Meer bijen, vlinders en egels in de tuin: zo doe je dat (+ tips voor je balkon)

Een tuin vol leven is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook nuttig voor de natuur. Wil jij meer bijen, vlinders en misschien wel egels in de tuin? Met deze tips maak jij van je buitenruimte een diervriendelijke trekpleister. Ook als je een balkon hebt!

Insecten in de tuin: waarom?

Bijen, vlinders en andere insecten spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van bloemen en gewassen, het in balans houden van plaagpopulaties. Denk aan lieveheersbeestjes die de luizen van je vlinderstruik eten. Insecten vormen een belangrijke voedselbron voor andere dieren, zoals vogels en egels, die op hun beurt weer bijdragen aan de biodiversiteit in onze omgeving. Kortom: deze gasten zijn meer dan nodig in de tuin of op je balkon. Maar hoe lok je deze beestjes naar je tuin?

egel eet egelvoer in een groene tuin
egels naar de tuin lokken met speciale voeding

Egels in de tuin

Egels voeden zich voornamelijk met insecten en slakken. De ideale, natuurlijke ongediertebestrijders dus! Heb je een moestuin of hou je van planten waar slakken ook dol op zijn? Zorg dan dat jij je tuin zo inricht dat egels er graag komen. Leuk om te weten: de aanwezigheid van egels in de tuin is een teken dat het ecosysteem van je buitenruimte in balans is.

Hoe krijg je egels in de tuin?

  • Creëer een schuilplaats: Laat een hoekje in je tuin verwilderen of kies voor dichte begroeiing. Bamboe is hiervoor ideaal, maar een grote struik functioneert ook. Egels houden van plekken waar ze zich veilig kunnen verschuilen. Een egelhuisje is hiervoor ook heel geschikt.

  • Zorg voor water: Plaats een ondiepe schaal met water in je tuin, zodat egels kunnen drinken en badderen.

  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen: Vermijd het gebruik van pesticiden en slakkenkorrels, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor egels.

Wat eten egels?

Wil je egels bijvoeren in koude periodes, kies dan voor honden- of kattenvoer (droge brokken) of koop kant-en-klaar egelvoer. Een partje appel of stukje peer is ook een traktatie voor deze stekelige dieren. Egels zijn dol op gedroogde meelwormen. Geef egels geen melk, daarvan kunnen ze problemen krijgen met hun spijsvertering.

dagpauwoog op een witte vlinderstruik

Vlinders in de tuin

Vlinders zijn dol op nectar en veel te vinden op planten als de vlinderstruik (Buddleja), lavendel en vlambloem (Phlox). Wil je meer vlinders in de tuin, kies dan voor planten waar de vlinder dol op is. Lesje biologie: vlinders zijn belangrijke bestuivers van bloemen. Terwijl ze van bloem naar bloem vliegen om nectar te verzamelen, dragen ze stuifmeel over. Zo bevorderen zo de bevruchting van planten - ook bij voedselgewassen.

Hoe lok je vlinders naar je tuin?

  • Kies voor planten als ijzerhard, kattenkruid, zonnehoed, lavendel en de vlinderstruik.

  • Creëer een vlinderpaleis: Zorg voor verschillende niveaus in je tuin, met planten van verschillende hoogtes. Vlinders houden van zonnige plekjes, dus zorg voor voldoende zon in je tuin.

  • Water en voedsel: Plaats een ondiepe schaal met water in de buurt van de bloemen. Vlinders kunnen hieruit drinken en het is ook een goede plek voor ze om te badderen.

een bij op steentijm in de tuin
een bij op een witte vlinderstruik

Bijen in de tuin

De bij heeft het moeilijk in ons land - en kan wel wat hulp gebruiken. Bijen zijn o.a. onmisbaar in je moestuin, dus maak je buitenruimte zo aantrekkelijk mogelijk. De bij is een vriendelijk insect dat alleen steekt als hij zich bedreigd voelt.

Hoe krijg je bijen in de tuin?

  • Kies voor bloemen als zonnebloemen, klaprozen, lavendel, bijenbalsem en kattenkruid. Bijen zijn ook dol op steentijm.

  • Bied nestgelegenheid: Laat een stukje van je tuin wat ruiger en onaangeroerd, zodat bijen daar nestgelegenheid kunnen vinden. Je kunt ook een bijenhotel of insectenkast plaatsen. Leuk detail: in de haspel van mijn tuinslang zijn ook nestjes gemaakt.

  • Zorg voor een lang bloeiseizoen: Plant bloemen die op verschillende tijdstippen in het jaar bloeien, zodat er continu voedsel beschikbaar is voor bijen.

Insecten op je balkon

Heb je geen tuin? Geen probleem. Ook je balkon kun je interessant maken voor insecten als bijen en vlinders. Vier tips voor een insectenvriendelijk balkon:

  1. Potten met bloemen: kies voor bijvoorbeeld petunia's, lobelia's en afrikaantjes.

  2. Ga verticaal tuinieren: Maak gebruik van verticale ruimte door klimplanten te laten groeien. Deze bieden een schuilplaatsen voor insecten.

  3. Bijen- en vlinderwaterbak: Plaats een kleine schaal met water en een paar stenen erin, zodat bijen en vlinders kunnen drinken.

  4. Hang een insectenhotel op. Maak of koop een insectenhotel waar verschillende insecten kunnen schuilen en nestelen.

Heb jij nog tips om meer insecten naar je tuin of balkon te lokken? Deel ze in de comments!


Meer buitenleven:

Vorige
Vorige

Toilet inspiratie: kies voor een wc zonder tegels

Volgende
Volgende

Raamdecoratie zonder boren? Vier budgetvriendelijke opties