3x handig om aan te denken als je gaat verbouwen of verhuizen

Als je gaat verbouwen ben je waarschijnlijk druk bezig met het uitzoeken van muurkleuren, een vloer, andere meubels of nieuwe deuren - maar een verbouwing is ook een goed moment om na te denken over onderwerpen die wat minder sexy zijn.

Zijn je sloten veilig? Is je ketel duurzaam? En wordt je gewaarschuwd als er rook in huis is? Komt wel, dacht ik vroeger altijd. Er zijn leukere zaken om je mee bezig te houden, niet waar? Toch is het goed om te denken aan bijvoorbeeld de veiligheid en duurzaamheid van je woning. Als je toch al bezig bent…

Waar plaatsen we de rookmelders?

Wij wonen nu ruim een jaar in onze hoekwoning uit 1969 en hebben nog steeds geen rook- of koolmonoxidemelder. Wel gekocht, maar ze liggen nog ingepakt op zolder. Nu het hele huis een troep is en alles op de schop gaat, is het een goed moment om deze levensreddende apparaten een plek in huis te geven. Wat zijn logische plekken? In de keuken? Op zolder? De overloop? De brandweer adviseert een melder per verdieping op te hangen.

Hoe goed is mijn huis beveiligd?

En dan heb ik het niet over camera’s, maar over goede sloten. Vervang sowieso altijd je sloten als je een nieuw huis hebt gekocht. Je weet immers nooit wie er een sleutel van je nieuwe huis heeft. Wij hebben gekozen voor een pakket met dezelfde cillinders, zodat elke deur in huis dezelfde sleutel heeft. Wel zo handig! Goede verlichting bij je voor- of achterdeur kan ook prettig zijn. En heb je een oprit of grenst je schuurdeur aan een steeds? Hup: lamp ophangen. Dat geeft niet alleen een veiliger gevoel, maar maakt het inbrekers ook lastiger om ongezien hun gang te gaan. Qua inbraakbeveiliging zijn er meer slimmigheden op de markt. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een dummy-camera of een lamp met bewegingssensor.

Kunnen we de gasrekening naar beneden krijgen?

Bij het maken van de plannen voor onze grootschalige verbouwing, hebben we de mogelijkheden voor een warmtepomp onderzocht. Helaas bleek dat voor onze woning niet geschikt: ons huis is onvoldoende geïsoleerd. Voor huizen vanaf bouwjaar 1980 kan een warmtepomp wel soelaas bieden. Is je ketel stuk? Ook een goed moment om voor een alternatief te kijken. De verwarmingsketel prijs loopt enorm uiteen, huren kan ook. Kijk vooral wat bij jou en je huishouden past.

Houtkachel voor cv-systeem
Ondanks dat wij vorig jaar slimme knoppen hebben aangeschaft voor onze radiatoren, verbruiken we heel veel gas op jaarbasis. De aanschaf van een houtkachel bleek onvoldoende te helpen. We zijn ons nu aan het oriënteren op een houtkachel die aangesloten kan worden op het cv-systeem, zodat het huis eerst wordt verwarmd met hitte uit de kachel. Over houtkachels is ook geregeld ophef omdat ze niet goed zouden zijn voor het milieu. Toch verstook ik zelf liever hout dan dat ik de cv aanzet. De verwarming is vaak de grootste boosdoener als het over de gasrekening gaat. Korter douchen kan ook al helpen.

Heb jij nog tips? Deel ze in de comments!