5x tips voor het onderhouden van je PVC vloer

PVC vloeren hebben de afgelopen jaren terrein gewonnen als vloerbedekking. Ze zijn duurzaam, gemakkelijk te reinigen en geven een strakke, moderne uitstraling aan je huis. Om ervoor te zorgen dat je PVC vloeren in topconditie blijven, is het essentieel om ze goed te onderhouden. Hoe? Dat lees je hier.

1. Regelmatig stofzuigen en vegen

Het lijkt logisch, maar regelmatig je PVC vloeren stofzuigen en vegen is belangrijk om de vloer mooi te houden. Het gaat bijvoorbeeld bij de houtlook van Ambiant PVC niet alleen om het weghalen van zichtbaar stof; ook vuil en kleine steentjes kunnen de vloer beschadigen, zelfs als je het niet ziet.

Gebruik een stofzuiger met een zachte borstelrol of als je liever met een bezem werkt, eentje met zachte haren. Zo zorg je ervoor dat je vloer niet beschadigd raakt of er krassen in komen. Vermijd harde borstels of ruwe stofzuigerrollen, want die kunnen je PVC vloer zijn mooie uiterlijk aantasten.

Dus door gewoon regelmatig even te stofzuigen of te vegen, houd je je PVC vloer niet alleen schoon, maar zorg je er ook voor dat die er goed blijft uitzien.

2. Voorkom krassen door bescherming

PVC vloeren kunnen wel wat hebben, maar een beetje extra voorzichtigheid kan geen kwaad. Doe wat viltgeleiders onder de poten van je meubels. Hiermee voorkom je krassen als je je meubels beweegt, wat best belangrijk is om je vloer mooi te houden.

En als je zware dingen hebt die je moet verplaatsen, til ze dan op in plaats van ze over de vloer te slepen. Zo voorkom je dat je vloer snel slijt. Gewoon standaard dingen die ervoor kunnen zorgen dat je vloer langer mooi blijft. Het is een kleine moeite die ervoor zorgt dat je PVC vloer er goed blijft uitzien, zelfs als er veel beweging is in huis.

3. Mild reinigen met speciale PVC reinigers

Bij het onderhouden van je PVC vloer is het van groot belang om te kiezen voor milde reinigingsmiddelen. Dit betekent dat je het beste agressieve chemicaliën vermijdt, omdat ze schade kunnen aanrichten aan de beschermende toplaag van je vloer.

Kies in plaats daarvan voor speciale PVC reinigers. Deze zijn ontworpen met het oog op effectiviteit zonder nadelige gevolgen voor je vloer. Het gebruik van deze reinigers biedt niet alleen een grondige schoonmaak, maar zorgt er ook voor dat je PVC vloer in topconditie blijft. Deze producten zijn als het ware afgestemd op de behoeften van jouw vloer, waardoor ze zowel reinigingskracht als bescherming bieden. Jouw vloerenwinkel, zoals LaminaatXXL verkoopt de bijhorende producten.

Een gouden regel hierbij is om altijd te kijken of er schoonmaakmiddel is van het merk waar je de vloer van hebt gekocht.

Pexels | Cottonbro studio

4. Gemorste vloeistoffen direct opruimen

Als je iets morst op je PVC vloer - zoals water, koffie of sap - is het slim om meteen actie te ondernemen. Het doel? Voorkomen dat die vloeistof in je vloer trekt en eventuele blijvende vlekken achterlaat.

Gebruik een zachte doek of keukenpapier om de gemorste vloeistof zo snel mogelijk op te nemen. Waarom zacht? Harde stoffen kunnen krassen achterlaten en dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Als er toch vlekken ontstaan, maak je geen zorgen. Pak een mild reinigingsmiddel dat speciaal gemaakt is voor PVC vloeren. Deze zijn ontworpen om effectief schoon te maken zonder je vloer te beschadigen. Volg gewoon de instructies op de verpakking. Het is als een soort speciale behandeling voor je vloer, zodat die er weer als nieuw uitziet.

5. Temperatuur- en vochtigheidsbeheersing

Om ervoor te zorgen dat je vloer altijd in topconditie blijft, is het belangrijk om een paar dingen in gedachten te houden. Denk aan de temperatuur in de kamer. Een PVC vloer houdt van stabiliteit, dus probeer te zorgen voor een constante kamertemperatuur. Grote temperatuurverschillen kunnen je vloer beïnvloeden, dus een stabiele omgeving is van groot belang.

Te veel vocht kan problemen veroorzaken, zoals het kromtrekken van je vloer. Het is als een soort vochtbalans die je moet bewaren. Als je merkt dat het te vochtig is, kan het gebruik van luchtbevochtigers helpen. Als het te droog is, zijn ontvochtigers een goede oplossing.

Vorige
Vorige

Tips voor een praktische inrichting van je kleine woonkamer

Volgende
Volgende

Opslagruimte huren? Met deze tips richt jij je storagebox efficiënt in