Net even anders: zet je tulpen eens in een glazen schaal

De lente staat op de stoep en ook in huize sevencouches is dat merkbaar. Niet alleen op gebied van opruimen en minimaliseren, ook aan de behoefte aan groen in huis. De tulp is favoriet - en dan met name de witte variant. Ik stijlde de voorjaarsbloeiers net even anders en koos voor een schaal in plaats van een vaas.

Bij een kweker in Noord-Holland stuitte ik op tulpenbossen met bol. Eerlijk: ik had het nog nooit gezien maar vond het prachtig. Die ruwe bol met wirwar aan wortels, vol oneffenheden. Mooi in contrast met die groene steel en hagelwitte bloem, de ideale mix tussen perfect en imperfect. Die bol maakt de tulp een stuk spannender. Ik nam de bos mee met het idee om ‘m in een glazen vaas te zetten, maar koos uiteindelijk toch voor een schaal. Het bijzondere aan de tulp is dat deze doorgroeit in de vaas, tot wel twee centimeter. Dat geeft in de vaas al een tof effect, maar op schaal is dat nog mooier.

Net even anders: zet je tulpen eens in een glazen schaal
Net even anders: zet je tulpen eens in een glazen schaal
Net even anders: zet je tulpen eens in een glazen schaal

Tulpen op schaal: zo doe je dat

Ik koos voor een lage schaal waar voldoende water in past om de wortels onder te dompelen. Dat is belangrijk, want de tulp lust wel een slokje. De stengels heb ik bij elkaar gebonden met een stuk grof touw. Niet te strak! Je kunt hiervoor ook een mooi lint gebruiken of een stuk linnen.

Net even anders: zet je tulpen eens in een glazen schaal
Net even anders: zet je tulpen eens in een glazen schaal
Net even anders: zet je tulpen eens in een glazen schaal

Als je de bos hebt samengebonden, kun je ‘m schikken. Zorg voor balans, verdeel gelijkmatig. Als de tulpen gaan groeien, neemt je bos hele andere vormen aan. Hoe tof is dat?

Wat vind jij van het resultaat?

Dit artikel is een samenwerking met TPN.