Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door het prachtige IJsland (slot)

Toen ik twee maanden geleden aankondigde een rondreis door IJsland te gaan maken, stroomde mijn inbox vol met vragen en verzoeken. Welke route ga je rijden? Welke accommodaties heb je geboekt? Wat zijn de must-sees? Kun je wat delen over het eten in IJsland? En: hoe doe je dat met je peuter? Op het voorstel om over mijn reis te bloggen werd enthousiast gereageerd. Deze week: de laatste stop, Reykjavik en reistips met een peuter.

Lees ook:
Voorbereidingen, de route en wachten met boeken? Niet doen! (deel 1)
Accommodaties, bezienswaardigheden en heel veel sneeuwstormen (deel 2)

Als we in de vroege ochtend van 22 maart wakker worden, sneeuwt het flink. Er ligt al zo’n tien tot vijftien centimeter. We maken ons op voor de reis naar de laatste stop: Hveragerði, zo’n veertig kilometer onder Reykjavik. Rond negenen leggen we de bagage in de auto. Het is steeds harder gaan sneeuwen en ook de wind rukt op. Binnen no-time ligt er ruim een halve meter sneeuw. We willen de accommodatie zo snel mogelijk verlaten - er wacht ons immers nog een reisdag van ruim vijf uur. Als we weg willen rijden komt het euvel: beide auto’s zijn ingesneeuwd. In de berging gaan we op zoek naar alles wat voor handen is om de auto’s uit te graven.

Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door het prachtige IJsland (slot)

De sneeuwschep is binnen twee minuten kapot. Ondertussen raast de sneeuwstorm om ons vakantieverblijf en groeit het sneeuwdek bijna met de minuut. Met plastic sleetjes wordt er gegraven. Met zeiknatte kleding stappen we na ruim een halfuur vol adrenaline in de auto. Straks kunnen we hierom lachen, denk ik nog. Eerst de volgende accommodatie bereiken.

Extreem: driekwart van het eiland op slot

De hele route spant het erom. Strakblauwe luchten en sneeuwstormen wisselen elkaar af. Ondanks dat gaat het prima. Als we over de helft zijn, kruip ik achter het stuur om de laatste uren te rijden. Vlakbij Reykjavik belanden we in de heftigste sneeuwstorm van die reis. De weg niet zichtbaar, voorgangers idem dito, geen paaltjes langs de zijkant weg - alleen in de middenberm. Het is tweebaansweg maar nergens is een referentiepunt. Af en toe vang ik een glimp op van de auto voor mij, maar verder heb je geen idee waar je rijdt. Stoppen is geen optie, het belangrijkste dat we van IJslanders hebben geleerd is dat je nooit je auto moet stilzetten of verlaten in een sneeuwstorm. We gaan dus door en hopen er het beste van. De tijd kruipt voorbij. Aan het einde van de middag bereiken we de accommodatie. Pas dan blijkt hoeveel mazzel we hebben gehad: driekwart van de IJslandse wegen is afgesloten door het extreme weer. Sterker nog: de oostkant van het eiland is op een gegeven moment helemaal niet meer te bereiken. Bizar.

Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door het prachtige IJsland (slot)

Tegenvallende accommodatie

Onze laatste accommodatie bleek (helaas) ook de kleinste: een houten chalet met een gedateerde inrichting. Met liefde ingericht, dat wel, maar het voelde heel propperig. De bedden waren ontzettend smal, de slaapkamers niet groter dan 2,5 bij 2,5 meter. En daar moest het reisbed van Amélie nog bij (een peuter in een stapelbed zonder hekje - zie je het voor je?). Als we deze accommodatie aan het begin van de reis hadden gehad, zouden we er ongetwijfeld van genoten hebben. Maar de vermoeidheid begon toe te slaan en de eerste irritaties ontstonden. Het warme water in de woning kwam uit de natuurlijke bron. Prachtig natuurlijk, maar in de praktijk betekende dat afwassen met water dat naar rotte eieren ruikt en douchen onder datzelfde water. Na de eerste nacht besloten we om een dag eerder naar Reykjavik te vertrekken. We boekten een hotel middenin het centrum en namen afscheid van het poppenhuis in de middle of nowhere.

Penthouse in Reykjavik

Het hotel in Reykjavik blijkt een soort penthouse te zijn. Het is enorm - de slaapkamer lijkt meer op een slaapzaal. De bedden waren fijn en het water rook he-le-maal nergens naar. Heerlijk om zo te kunnen douchen!

Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door het prachtige IJsland (slot)
Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door het prachtige IJsland (slot)
Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door het prachtige IJsland (slot)

In Reykjavik is het zo’n drie graden boven nul - voor het eerst deze vakantie lopen we met onze jassen open. We struinen een halve middag de winkelstraat van Reykjavik door. Prachtige winkels, bijzondere conceptstores en heel veel souvenirwinkels. In een vintage winkel scoor ik een paar waanzinnige loafers. Die avond dineren we in een hotel waar we - opnieuw - waanzinnig lekker eten. We blikken terug op een indrukwekkende en onvergetelijke reis.

Rondreizen met een peuter

Een vraag die mij veel werk gesteld: vond je het niet ontzettend spannend om deze reis te maken? Ja - ik vond het spannend om deze reis te maken met Amélie. Vooral van te voren. Tijdens de reis heb ik, behalve de eerste avond, geen moment spijt gehad. We hebben een hoop spannende dingen gezien en gedaan, soms ook een tikkeltje onverantwoord, maar we hebben vooral naar ons gevoel geluisterd. Dat is in mijn ogen het allerbelangrijkst. Tijdens deze trip heb ik ontdekt hoe ontzettend flexibel mijn dochter is. Waar ik in elk huisje even moest acclimatiseren, trok zij de keukenkastjes open om met pannen te gaan spelen. Het maakte haar simpelweg niet uit waar we waren, als we maar samen waren.

Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door het prachtige IJsland (slot)
Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door het prachtige IJsland (slot)

We hadden wel wat speelgoed mee, maar niet veel omdat we er stiekem vanuit waren gegaan dat de kindvriendelijke huisjes die we hadden geboekt ook voorzien waren van speelgoed. Dat was niet altijd het geval. Geef mijn peuter een kinderstoel, haar knuffels, wat kookgerei en ze vermaakt zich prima. Peuters hebben weinig nodig om zich te kunnen vermaken, ze hebben een rijke fantasie. Een nieuwe omgeving is al prikkelend genoeg. Wat eten betreft: wij hadden blikjes sperziebonen en wortels meegenomen - voor het geval dat. Bij twijfel is het prettig dat je iets ‘van thuis’ aan je kind kunt geven.

Tips voor lange autoritten met een peuter

- Zorg voor een filmpje of activiteitentablet;

- Trek je kind comfortabele kleding aan: een joggingbroek of legging met een vest en sloffen… niks vervelenders dan een knellende spijkerbroek;

- Muziek luisteren werkt bij ons altijd heel goed! We hebben een speciale Spotify-playlist gemaakt voor Amélie met al haar favorieten erin;

- Ga voor je op pad gaat nog even lekker bewegen! De Bumbadans was (en is) hier favoriet;

- Ga rijden voor je kind normaal gesproken naar bed gaat. Grote kans dat ze uren van de wereld zijn in de auto;

- Kruip eens achterin om samen spelletjes te spelen;

- Zorg voor voldoende eten, drinken en kleine snacks. Altijd goed voor afleiding…

Dit was de eerste reis waar manlief en ik niet op een vaste locatie verbleven. Leven uit de koffer - dat is veel te onrustig voor mij vond ik. Toch is het me meegevallen. IJsland is waanzinnig, prachtig, overweldigend en bijzonder. Een aanrader, ik zou zeker nog eens terug willen. Maar dan in een ander seizoen…