IXXI ophangen? Laat je statement piece nóg meer opvallen (met of zonder IXXI ophangsysteem)

DIY

In de woonkamer, de slaapkamer of op je werkplek: uitpakken met een IXXI aan de wand is altijd een goed idee. Je kunt de IXXI ophangen aan de muur, maar ‘inlijsten’ is nog leuker. Benieuwd hoe je dat doet? Dat lees je hier (met eenvoudig stappenplan).


IXXI maken

Al lange tijd was ik aan het dubben over een blikvanger boven de bank. Vorig jaar maakten we een lambrisering van sierlijsten - maar daarboven bleef het angstvallig leeg. Na wat speuren vond ik in de collectie van IXXI een ontwerp van Sacrée Frangine, getiteld Sunday Mood. Een abstract kunstwerk dat qua kleuren en stijl perfect in mijn interieur past.

Voor:

Lichte woonkamer met lege wand
Witte bank met 2 sierlijsten en lambrisering

Ik heb de afgelopen jaren meerdere IXXI’s verzameld (waaronder deze, deze en deze). Allemaal hebben ze op verschillende plekken gehangen. Een groot voordeel, want je kunstwerk verplaatsen of weer opbergen is kinderspel. Ideaal!

Ixxi Sunday Mood van Sacrée Frangine
Detail IXXI ophang systeem

IXXI ophangen

Om deze wanddecoratie nog meer op te laten vallen, wilde ik ‘m ‘inlijsten’ door houten sierlijsten te maken en deze door te trekken op de wand erboven. Ik koos voor een oneven aantal, drie stuks, en bepaalde daarvoor de juiste maat. De afmeting: 80 x 100 centimeter. Als dat geen blikvanger wordt! Ook fijn: voor de IXXI hoef je geen gaten te boren in de muur. Daarover later meer.


Wat heb je nodig voor deze DIY?

  • IXXI naar keuze;

  • Houten sierlijsten / profiellijsten (bouwmarkt);

  • Nietpistool (tacker);

  • Montagekit;

  • Afstandhouders (zelf gemaakt);

  • Verstekzaag;

  • Winkelhaak
.

Hoe begin je met het maken van de sierlijsten?


Stap 1: meten

Bepaal voor de grootte van de vlakken op de muur en de gewenste tussenruimte. Ik koos ervoor om twintig centimeter vanaf de muur te beginnen en deze hoogte ook aan de onderkant aan te houden. Gebruik je verschillende maten, dan kan het geheel rommelig ogen. Let op! Houd er rekening mee dat de IXXI een paar millimeter groter is dan het formaat op de website. Dat komt doordat je de vlakken aan elkaar bevestigt. Daar zit altijd wat speling in. 


Stap 2: zagen

Zaag de profiellijsten in verstek en niet deze aan elkaar. Eventueel kun je eerst houtlijm gebruiken voor extra stevigheid. Maak afstandhouders (blokjes hout) zodat je de IXXI netjes recht op de muur kunt plakken en rondom overal dezelfde ruimte hebt zonder tig keer te moeten nameten.

Gezaagde profiellijsten
Twee vrouwelijke handen die de profiel lijsten op hun plek leggen

Stap 3: plakken

Zet de bovenste lijn van de vlakken uit en verdeel de kit gelijkmatig over de sierlijst. Eerst goed positioneren voor je ‘m aandrukt. Gebruik een winkelhaak om te controleren of je lijst haaks is.

Detail foto profiel lijsten met nagel

Stap 4: drogen, schilderen en kitten

Wanneer de sierlijsten op de muur zijn bevestigd, is het belangrijk om de kit goed te laten drogen voor je met verf aan de slag gaat. Voor het schilderen van de sierlijsten kun je dezelfde verf gebruiken als op de muur zit. Blijft er een naad zichtbaar? Dan kun je de lijst afkitten als de verf droog is.

Stap 5: IXXI ophangsysteem (zonder boren!)

Voor het ophangen van de IXXI kun je het speciale ophangsysteem gebruiken. Zorg dat de verf minimaal 24 uur de tijd heeft gehad om te drogen, anders heb je kans dat de IXXI niet goed blijft plakken. Gaten boren is niet nodig, elk kunstwerk wordt geleverd met zogenoemde mono’s waarmee je de IXXI eenvoudig aan de muur kunt bevestigen. Kom je er niet uit? Bekijk hier de instructievideo.

Lichte woonkamer met IXXI Sunday Mood van Sacrée Frangine
Detail foto IXXI Sunday Mood van Sacrée Frangine
Sfeerbeeld lichte woonkamer met bank, salon tafel en IXXI
Sfeerbeeld lichte woonkamer met decoratie sierlijsten en IXXI
Overzicht foto lichte woonkamer met berber kleed lichte bank sierlijsten en IXXI Sunday Mood van Sacrée Frangine

Over IXXI wanddecoratie


IXXI is de meest flexibele wanddecoratie. Het gepatenteerde systeem bestaat uit vierkante kaarten die gekoppeld worden door middel van X- en I-vormige koppelstukken. De grootste voordelen; de kaarten zijn eenvoudig te vervangen of uit te breiden, er zit geen limiet aan de afmeting én je hangt jouw IXXI aan de muur zonder te boren. Zo ontwerp jij altijd een wanddecoratie die precies voldoet aan jouw wensen! Je kunt kiezen voor een bestaand design, zoals ik heb gedaan, of je kunt aan de slag gaan met je eigen foto’s. Net wat je wilt.

Wat vind jij van het resultaat?

Vorige
Vorige

Zonnebloem zaaien? Alles over (het hergebruiken van) deze mooie en nuttige plant

Volgende
Volgende

Kersttrends 2022: natuurlijke materialen, warme tinten en veel messing