Zelf een vlinderstruik stekken? Zo doe je dat ( + tips voor snoeien in het najaar)

De vlinderstruik is een aanwinst voor de tuin en een echte trekpleister voor bijen en vlinders. Winterhard, makkelijk te onderhouden en leverbaar in verschillende kleuren. In dit blog lees je alles over de Buddleja: van vlinderstruik stekken tot snoeien.

Al jaren staan er vlinderstruiken in mijn tuin - en ik ben er dol op. Deze bladverliezende heester bloeit lang en groeit snel. De Buddleja is er in verschillende grootten. Als je de vlinderstruik koopt, is het vaak een klein plantje, maar vergis je niet: binnen een jaar groeit deze uit tot volwaardige struik. Bijen en vlinders zijn er dol op. Als je de vlinderstruik niet snoeit, kan deze wel vier meter hoog worden. Geen groene vingers? Geen probleem. Met de vlinderstruik kan er weinig misgaan.

Half oktober: de bloemen zijn een stuk kleiner, maar de vlinderstruik bloeit nog steeds!

witte vlinderstruik in het najaar
buddleja bloeit nog in oktober

Wanneer vlinderstruik snoeien?

Het beste moment om de vlinderstruik te snoeien is het vroege voorjaar. Snoei de struik in maart sterk terug. Deze heester bloeit op eenjarig hout, dus meer snoeien betekent meer bloemen. Knip met een scherpe snoeischaar de takken af tot ongeveer twintig centimeter boven de grond. Houd zijscheutjes en knoppen in de gaten: de takken die hieruit komen zullen dat jaar nog gaan bloeien.

snoeiafval van de vlinderstruik

Vlinderstruik snoeien najaar

Hoewel het vaak wordt afgeraden, kun je een vlinderstruik prima snoeien in het najaar, als je het maar niet te rigoureus doet. Let er ook op dat je niet te laat in de herfst met de snoeischaar aan de slag gaat. Nachtvorst ligt op de loer, en dat kan funest zijn voor je vlinderstruik. Bewaar de grootschalige knipbeurt voor het voorjaar.

Vlinderstruik snoeien oktober: mijn ervaring

Vorig jaar nam ik zelf de proef op de som, nadat ik een van de vlinderstruiken noodgedwongen moest verplaatsen. Ik heb deze destijds in oktober teruggesnoeid tot zo’n veertig centimeter boven de grond. Van de zeven stammetjes zijn er twee verloren gegaan. Kortom: een vlinderstruik snoeien in het najaar kan, maar niet te laat en zeker niet te rigoureus.

Vlinderstruik stekken

Als je dan gaat snoeien, gooi dat afval dan niet direct in de groene bak. De vlinderstruik kun je heel eenvoudig zelf vermeerderen (stekken) met snoeiafval. Bewaar stukjes van zo’n 20-30 centimeter lengte met een stevige stengel. Dunne takjes zijn minder geschikt om te stekken. Zorg dat de stengels op twee tot vier plekken knoppen of kleine zijtakjes hebben en verwijder groot blad. Voor het stekken heb je twee opties:

Stekken op water

1. Zet de stengels in het water om te wortelen. Ververs hierbij om de twee tot drie dagen het water om schimmelvorming te voorkomen. De stengels wortelen binnen drie tot vier weken. Daarna kun je de stengels in de potgrond zetten. Bij deze manier van stekken is de slagingskans het grootst.

Stekken in de grond

2. Steek de stengel direct in de grond en zorg dat de stengel voldoende water en licht krijgt. Na enige tijd gaat de stengel wortelen.

stekjes vlinderstruik laten wortelen
lange wortels witte vlinderstruik
stekjes van de vlinderstruik

Vlinderstruik in pot

De stekjes van je vlinderstruik kun je de eerste tijd in een pot zetten. Stek je in de winter? Dan is het raadzaam om de stekjes pas in het voorjaar in de volle grond te zetten. Je zult zien dat er dan al aardig wat groen aan de stengel zit. Wanneer je de vlinderstruik in maart gaat stekken, kan de stengel de volle grond in nadat deze voldoende wortels heeft gekregen. Je hoeft een vlinderstruik niet in de volle grond te zetten, je kunt ‘m ook in een pot laten. Zorg wel dat de plant voldoende ruimte heeft om goed te kunnen wortelen.

Wat vind jij van de vlinderstruik?

Vorige
Vorige

Kersttrends 2022: natuurlijke materialen, warme tinten en veel messing

Volgende
Volgende

Kostbaar vs. Koopje: zachte maankussens met een prijsverschil van ruim €20