4x slimme keuzes om je huis budgetproof én stijlvol in te richten

Is je huis toe aan een opknapper maar heb je niet zo veel budget? Ik verzamelde vier tips voor je om je huis budgetproof én stijlvol in te richten. Voor een andere vloer of ‘nieuwe’ keuken hoef je niet de hoofdprijs te betalen. Lees je mee?

Kies voor tapijt op de vloer

Ja, je leest het goed. Tapijt is niet alleen zacht, het geeft ook warmte en sfeer aan een ruimte. Door de juiste kleur en textuur te kiezen, zorg je voor een echte eyecatcher of breng je rust in je interieur. Een tapijt in de woonkamer kan het geheel ook een chique touch geven. In verhouding tot een parket- of gietvloer is tapijt een stuk betaalbaarder. Ook leuk: je woning wordt er net even anders van. Tapijt is ook geschikt om je trap eenvoudig voor een paar honderd euro een upgrade te geven. Afhankelijk van je precieze wensen scoor je tapijt al vanaf 5 euro per vierkante meter. Koopje, toch?

Verf de frontjes van je keuken

Twee jaar geleden stortte ik me op dit project, toen we bezig waren met de renovatie van de bovenste twee verdiepingen. De vorige keuken was heel landelijk, met crèmekleurige frontjes en bovenkastjes. Ik besloot de keuken met weinig middelen een nieuwe look te geven. De frontjes heb ik destijds geschuurd, gegrond en geschilderd en voorzien van nieuwe greepjes. Het effect dat je daarmee creëert is enorm; er werd door vrienden zelfs gedacht dat we de keuken stiekem ook hadden vervangen.

servies op een plank in een zwarte keuken

Na dit project heb ik ontzettend veel reacties gehad van mensen die hun eigen keukenkastjes onder handen wilden nemen maar niet zo goed durfden. Keukenfrontjes schilderen doe je niet even in een dag: je moet er wel de tijd voor nemen om het resultaat netjes te krijgen. Ik vond dat ’t waard: de verf heeft goed gehecht en was prima te onderhouden. Gewoon doen!


Let op! Niet alle keukenfrontjes kunnen geschilderd worden. Vooraf doe je er goed aan daar informatie over in te winnen. Heb je bijvoorbeeld hoogglans frontjes? Dan kun je ook overwegen om met plakfolie aan de slag te gaan.
— Tip

Scoor je meubels tweedehands

Ga eens naar de kringloop, kijk online rond op verkoopgroepen, bezoek een rommelmarkt of surf rond op Marktplaats: pareltjes vind je overal. Hoe leuk is het om thuis te komen met een pronkstuk dat (bijna) niemand heeft? Zo ben ik nog elke dag blij met de vintage eettafel van Martin Visser uit de jaren zestig die ik na de verbouwing weer uit de schuur heb getoverd. Ook de hoge houten stoelen zijn kringloopgelukjes.

woonkamer met microcement vloer

Is dat kastje of tafeltje niet helemaal je smaak? Een likje verf doet wonderen. Daarnaast is een tweedehands score natuurlijk ook een stukje duurzamer én fijn voor de portemonnee.

Maak zelf een werkplek of speelhoek

Als je een beetje handig bent, kun je veel dingen zelf maken. Een speeltafel of bureau voor je kinderen bijvoorbeeld. Met een wit meubelpaneel en plankendragers kom je al een heel eind.

Heb jij nog leuke budgettips? Deel ze in de comments!

Vorige
Vorige

De zeven favorieten van… Marrit de Lang (@donebymyself)

Volgende
Volgende

4x deze toffe DIY’s maak je van (restjes) bouwmaterialen