Zacht, stoer, retro, weelde: de groentrends voor dit najaar

Groener, groener, groenst: dat is het motto deze herfst. Planten zijn hip en mogen in grote getalen in elk interieur worden geïntegreerd. De plantenweelde is ondergebracht in vier trends: stoer, zacht, retro en bloemen. Voor welke kies jij?

Trend 1: Zacht en vergrijsd
Sereniteit is het sleutelwoord. Vergrijsde poedertinten, beige, zachtgroen, pastelkleurige aardetinten. Planten met donkergroen blad matchen perfect met deze kleurcombinaties. Materialen die je erbij kunt combineren zijn fluweel, linnen en keramiek. De ideale plant bij deze trend? De kalanchöe beharensis - ook wel olifantsoor genoemd. Deze plant heeft zich aangepast aan extreem droge omstandigheden en heeft dus weinig water nodig. Handig als je geen groene vingers hebt.

Andere opties: aloë vera, blauwvaren (Phlebodium aureum), pandaplant (Kalanchoë tomentosa).

Beeld: Louise Lemaire

Beeld: Louise Lemaire

Trend 2: Stoer en natuurlijk
Denimblauw en aardetinten zijn hoofdrolspelers binnen deze trend. Combineer met doorleefde, ruige items. Accessoires van metaal of hout passen maken het geheel mooi af. Terracotta potten doen het ook goed, evenals potten in betonlook. Cactussen, een bonsaiboom of woestijnroos voelen zich helemaal thuis in het stoere interieur.

Andere opties: rotskoraal (Rhipsalis cassutha, giftig), olifantenpoot (Beaucarnea).

Beeld: Rob van der Vet

Beeld: Rob van der Vet

Trend 3: Bloemenweelde
Uitgesproken en kleurrijk - dat past bij de derde herfsttrend. Groot en veel is het credo, niet is eigenlijk te gek. Combineer planten en bloemen met dezelfde kleurtinten. Donkergroen of bordeauxkleurige blad past hier perfect. Qua accessoires kun je denken aan messing, glitter, zachtroze en velours. Zie je interieur als jouw speeltuin: hier kun je je naar hartenlust uitleven. Je ideale partner in crime? De orchidee!

Andere opties: vaderplant (Tradescantia zebrina), mozaïekplant (Fittonia), fluweelplant (Gynura ‘Purple passion).

Beeld: Rob van der Vet

Beeld: Rob van der Vet

Trend 4: Vrolijk retro
Geïnspirereerd op de seventies, oud is het nieuwe nieuw. Potten op pootjes, verschillende houtsoorten en retro accessoires: de mogelijkheden zijn eindeloos. Wees creatief! Okergeel, bruintinten, groen en terra zijn kleuren die bij deze trend passen. Planten met ronde bladeren of kekke bloemen mogen hier niet ontbreken. Misschien heb je ‘m al: de pilea peperomiodes is de perfecte match.

Andere opties: gatenplant (Monstera Money Mask), augurkenplantje (Delosperma echinathum), ananasplant (Bromelia).

Beeld: Rob van der Vet

Beeld: Rob van der Vet

Meer inspiratie opdoen? Download gratis het Groene Boekje op de website van Intratuin.