Bloemen lamp maken: voor €25 een eyecatcher aan het plafond (DIY)

DIY

De bloemen lamp is razend populair en een lust voor het oog - denk maar aan die van Georges store. Wil je ook zo’n parel aan je plafond maar heb je een beperkt budget? Ineke Dikland liet zich inspireren en maakte zelf een look-a-like. De kosten? Zo’n €25.

Bloemen lamp maken

De lampen van Georges Store zijn te herkennen aan gebruik van ruwe materialen, organische lijnen en veelal natuurlijke kleuren. De bloemlamp wordt gemaakt van handbeschilderd canvas, rotan en messing. Ineke van Studiosnottebel.nl maakte haar hanglamp van pitriet (de kern van een rotanstengel), hout en restanten gordijnstof. ,,De originele lampen zijn prachtig, maar ook heel trendgevoelig. Ik weet dat ik daar over een tijdje op uitgekeken raak - en daar vind ik de lampen te duur voor. Bovendien houd ik erg van zelfmakers, helemaal als iets wordt zoals ik in mijn hoofd heb. Dat is met deze lamp goed gelukt.”
Diy eyecatcher bloemenlamp in de woonkamer

Dit heb je nodig:

  • Pitriet van 3 mm (125 gram, te koop bij o.a. De Kwast)

  • Lichtgewicht stof in kleur naar keuze (bijvoorbeeld linnen of restjes stof)

  • Snoerpendel incl. plafondkapje en lichtbron

  • Rond blokje (uit blokkenkar of stukje van een houten stok van de bouwmarkt afzagen)

  • Textielschaar

  • Textiellijm

  • Plakband of schilderstape

  • Boormachine en houtboortjes

  • Bankschroef

  • Teil met water

Pitriet en textiel lijm voor de diy bloemen lamp
Pitriet en stof voor de diy bloemen lamp

Stappenplan Georges store lamp look-a-like:

Stap 1: Knippen en weken

Knip acht strengen pitriet van zo’n 95 cm lang van de rol. Leg deze in een teil met lauwwarm water en zorg dat alle strengen onder water liggen. Laat dit een uur weken.

Stap 2: Pitriet buigen en binden

Na het weken is het pitriet flexibel en kun je ermee aan de slag. Droog de strengen met een handdoek lichtjes af, zodat ze niet druppen. Pak vervolgens een streng en bind de uiteinden aan elkaar met een stukje schilderstape of plakband. Vouw het blad in een vorm naar keuze (rond of juist wat smaller en langwerpiger). Klem tussen drie zware objecten (twee aan beide zijkanten en één aan het bolle uiteinde). Indien nodig leg je nog iets zwaars op de bij elkaar gebonden uiteindes, zodat het blad in deze vorm blijft. Laat dit blad vervolgens drogen en maak de andere bladeren naar dit voorbeeld. 

Gebogen pitriet met stof

Stap 3: Finetunen

Check wanneer alle bladeren droog zijn of ze allemaal ongeveer dezelfde vorm hebben en plat/egaal zijn. Zo nee, dan kun je een afwijkend blad opnieuw in lauwwarm water leggen en deze opnieuw vormen. Iets zwaars erop leggen tijdens het drogen helpt om hem echt plat te maken. 

Stap 4: Lijmen

Smeer de bovenkant van ieder blad in met een dun laagje textiellijm. Haal eventuele overtollige lijm weg met een wattenstaafje of tissue. Pak het blad vervolgens voorzichtig vast, draai het om en leg het voorzichtig met de lijmkant op de stof. Druk zachtjes aan en herhaal dit met ieder blad. Laat goed drogen met iets zwaars erop (boek of stapeltje tijdschriften).

Stap 5: Knippen

Knip de bladeren vervolgens los van elkaar met een scherpe textielschaar. Nu ze los zijn, kun je ze goed en precies uitknippen, strak langs het randje pitriet. Allemaal uitgeknipt? Je bladeren zijn klaar!

Stap 6: Gat boren voor het snoer

Boor een gat in het midden van het houten blokje. Ik ‘leende’ hiervoor een rond houten blokje uit de houten blokkenset van mijn zoontje (sorry Jip!) Een stukje afzagen van een dikke houten stok, verkrijgbaar bij de bouwmarkt, kan natuurlijk ook. Het gat moet iets ruimer zijn dan de diameter van het snoer van de lamp. Een bankschroef is hierbij aan te raden.

Houten blokje met geboorde gaten voor de bloemen en snoer

Stap 7: Gaatjes boren voor de bladeren

Check de dikte van de uiteindjes van de bladeren en zoek hier een houtboortje bij dat ongeveer even groot is. Markeer op de zijkant (omtrek) van het blokje acht punten waar je de gaatjes voor de bladeren gaat boren (zie foto). Boor de gaatjes vervolgens in het blokje en laat ze uitkomen in het grote gat in het midden. (Ook hierbij is het gebruik van een bankschroef aan te raden). Je kunt ze recht boren, of iets diagonaal, zodat de bladeren een beetje naar beneden hangen. Wat je zelf het mooist vindt.

Stap 8: Snoer bevestigen

Haal het plafondkapje van de snoerpendel en doe het snoer door het het grote gat in het houten blokje. Bevestig vervolgens het plafondkapje weer (kort eventueel het snoer in), zodat je de lamp kunt installeren. 

Stap 9: Monteren en ophangen

Steek de bladeren in de gaatjes in het houten blokje (kijk even hoe ze het mooist uitkomen) en installeer de lamp aan het plafond. Klaar! 

Materiaalkosten voor deze zelfmaker:

Ineke gaf zo’n €25 uit om deze bloemvormige hanglamp te maken. Betaalbare stoffen scoor je op de markt, bij de kringloop of bij winkels als Kwantum.

Foto’s en werkbeschrijving: Ineke Dikland


Meer DIY-projecten:


Vorige
Vorige

Van velvet dekbedovertrek tot linnen lakens: 5x alles over beddengoed

Volgende
Volgende

Magnolia takken laten bloeien? Met deze truc gaat het je lukken