3x deze stappen overwegen wij om ons huis te verduurzamen

Een nieuwe cv-ketel, vloerverwarming, kozijnen met HR+++ glas: het afgelopen jaar hebben we de eerste stappen gezet in het verduurzamen van onze woning. Nu het grootste deel van de verbouwing achter de rug is, zijn we voorzichtig aan het kijken wat we nog kunnen doen om ons huis groener te maken.

Al jaren hebben we een bovengemiddeld hoge gasrekening. We douchen niet bijzonder lang of vaak en ook de verwarming staat zelden echt te loeien. Voor wij gingen verbouwen hebben we overwogen om een warmtepomp te installeren, maar onze hoekwoning uit 1969 bleek daarvoor niet geschikt. Er zou te veel warmteverlies optreden. Stoken voor de mussen dus - en dat is hartstikke zonde.

De begane grond is voorzien van vloerverwarming. Het idee is dat je kosten bespaard doordat er weinig temperatuurschommelingen zijn. Of het ook echt voordeliger is hebben we nog niet gemerkt. Daarvoor moet de verwarming eigenlijk een paar maanden draaien. Qua verduurzaming van ons huis zijn er nog genoeg mogelijkheden.

woonkamer met hangstoel en grijze vloer

Overal kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben een hoge isolatiewaarde en dat betekent dat je minder hoeft te stoken. Onze vorige woning was volledig voorzien van kunststof kozijnen. Het grote voordeel was dat er geen schilder aan te pas hoefde te komen: kunststof kozijnen zijn makkelijk te onderhouden. Let wel! Makkelijk in onderhoud betekent niet dat je er niks meer aan of mee hoeft te doen. De kozijnen aan de zuidkant van het huis raakten uitgedroogd. Kunststof kozijnen moeten eigenlijk, zo werd ons geadviseerd, elk jaar in de wax gezet worden om het materiaal goed te houden. Ook een jaarlijkse schoonmaakbeurt is belangrijk: hou blijven de kozijnen langer mooi. Tegenwoordig is er veel keuze in de look van kunststof kozijnen. Sommige soorten zijn, door de textuur, vrijwel niet van echt hout te onderscheiden. Ook fijn: theoretisch gezien kunnen kunststof kozijnen tot vijftig jaar meegaan. In vergelijking: houten kozijnen zijn na dertig jaar aan vervanging toe.

houten keuken in u-vorm

Kiezen voor spouwmuurisolatie

Een spouw is de ruimte die tussen de binnen- en buitenmuur van je woning zit. Deze ruimte is helemaal open en voorkomt vochtdoorslag van je buitenmuur naar binnen. De spouw heeft ook een isolerende functie, maar spouwmuurisolatie helpt de warmte binnen te houden. Zeker als je, net als wij, een hoekwoning hebt kan spouwmuurisolatie een positief effect hebben op je energierekening. De hoek van onze woning ligt ook nog eens op het noorden. Er komt in de winter een hoop kou vanaf. Als je kiest voor spouwmuurisolatie, wordt de ruimte opgevuld met isolatiekorrels. Wij hebben een offerte laten maken voor spouwmuurisolatie: dat zou ons zo’n 2.000 euro gaan kosten. Als ik de gemiddelde cijfers bekijk, zouden we dat bedrag in drie jaar terugverdiend kunnen hebben. Het is de overweging waard.

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen duiken steeds vaker op in het straatbeeld. De kwaliteit is sterk verbeterd en ze zijn niet meer zo prijzig als vroeger. Ondanks dat we twee dakkapellen hebben, zou er voldoende ruimte over moeten blijven om ons huis van eigen stroom te voorzien. Hoe fijn zou dat zijn? Voor zonnepanelen op je dak betaal je enkele duizenden euro’s, maar veel zonnepanelen schijnen na twee decennia nog steeds een relatief hoge opbrengst te genereren.

En? Hoe groen is jouw huis?

Vorige
Vorige

3x met deze tuinoplossingen zit jij ook ’s winters buiten

Volgende
Volgende

De zeven favorieten van… Marrit de Lang (@donebymyself)