Tuinmeubelen van deze materialen zijn mooi én onderhoudsarm

We hebben er even op moeten wachten, maar het mooie weer lijkt nu echt in aantocht. Het ideale moment om die fijne loungebank of toffe tuinset te bestellen. Voor mijn eigen tuin ging ik op zoek naar een exemplaar dat comfortabel en mooi is maar ook weinig onderhoud vraagt.

Recent verruilden wij namelijk onze megagrote steigerhouten hoekbank voor een aluminium exemplaar. De houten bank was op ons verzoek achtergelaten door de vorige bewoners, maar bleek inmiddels op instorten te staan. Het was wel een waanzinnig ding: je kon er bijna met tien man op zitten. En daar kwam gelijk het euvel: wanneer doe je dat? Hup! Eruit dat ding en op zoek naar een nieuwe.

De belangrijkste eisen? Comfortabel én makkelijk te onderhouden. Geen gedoe met oliën en beitsen - gewoon de kussens van zolder en hoppa. Om je uit de droom te helpen ontdekte ik: er bestaan eigenlijk geen materialen die helemaal geen aandacht nodig hebben. Maar: onder onderhoud valt ook ’alleen’ schoonmaken. En dat is helemaal niet zo’n straf als je geen kwast meer hoeft aan te raken. Niet waar?

Lees ook: Snelle zelfmaker: dit daybed maak je in een handomdraai

Aluminium meubelen

Waar je jaren geleden alleen de bekende plastic witte- en groene meubels onderhoudsarm waren, is er nu een scala aan meubels en materialen om uit te kiezen. Wij liepen onze nieuwe tuinset toevallig tegen het lijf en waren er direct van gecharmeerd. Het materiaal - aluminium - is licht, roest niet en kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. Logisch dat steeds meer tuinmeubelen van dit materiaal gemaakt worden. De kussens halen wij wel naar binnen als de bank niet gebruikt wordt, dus wij hebben niet gekozen voor all weather kussens, maar die bestaan wel degelijk. Nu is deze bank natuurlijk nog hagelnieuw en direct klaar voor gebruik - maar hoe doe je dat na een heel jaar buiten? Een sopje volstaat. Geen gedoe met kwasten, lakken of beitsen: groene zeep is je beste vriend. Wij scoorden onze tuinset bij Gamma, maar het tuinbankstel van tuinmeubelen.nl (zie hieronder), was ook een kanshebber.

Tuinmeubelen van deze materialen zijn mooi én onderhoudsarm
Tuinmeubelen van deze materialen zijn mooi én onderhoudsarm

Rotan look: wicker

Een materiaal dat ook alle seizoenen overleefd is wicker, een soort gevlochten kunststof. Wicker kan tegen zon, regen en vrieskou en schijnt niet te verkleuren als de zon erop schijnt. Qua dessin lijkt wicker een beetje op rotan. Ook voor dit materiaal volstaat een emmer met groene zeep in het voorjaar. Ideaal!

Tuinmeubelen van deze materialen zijn mooi én onderhoudsarm
Tuinmeubelen van deze materialen zijn mooi én onderhoudsarm

Hout look-a-like

De looks van hout en het gemak van kunststof: polywood. Loungesets, stoelen en tafelbladen - polywood is flink bezig om de markt te veroveren. Ook tuinmeubelen van dit materiaal kunnen het hele jaar buiten blijven, maar polywood is wat minder bestand tegen vet en vuil. Kies je voor een tuinset van polywood, dan doe je er goed aan speciale onderhoudsmiddelen aan te schaffen.

Tuinmeubelen van deze materialen zijn mooi én onderhoudsarm
Tuinmeubelen van deze materialen zijn mooi én onderhoudsarm

Pas op met de hogedrukreiniger!

Het schoonmaken van je tuinmeubelen doe je idealiter een keer per jaar. Reinigingsmiddelen worden afgeraden, tenzij ze speciaal gemaakt zijn voor je meubels. Gebruik een emmer met groene zeep en een zachte borstel of doek. Geen hogedrukreiniger! Daarmee kun je de meubels juist beschadigen…

Moet jij veel aan je tuinmeubilair doen? Of heb je ook gekozen voor onderhoudsarm?