Tom Dixon ontwerpt doe-het-zelfbank voor IKEA

Een flexibel zitmeubel creeëren dat zich moeiteloos aangepast aan nieuwe situaties of activiteiten - dat is het uitgangspunt voor DELAKTIG. Een bank die je continu opnieuw kunt personaliseren.

Tom Dixon bedacht een basis, bestaande uit een lichtgewicht frame van aluminium, en bedacht daar verschillende elementen bij. Een armleuning, andere bekleding, bijpassende sidetable of lamp. 'Technologie vormde een grote inspiratiebron in het ontwerpproces. Neem een smartphone; een ‘platform’ dat je personaliseert met apps en inricht naar jouw behoefte. Je ziet de esthetiek van de iPhone ook terug in de sofa', legt Dixon uit.

01_PH148100.jpg
09_PH148115.jpg
06_PH148111.jpg

Dixon vervolgt: 'Begin met het frame en laat je woonsituatie de rest bepalen. Of je nu gaat samenwonen, scheiden of kleiner gaat wonen, met de bijpassende accessoires en uitbreidingen maak je DELAKTIG eenvoudig ‘eigen’.'

Duurzaam
Waar traditionele banken bestaan uit veel hout en spaanplaat, is het frame van DELAKTIG gemaakt van aluminium waarin 40 procent gerecycled materiaal verwerkt is. Lichtgewicht en duurzaam dus.

DELAKTIG is vanaf februari 2018 verkrijgbaar bij IKEA.