Uniek, karakteristiek en (weer) hip: meubels van sloophout

Duurzaam wonen en leven wordt steeds belangrijker en bij de vooruitstrevende interieurliefhebber vind je regelmatig gerecycled materiaal in huis. (Buiten)tafels, stoelen, plantenbakken en boekenkasten van sloophout winnen aan populariteit. Recyclen is hipper dan ooit.

Sloophouten meubelen worden gekenmerkt door het unieke uiterlijk. Het hout heeft een geschiedenis en de veelal doorleefde uitstraling geeft elk item karakter. Ook niet onbelangrijk: met de aanschaf van een meubel van sloophout hoeft geen nieuwe boom gekapt. Daarnaast zijn er minder grondstoffen nodig voor het fabriceren en wordt minder energie verbruikt om het sloophout te bewerken tot nieuw product. Hartstikke duurzaam dus.

Bron: ilovemyinterior

Bron: ilovemyinterior

Bron: Daan Hout Meubeldesign

Bron: Daan Hout Meubeldesign

Kast van een oude boot
Veel sloophout is afkomstig van oude Balinese boten en huisjes. Zo maakt het Duitse merk Kare Design de mooiste meubelstukken van gerecyclede planken. Hoe tof is het om boekenkast, gemaakt van een oude vissersboot, in je woonkamer te hebben? Of een minimalistisch vormgegeven tafellamp op een poot van gedroogd drijfhout? 

Bron: restylexl

Bron: restylexl

Sfeermaker
Hout staat bekend als sfeermaker, sloophout doet daar niet aan onder. Het robuuste karakter met de variatie aan kleurverschillen zorgt voor een speelse uitstraling. Pas op met een overdaad: teveel karakters geven onrust. Houd het bij een of twee eyecatchers en decoreer met basic items, groen of Oosterse accessoires.

Wat vind jij van sloophout in huis?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Lumz.nl.