Tuin winterklaar maken: alles over het onderhoud van je tuinmeubilair

De herfst nadert met rasse schreden en de temperatuur duikelt naar beneden. Het wordt tijd om de tuin winterklaar te maken. Maar wanneer begin je daarmee? Kan de loungeset wel buiten blijven staan? En hoe moet je houten tuinmeubelen schoonmaken? Met deze tips blijft je buitenmeubilair in goede conditie.

Om zo lang mogelijk plezier te houden van je tuinmeubelen, is verzorging onderhoud nodig. Hoe vaak en hoe intensief is afhankelijk van het materiaal. Drie jaar geleden, nog voor de tuinrenovatie, kochten we een aluminium loungeset. Onderhoudsvrij, en dus lekker makkelijk. Inmiddels weet ik dat onderhoudsvrij niet bestaat, onderhoudsarm wel. Ook een aluminium tuinset moet regelmatig gereinigd worden om ‘m mooi te houden.

terras met tuinbank en kussens

Wanneer tuin winterklaar maken?

De start van de herfst is een mooi moment om buiten de handen nog even uit de mouwen te steken. De maanden september en oktober zijn ideaal, omdat het weer vaak nog prima is. Blijft jouw loungeset buiten staan? Gaat de eettafel de garage in? Of heb je een tuinbankje onder de overkapping? In principe kan tuinmeubilair het hele jaar buiten blijven staan, mits deze beschermd of behandeld zijn. Zo blijven je tuinmeubels veel langer mooi.

Hieronder een checklist met onderhoudstips voor de meest voorkomende materialen die het hele jaar door in de tuin blijven staan:

Houten tuinmeubelen schoonmaken

  • In het voor- en najaar schoonmaken met een zachte borstel en een speciale reiniger voor houten tuinmeubelen. Groene zeep kan ook.

  • Behandelen met (kleurloze) tuinmeubelolie. Daarna afnemen met een droge doek.

  • Houten tuinmeubelen kun je ook beitsen.

  • Gebruik GEEN hogedrukreiniger voor het reinigen van je houten tuinmeubilair, dit tast de natuurlijke waslaag aan.

Tuinmeubelen van kunststof schoonmaken

  • In het voor- en najaar schoonmaken met een zachte borstel en soda of groene zeep.

  • Spray nieuwe kunststof tuinmeubelen in met een beschermende spray zodat vuil en vocht minder makkelijk in de meubels kunnen trekken.

terras met een gestuukte muur

Onderhoud aluminium tuinmeubelen

  • Regelmatig afnemen met een sopje groene zeep of allesreiniger. Zo voorkom je dat vuil zich aan het materiaal hecht.

  • Wrijf je loungeset of tuintafel in met een speciale bescherming om verkleuring door UV-licht te voorkomen.

Bamboe tuinmeubelen onderhoud

  • In het voor- en najaar schoonmaken met een zachte borstel en allesreiniger of groene zeep.

  • Om bamboe te beschermen tegen o.a. schimmelvorming, is behandeling met een olie speciaal voor bamboe noodzakelijk. Voor je de olie gaat gebruiken, eerst even licht opschuren.

Tuinmeubels afdekken met een hoes?

Lange tijd was ik ervan overtuigd dat een tuinmeubelhoes voor - met name houten tuinmeubels - de oplossing zou zijn om stoelen en banken langer netjes te houden. Vaak is dat helemaal niet nodig. Het gevaar bij afdekken is eventuele condensvorming tussen het meubel en de hoes. Het gevolg: schimmelvorming of hout dat gaat rotten. Niet wenselijk, dan is de buitenlucht mét een goede beschermlaag toch een stuk beter. Tip: haal tuinmeubelen van hout in de winter van het gras. Zo verklein je de kans op algen en mosvorming. Scheelt weer boenen in het voorjaar!

Heb jij nog tips voor de verzorging van je tuinmeubilair? Deel ze in de comments!

Vorige
Vorige

Opruimen tips: zo breng je meer rust en structuur aan in huis

Volgende
Volgende

Kostbaar vs. Koopje: een droom van een hanglamp met €360 prijsverschil