Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door het prachtige IJsland (deel 2)

Toen ik twee maanden geleden aankondigde een rondreis door IJsland te gaan maken, stroomde mijn inbox vol met vragen en verzoeken. Welke route ga je rijden? Welke accommodaties heb je geboekt? Wat zijn de must-sees? Kun je wat delen over het eten in IJsland? En: hoe doe je dat met je peuter? Op het voorstel om over mijn reis te bloggen werd enthousiast gereageerd. Deze week: accommodaties, bezienswaardigheden en heel veel sneeuwstormen.

Lees ook: Voorbereidingen, de route en wachten met boeken? Niet doen!

Stop 1: Fosshotel Glacier Lagoon

Nadat we de sleutel van de huurauto hadden opgehaald, gingen we op pad. Resterende tijd tot Fosshotel Glacier Lagoon: vierenhalf uur. Op de route troffen we de watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss. Pareltjes! Bij laatstgenoemde streken we neer in het bijbehorende restaurant, want inmiddels was het zes uur geweest. Op de menukaart: van lasagne tot walvis. Van het eten daar verwachtten we niet veel, maar het tegendeel bleek waar. Het was heerlijk. Ook voor kinderen waren er prima opties. Porties niet te groot, flinke salade on the side… Toen de borden leeg waren en de magen gevuld keken we verliefd naar buiten. Sneeuwvlokjes - hoe idyllisch. De reis is begonnen!

Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)
Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)

Extreem weer

Weer in de auto. Inmiddels was het donker. In de laatste tweeënhalf uur tot het hotel kwamen we in een gigantische sneeuwstorm terecht. Met hulp van de navigatie probeerden we in te schatten hoe de weg liep want het zicht was nul. Onverantwoord en doodeng, maar stoppen was geen optie. Links en rechts reden automobilisten zich vast of gleden de greppel in. Het treintje waarin we eerder reden, met vijf random auto’s, was in geen velden of wegen te bekennen. Ook onze metgezellen niet. En daar reden we: manlief, ik en een vermoeide peuter achterin. Meermalen heb ik me afgevraagd of dit een goed idee was. Waarom we ook al weer naar IJsland wilden. En of we het hotel die avond überhaupt zouden bereiken.

Dat gebeurde. Om 23.00 uur.

Bij het uitstappen verloren we bijna de portiersdeur, zo hard waaide het. Die nacht hebben we amper geslapen van de adrenaline. Als dit IJsland was, dan stonden ons nog een paar pittige dagen te wachten. De ochtend erna was de lucht blauw, het zonnetje vriendelijk. Niks deed ons herinneren aan de spannende avond van daarvoor.


Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)
Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)

Skaftafell: gletsjertocht

Met zijn vieren (peuter en schoonmoeder bleven in het hotel) vertrokken we de dag erna naar het dorp Skaftafell om daar, onder begeleiding van een gids, de grootste gletsjer van Europa te beklimmen. Bewapend met een pikhouweel, spikes onder de schoenen, een helm op en tuigje rond de billen (‘zodat de helikopter je kan redden als dat nodig is’ - WAT?) startten we met een veertig minuten durende wandeling naar de gletsjer. Een fijne warming-up, want de toch an sich was licht pittig maar waanzinnig mooi. Kers op de taart: de ijsgrotten die eind maart verdwijnen om het jaar erop weer te ontstaan. Deze tocht hebben we in Nederland geboekt om er zeker van te zijn dat we ‘m konden maken. Kosten per persoon: zo’n 125 euro.

Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)
Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)

Stop 2: Borgarfjördur Eystri (Oostfjorden)

Vanaf Fosshotel Glacier Lagon vervolgden we ons reis richting het oosten, een gebied dat bijzonder dunbevolkt is. Dat zie je ook terug in het aantal accommodaties. Zorg dat je zeker voor de oostelijke regio je accommodatie op orde hebt, anders zou je nog weleens in de problemen kunnen komen. Wij kozen voor een appartement met welness en hottub in een oude visfabriek. Reistijd: ruim zes uur.

Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)
Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)

De weg ernaartoe deed de hartslag vooral het laatste stuk wat omhoog gaan: de bergpas bestond op sommige stukken volledig uit een ijslaag. Niet zo gek dat we geen tegenliggers tegenkwamen. Het dorp Borgarfjördur Eystri wordt ook wel het einde van Europa genoemd. Dit is tevens een populaire broedplaats voor de puffin (papegaaiduiker). Wij waren helaas te vroeg, het broedseizoen was nog niet begonnen. In deze accommodatie verbleven we opnieuw twee nachten.

Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)
Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)

Qua omgeving is dit een waanzinnig mooie plek, maar er is in deze uithoek verder weinig te doen. De oostfjorden zijn wel prachtig om doorheen te rijden, je komt de meest uiteenlopende landschappen tegen.

Stop 3: Akureyri

De tweede stad van IJsland, op slechts zestig kilometer van de poolcirkel. Akureyri is de stad van de hartvormige stoplichten, misschien heb je ze weleens gezien. We hadden een accommodatie aan de rand van de stad, op een kwartier rijden van de supermarkt. Dat was stiekem best lekker. Akureyri kent ook een overdekt winkelcentrum met een aantal lokale winkels, een speelgoedzaak en de Flying Tiger.


Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)

Thermaalbad Myvatn

In de buurt van Akureyri vind je termaalbad Myvatn, een plek waar veel locals na werk komen ontspannen. Myvatn is een verborgen parel, want waar de Blue Lagoon overspoeld wordt met toeristen, was het hier hartstikke rustig. Gemiddelde watertemperatuur: 38 graden. Op sommige plekken kan het water wel 50 (!) graden worden. De toegangsprijs is zo’n 35 euro per persoon.

Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)

Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door IJsland (deel 2)

Ook waanzinnig mooi in deze regio: de zwavelvelden. Kraters met kolkende massa’s, buitenaardse kleurencombinaties en de overweldigende geur van rotte eieren. Veel huishoudens verwarmen hun woning met dit warme water - en daar zijn de IJslanders trots op. Douchewater dat naar zwavel stinkt? Het is bijna een belediging…

In deel 3 alles over de laatste stop en Reykjavik. Heb je vragen of suggesties? Deel ze in de comments of stuur mij een bericht.