Deze vier kamerplanten helpen je de winter door

De winter heeft zijn intrede gedaan en het kwik daalt gestaag. Niet alleen buiten maar ook binnenshuis verandert het leefklimaat. De verwarming loeit, de lucht wordt droger. Het gevolg? Concentratieproblemen, hoofdpijn en slechter slapen. Kamerplanten spelen een belangrijke rol in het creëren van een gezond klimaat in huis. Zeker nu!

We hebben het allemaal geleerd bij biologie: planten ademen - net als wij - en zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Daarnaast staat groen erom bekend lucht te zuiveren. In de winter kunnen planten net dat beetje extra geven. 

1. Kalanchoë
Een van de meest geliefde bloeiende kamerplanten in ons land. De reden? Dit exemplaar bloeit rijkelijk en heeft weinig verzorging nodig. Wat veel mensen niet weten is dat de kalanchoë zorgt voor nachtelijke zuurstofproductie - in tegenstelling tot de meeste kamerplanten. Bij de kalanchoë vindt het proces van fotosynthese (van co2 naar zuurstof) namelijk 's nachts plaats. Wetenschappers tonen aan dat verse lucht de slaap bevordert. De ideale slaapkamerplant dus!

Beeld: mooiwatplantendoen

Beeld: mooiwatplantendoen

Beeld: mooiwatplantendoen

Beeld: mooiwatplantendoen

2. Aloë Vera
Deze plant staat bekend om zijn verzachtende werking en wordt ook wel 'wonderplant' genoemd. Het sap uit de aloë vera is veel terug te vinden in huidverzorgingsproducten, maar ook bij kleine brandwonden, verstopping of eczeem kan deze plant helpen. In huis haalt de aloë vera chemische stoffen uit de lucht en geeft hij, net als de kalanchoë, 's nachts zuurstof af. Krijgt je plant bruine vlekken? Dat is een signaal van sterk vervuilde lucht. 

Beeld: Ikea

Beeld: Ikea

3. Jasmijn
Niet alleen een plaatje om te zien, ook een aanwinst voor de wintermaanden. Jasmijn wordt veelal gebruikt om de nachtrust te bevorderen, maar deze plant vermindert volgens onderzoek ook angstgevoelens en gepieker - waar we in de winter een stuk gevoeliger voor zijn. Ook overdag heeft de Jasmijn een positieve invloed: de plant zorgt voor een hogere productiviteit en houdt je alert.

Beeld: mooiwatplantendoen

Beeld: mooiwatplantendoen

4. Cyclaam
Geeft door de hartvormige blaadjes een gevoel van warmte en liefde in de koude wintermaanden, maar draagt ook bij aan een gezond klimaat in huis. Bij hogere temperaturen gaat de cyclaam zweten. Via de zogenoemde huidmondjes op de bladeren geeft de plant vocht af. Dat zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in huis beter in balans komt. 
 

Beeld: mooiwatplantendoen

Beeld: mooiwatplantendoen

Beeld: fleurametz

Beeld: fleurametz