moment geregeld moest worden. Niet handig. In dit artikel vind je vijf tips om je verhuizing wél soepel te laten verlopen.

1. Opruimen en verhuisdozen inpakken

Doe dit dus niet de week voor je naar je nieuwe onderkomen vertrekt (zoals ik), maar begin ruimschoots voor je verhuisdatum. Weet je dat je gaat verhuizen, start dan alvast met de voorbereidingen. Schaf verhuisdozen aan en begin met het opruimen van je huis. De zolder, schuur of kelder zijn goede plekken om te beginnen, zeker als het nog even duurt voor je de sleutel krijgt van je nieuwe woning. Gooi weg wat je niet meer gebruikt en pak de rest in.

Vind je het moeilijk om afstand te doen van die ene vaas of dat leuke stoeltje? Bedenk dan of je het item het afgelopen jaar hebt gemist of gebruikt. Niet? Dan is je naderende verhuizing een goed excuus om er afscheid van te nemen. Alles wat je wel bewaart, pak je in. Zorg voor een logische indeling (alle keukenspullen bij elkaar en het speelgoed in dezelfde doos) en voorzie alle verhuisdozen van een duidelijke omschrijving. Ook zomer- of winterkleding kun je, afhankelijk van het seizoen, alvast inpakken.

houten deuren en een houten vloer

2. Planning maken

Heb je een loodgieter nodig? Moet er een schilder komen? Wil je de plafonds gestuukt hebben? En wat is de levertijd van die gave bank of je droomkeuken? Zorg voor een heldere planning en regel je vakmensen bijtijds. De bouw beleeft gouden tijden en veel klusjesmannen zitten weken of zelfs maanden volgeboekt. Maak vooraf helder wat er precies gedaan moet worden en zorg voor een schatting van de kosten. Houd ook rekening met (soms lange) levertijden van meubels, badkamer of keuken. Hoe eerder je begint, hoe beter.

3. Verhuisbedrijf of eigen vervoer?

Trommel je vrienden en familieleden op of besteed je de verhuizing uit? Er zijn verschillende opties. Ook hier is het zaak dat je op tijd bedenkt wat je wilt. Verhuizers zijn ideaal en nemen je een hoop werk uit handen, maar daar betaal je ook voor. Je kunt er ook kiezen voor een combinatie: het verhuisbedrijf rijdt je meubels naar het nieuwe huis en vrienden of familie laat je sjouwen. Je kunt ook een kleine vrachtwagen huren en zelf een paar keer op en neer rijden.

werkplek met laptop en telefoon

4. Regel je verzekeringen op tijd

Heb je de woonverzekering op orde wanneer je gaat verhuizen? Die bestaat uit een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Cruciaal vanaf de dag dat je de sleutel van je woning krijgt, want deze verzekering dekt veelvoorkomende schade aan (opstal) je nieuwe stulpje én alles wat daar in (inboedel) staat. Denk aan waterschade, gesprongen leidingen of inbraak. Wel zo veilig. Een woonverzekering kun je ook uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekering. Voor ons hoekhuis hebben wij destijds ook gekozen voor een aanvullende module, de tuinverzekering. Daarmee wordt meubilair en schade aan de schutting ook vergoed.

5. Inrichten: logische volgorde

Het is zover: de dag van de verhuizing breekt aan. Houd je hoofd koel en neem de tijd om afscheid te nemen van je vorige woning. Focus je in het nieuwe huis op de slaapkamer, zodat je ’s avonds lekker in je eigen bed kunt duiken. Probeer, als de meeste klusjes klaar zijn, direct zo veel mogelijk dozen uit te pakken. Richt (keuken)kastjes direct in. Opnieuw indelen kan altijd nog, maar dan ben je in elk geval sneller uit de troep.

Beeld: Pixabay

Heb jij nog tips om je verhuizing soepel te laten verlopen? Deel ze in de comments!

Vorige
Vorige

4x overdekt: de verschillen tussen een overkapping, serre en veranda

Volgende
Volgende

5x met deze tips haal jij het vakantiegevoel naar je tuin of balkon