Buitenkeuken met overkapping: een aanwinst voor de tuin (en zo ziet die van ons eruit)

Een buitenkeuken met overkapping maken - het stond hoog op de wishlist voor onze tuin. Vorig jaar gingen we serieus met de plannen aan de slag. Plek gekozen, schetsen gemaakt en materialen verzameld. In dit artikel lees je alles over onze buitenkeuken: van idee tot resultaat.

Buitenkeuken met overkapping maken

Project buitenkeuken kreeg een kickstart toen wij een jaar of twee geleden een afgedankt aanrechtblad in bezit kregen. Mazzel, want dit aanrechtblad van composiet (hetzelfde blad als in onze houten keuken) was gloednieuw, de uitsparing klopte alleen niet. Het zou vernietigd worden. Eeuwig zonde! Ook lag er een flinke stapel houten planken, een oude ondervloer, in de garage te wachten op een nieuwe bestemming. Ideaal voor dit project. Vanaf dat moment zijn we gaan nadenken over de bouw van een buitenkeuken. De plek werd vrij snel duidelijk - omdat het de meest logische was: onder de ramen in de zijgevel. De buitenkeuken grenst daar aan het terras waar we het meest te vinden zijn.

Buitenkeuken van hout

We hebben verschillende schetsen gemaakt om tot het uiteindelijke ontwerp te komen. Vooraf hadden we niet per se de wens voor een wasbak met kraan, maar de uitsparingen daarvoor zaten al in het aanrechtblad. In de buitenkeuken moest plek zijn voor de kamado bbq van mijn metgezel en wilden we voldoende opbergruimte voor de pizza-oven en wok met brander. Ook bbq spullen zoals handschoenen, tangen en kolen kunnen hierin opgeborgen worden. Scheelt weer ruimte in de garage.

buitenkeuken met houten kastjes

Buitenkeuken met dak

Een bescheiden afdakje boven de buitenkeuken leek ons ook wel prettig. In eerste instantie had ik het idee om een rieten mat over de pergola te draperen, zodat er voldoende lichtinval zou blijven. Uiteindelijk kozen we voor een waterdicht afdak van polycarbonaat platen. Deze hebben we voorzien van stroken palmblad om een echte vakantiesfeer te creëren. De bestaande pergola bleek een mooie basis om op te bouwen. De bouw van dik afdak zal ik in een apart blog delen.

houten buitenkeuken met green egg
buitenkeuken van hout en composiet

Buitenkeuken douglas

Een solide frame bouwen is de eerste stap naar een mooie buitenkeuken. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van douglashout (twee en drietjes). Aangezien het aanrechtblad nogal looiig is en er een zware bbq in de buitenkeuken staat, moet de basis goed zijn. Onder het frame zitten kunststof stelpoten, speciaal voor de keuken. Het frame is betimmerd met oude, massief houten vloerdelen. Hoewel ik heb overwogen om deze te beitsen, bleek het uiteindelijk een goede keus om de vloerdelen onbehandeld te laten. De oneffenheden en beschadigingen maken de planken extra karakteristiek. Een mooie tegenhanger op het composieten blad! Mijn metgezel heeft het aanrechtblad eigenhandig op maat gezaagd en er identieke randjes aan gefreesd.

Lees hier meer over welk hout voor een buitenkeuken je kunt gebruiken.

buitenkeuken van duurzame materialen

Buitenkeuken met green egg

Voor de kraan en wasbak hadden we niet veel keuze. De uitsparing van de bak zat er immers al in, en de wasbak moest daar precies in passen. Omdat de ramen boven de buitenkeuken helemaal naar buiten open kunnen, hadden we een uitdaging met de kraan. Een standaard hoge keukenkraan was geen optie, omdat de ramen daarop vast zouden lopen. Een laag exemplaar zou het geheel teniet doen - en dat vond ik zonde. Mijn partner wist een ‘inklapkraan’ op te snorren via Amazon en we besloten de gok te wagen.

Het bleek een fantastische oplossing, de kraan is inderdaad in te klappen en het systeem werkt perfect. Geen idee voor hoe lang, maar dat zien we maar als experiment. Voor deze kraan betaalden we 65 euro. De kraan is aangesloten op een aparte tuinslang, het water komt via een pvc buis uit bij de plantjes in de tuin. Vooral handig om hier water te pakken of je handen te wassen, maar voor het afspoelen van de vaat moeten we naar binnen. In de buitenkeuken zit ook een uitsparing voor onze green egg barbecue.

inklapbare kraan in de keuken buiten
zelfgemaakte buitenkeuken van houten planken

Buitenkeuken kosten

In de bouw van een buitenkeuken gaat niet alleen een hoop tijd zitten, het kost ook best een hoop geld. Ondanks dat wij materialen hebben hergebruikt, wat een enorme besparing oplevert, heeft de bouw van deze buitenkeuken zeker 600-700 euro gekost (zonder het afdak). Dat zit ‘m onder andere in de aanschaf van het douglas hout (frame), scharnieren voor de kastjes, stelpoten, een passende wasbak en kraan. Ben je niet gebonden aan bepaalde maten of uitsparingen, dan heb je meer keuzevrijheid en kun je voor budgetvriendelijke alternatieven gaan. Een duidelijk prijskaartje is niet te geven, het hangt helemaal af van je precieze wensen. En ook hier geldt: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Wat vind jij van onze buitenkeuken?

Vorige
Vorige

sevencouches stijlkamer bij Zitmaxx (met video)

Volgende
Volgende

Zelf lavendelolie maken in vijf simpele stappen: zo doe je dat