Huis verkopen: in zee met een internetmakelaar (deel 1)

De gekte op de huizenmarkt is nog niet tanende - al verschillen de meningen daarover. NVM-makelaars waarschuwden deze zomer voor een implosie door dalende verkoopcijfers in verschillende regio’s. sevencouches besloot de gok te wagen en koos voor een internetmakelaar. Een impressie van het verkooptraject.

Eerder schreef ik er al over: de verhuisplannen. Vorige maand kwam het bericht binnen dat de financiën rond zijn en dat de aankoop van het nieuwe huis een feit is. Goed nieuws! De voorbereidingen voor de verkoop van mijn eigen woning waren op dat moment al in volle gang. Maanden geleden werd in de straat waarin ik woon een huis verkocht via Makelaarsland. Destijds vroeg ik me af waarom iemand zoiets als een huis verkopen überhaupt zelf wilde doen. Dat is toch enorm stressvol en tijdrovend? 

Beeld: Makelaarsland

Beeld: Makelaarsland

Zelf participeren?
Toch ging ik, toen onze plannen vorderden, op onderzoek uit. Haarlem is nog altijd enorm geliefd bij woningzoekenden: in juni bleek dat 20.000 mensen actief op zoek zijn naar een woning in de hoofdstad van Noord-Holland. Het aanbod destijds? Vierhonderd huizen. Krankzinnig! Dat veranderde mijn kijk op een internetmakelaar en het idee de verkoop (deels) zelf doen. Want dat is het idee van een internetmakelaar: deze werkt voornamelijk online en vanuit het principe dat de verkoper actief meewerkt bij de verkoop van de woning. Belangrijk voor je overweging is waar jij je huis te koop wilt zetten, in hoeverre je wilt participeren in de verkoop van je woning en hoeveel je wilt uitgeven.

Goede voorbereiding
Op basis van eerder genoemde cijfers zou de verkoop van mijn woning weinig problemen moeten opleveren. Daarnaast ben ik van mening dat ik, als huiseigenaar, het beste over mijn eigen woning kan vertellen. Ik woon er immers zelf en ben bekend met de klushistorie en verbouwgeschiedenis. Informatie en gegevens over bijvoorbeeld het dak, schoorsteen en riolering zijn soms vindbaar in eigen administratie of op te vragen. Goede voorbereiding is het halve werk - en dat geldt ook voor het verkopen van je woning.

fotook.jpg

Van start
Voor de verkoop van mijn woning koos ik voor ondersteuning van Makelaarsland. Deze internetmakelaar hanteert een vast tarief voor de geleverde diensten, ongeacht de waarde of verkoopprijs van het huis. Voorafgaand had ik een prettig gesprek met een medewerker die mij duidelijk en helder instrueerde. Wat zou Makelaarsland doen en waarvoor was ik zelf verantwoordelijk? De taakverdeling was vrij snel helder: ik als verkoper zorg voor teksten en foto’s, plan de bezichtigingen en leid potentiële kopers rond. De internetmakelaar regelt plaatsing op Funda, de taxatie- en verkoopstrategie, het juridische aspect van de woningverkoop en biedingen. Dat laatste kun je ook zelf doen, maar ik koos ervoor dat uit handen te geven.


TIP | In de weken voorafgaand aan de geplande verkoop, zijn we begonnen met opruimen. Overbodige spullen kun je het beste elders opslaan. Een opgeruimd huis geeft een duidelijk beeld van de ruimte. Tip: huur een storage box om dingen op te slaan. Voor een paar tientjes per maand berg je je spullen veilig buitenshuis op.


Klaar voor de verkoop
Het verkoopklaar maken van mijn woning duurde enkele weken. Beginnende met (op)ruimen, kleine (verf)klusjes doen, gaten in muur en plafond vullen. Daarna wervende teksten schrijven, taxatie plannen, je huis (laten) fotograferen, een vraagprijs bepalen… Er komt best een hoop bij kijken. Ik kreeg een vaste makelaar toegewezen die mij gedurende het verkoopproces zou begeleiden. Na een check van alle aangeleverde documenten, teksten en bestanden was het zover: mijn huis stond officieel te koop.

Voldoende animo
Binnen een uur was het pand al honderden keren aangeklikt en kreeg ik een vijftal aanvragen voor bezichtigingen binnen via de app. De rest van de dag druppelden meer aanvragen binnen. Ik plande tactisch: zo veel mogelijk op dezelfde dag en waar mogelijk in duo’s. Dat ging voortvarend. Voor de eerste bezichtigingen was ik nerveus, maar hoe meer mensen hier over de vloer kwamen, hoe natuurlijker het aanvoelde. In het eerste weekend hebben we zestien duo’s rondgeleid. De potentiële koper zou daar weleens tussen kunnen zitten. Toch?

Huis verkopen: in zee met een internetmakelaar (deel 2) lees je hier.