Q&A: Kun je leven van het bloggen? - en vijf andere vragen

Hoeveel kosten maak je als blogger? Wat is je mooiste moment geweest? Kun je leven van het bloggen? Er werd enthousiast gereageerd op mijn oproep om vragen in sturen voor mijn eerste Q&A. Tijd voor de antwoorden!

Recent schreef ik een artikel over de belangrijkste lessen die ik leerde in mijn vijfjarig bestaan als blogger. Dat stuk maakte veel los - ik kreeg een hoop vragen én complimenten. Leuk om te lezen! Een poll op Instagram Stories wees uit dat jullie meer willen lezen over mij persoonlijk en mijn ondernemersbestaan. En dat vind ik best een eer. Ik koos zes vragen uit om zo volledig mogelijk te beantwoorden. Komen ze:

Nooit meer bloggen of nooit meer actief op Instagram?

Die is makkelijk: nooit meer actief op Instagram. Grappig - ik had gedacht dat ik minder resoluut zou kunnen antwoorden. Instagram zorgde voor een vliegende start van mijn bedrijf en heeft me enorm veel gebracht. Leuke contacten, bijzondere samenwerkingen, troost bij verdrietige gebeurtenissen. Jarenlang heb ik ontzettend veel plezier gehad aan het platform, maar het tij keerde na de komst van het algoritme. In het begin plaatste ik gemiddeld drie foto’s per dag, nu gemiddeld één per week. De lol is er al langer af en het contact met andere Instagrammers minder intensief maar mijn volgersaantal is nog steeds zo hoog dat ik er (nog) geen afscheid van kan nemen. Mijn belangrijkste doel nu is minder afhankelijk of zelfs onafhankelijk worden van Instagram. Daar heb ik de komende twee jaar voor uitgetrokken. Of ik helemaal zal stoppen met Instagram durf ik niet te zeggen, maar het medium gaat een minder grote rol spelen voor mijn bedrijf.

Wat voor achtergrond heb je?

Ik heb de opleiding tot grafisch vormgever gevolgd en heb daarna als vormgever en DTP’er gewerkt (o.a. voor Sanoma). Na anderhalf jaar fulltime gewerkt te hebben, besloot ik mijn échte droom destijds te gaan najagen: journalistiek studeren. Ik werd ingeloot en rondde mijn studie in drieënhalf jaar af. Tijdens mijn studieperiode werkte ik al voor verschillende opdrachtgevers. Toen ik afgestudeerd was, kreeg ik een baan aangeboden bij de Hogeschool van Amsterdam, op de afdeling communicatie. Daar werkte ik als (eind)redacteur van de creatieve faculteit en ben ik twee jaar hoofd redactie geweest. Na mijn zwangerschapsverlof lukte het me niet meer om te aarden op mijn toenmalige werkplek. In 2017 heb ik ontslag genomen en ben ik als zzp’er doorgegaan.

Ondernemen: 'Kun je wel rondkomen als blogger?' En vier andere vragen

Kun je leven van het bloggen?

Hoewel dat steeds beter lukt, ben ik heel blij met het schrijfwerk dat ik naast mijn blog doe. Ik heb sinds vorig jaar een vaste opdrachtgever en dat geeft ontzettend veel rust. Die opdrachtgever heeft overigens niks met de interieurscene te maken, maar draagt wél bij aan een solide basis. Met kind en koophuis geen overbodige luxe. Mijn kracht als blogger zit ‘m in mijn teksten - ik schrijf makkelijk en werk snel. Als ik goed in mijn vel zit, komt inspiratie aan de lopende band. Na jarenlang aanmodderen heb ik in februari een strategie ontwikkeld voor mijn bedrijf. Dat werpt nu al zijn vruchten af. Met als kers op de taart: meer bezoekers, een hogere DA en meer advertentie-inkomsten.

Wat is je mooiste moment geweest als blogger?

Oef, dat zijn er veel! Ik ben in 2016 genomineerd voor de Meet The Blogger-award, dat vond ik heel bijzonder. Maar ook de binnenkijker van ons huis in de Griekse Elle Decoration. En toen het mooiste stukje wit in huis overleed, heb ik een stortvloed aan reacties gehad. Dat was zó fijn. Hetzelfde geldt overigens voor mijn burn-out, verhuizing en geboorte van Amélie. Samengevat zijn het de momenten waarop je ervaart dat je niet alleen bent met welke emotie ook.

Wat zou je op woongebied nooit durven?

Lastige vraag! Veel kleur gebruiken, denk ik. In heel veel huizen staat het prachtig, maar voor mij zou het altijd onnatuurlijk voelen. Ik heb ook altijd gezegd dat ik niks anders wil dan een houten (parket)vloer. Dat vind ik zó mooi en het voelt heel eigen. Nu we een eiken keuken hebben besteld, gaat de houten vloer eruit en komt er een exemplaar van microbeton voor in de plaats. Nooit gedacht dat ik daarvoor zou durven kiezen, maar ik kijk er enorm naar uit. Ben zo benieuwd hoe het staat!

Moet je veel investeren als blogger?

Sinds de start van sevencouches heb ik ontelbaar veel uren geïnvesteerd. Stylen, fotograferen, hoekjes bedenken, mails beantwoorden, winacties organiseren, samenwerkingen opzetten en mezelf in de kijker spelen bij interessante partijen en pr-bureaus. Mega tijdrovend. Tijd is mij ook veel meer waard dan geld - ik hecht veel waarde aan vrijheid. Als blogger heb ik een aantal vaste kosten. Denk aan Adobe-abonnementen (voor het bewerken van foto’s en grafische uitingen), een contentmanagementsysteem om mijn website te onderhouden en hosting. Dit jaar heb ik een nieuwe, veelzijdige lens gekocht waarvoor ik bijna zevenhonderd euro (!) neertelde. Tot nu toe heb ik elk jaar ook geïnvesteerd in mijn ontwikkeling door middel van cursussen, workshops en persoonlijke coaching. Heel belangrijk, vind ik. Mijn website bouw en onderhoud ik zelf - en daar ben ik tot op de dag van vandaag blij mee. Op deze manier ben ik van niemand afhankelijk. Heerlijk toch?

Wil je vaker dit soort artikelen lezen? Of heb je een vraag? Laat het me weten in de comments!