Persoonlijk | Alles over mijn rondreis door het prachtige IJsland (deel 1)

Toen ik twee maanden geleden aankondigde een rondreis door IJsland te gaan maken, stroomde mijn inbox vol met vragen en verzoeken. Welke route ga je rijden? Welke accommodaties heb je geboekt? Wat zijn de must-sees? Kun je wat delen over het eten in IJsland? En: hoe doe je dat met je peuter? Op het voorstel om over mijn reis te bloggen werd enthousiast gereageerd. Dit keer: voorbereidingen, de route en wachten met boeken? Niet doen!

Vorig jaar zomer verraste mijn schoonmoeder ons met een waanzinnig cadeau: een gezamenlijke reis richting een nader te bepalen bestemming. Het duurde niet lang voor IJsland als winnaar uit de bus kwam: het noorderlicht spotten, prachtige natuur bekijken, gletsjers bewandelen… In de weken daarna werden de plannen concreet en heb ik samen met mijn zwager en zijn vriendin een route uitgestippeld.

Plannen maken

In tien dagen tijd zouden we ruim 1.500 kilometer afleggen in twee huurauto’s. De accommodaties regelden we via Airbnb. Ons reisgezelschap bestond uit vijf volwassenen en een peuter - dus alle huisjes moesten voorzien zijn van een peuterbed en speelgoed. Het uitstippelen van de route bleek geen makkelijke klus: IJsland staat bol van de prachtige bezienswaardigheden en je kunt in tien dagen niet alles zien. We maakten een lijst met dingen die we per se wilden zien en doen en probeerden onze stops strategische te plannen. Op papier betekende dat reisdagen tussen de vier en zes uur. Moet te doen zijn, vonden we. De praktijk bleek soms anders - maar daarover later meer.

De route met vier stops. Beeld: via Google Maps

De route met vier stops. Beeld: via Google Maps

In IJsland kun je prachtige tochten maken en activiteiten doen. Om teleurstellingen te voorkomen, zou ik de dingen die je graag wilt doen vooraf boeken. Zo hebben wij de gletsjertocht die we wilden maken in Nederland al geboekt. Een rondreis vraagt om een nauwkeurige planning, op een later moment teruggaan kan bijna niet.

Genoeg tijd om te boeken? Pas op!

De accommodaties verzamelden we in een lijst, ten tijde van onze voorbereiding was het ‘pas’ augustus. Haast met boeken was er niet bij. Grote fout! Toen we onze verblijven de week erop wilden boeken, bleek de helft al bezet. Zeker rondom Reykjavik, waar veel mensen een (lang) weekend verblijven, moet je oppassen. Gelukkig bleken er voldoende mogelijkheden over en hadden we onze accommodaties binnen no-time vastgelegd. Bij het kiezen van de Airbnb-huisjes hebben we vooral gelet op de reviews en het contact met de verhuurder. In alle gevallen bleken ze uiterst vriendelijk.

Opvallend: allemaal attendeerden ze ons op het feit dat het weer in IJsland extreem kan zijn. Een 4x4 auto was een must en we moesten te aller tijde zorgen dat we voldoende water en eventueel dekens bij ons hadden. We hebben erom gegrinnikt. Zou het echt zo erg zijn? (Spoiler: ja dus!)

Onderstaand tafereel troffen we veelvuldig aan langs de weg na een sneeuwstorm.

Ingesneeuwde auto’s

Ingesneeuwde auto’s


Over IJsland

Het noordoosten van IJsland ligt slechts op zestig kilometer van de poolcirkel. Bizar idee hé? Tweederde van alle IJslanders woont in- en om de hoofdstad Reykjavik. Het binnenland is vrijwel onbewoond. IJsland kent een hoofdweg (route 1) die langs het hele eiland loopt en zo’n 1350 kilometer lang is. De maximumsnelheid is 90 km/u. Anders dan de naam van het land doet vermoeden, is het klimaat in IJsland vrij mild. Tijdens onze reis lag de temperatuur net onder of rond het vriespunt. De harde wind, die soms uit het niets kan oprukken, kan wel zorgen voor een hele lage gevoelstemperatuur. Onze koudste dag voelde aan als -12.


Een van de accommodaties waar we verbleven

Een van de accommodaties waar we verbleven

De route

Het startpunt van onze reis was de hoofdstad Reykjavik waar we op vliegveld Keflavik zouden landen. Vanuit daar kun je het land links- of rechtsom gaan ontdekken. Wij kozen ervoor om tegen de klok in te reizen, de belangrijkste reden daarvoor was het spreiden van de uren onderweg. Na de vliegreis wilden we geen autorit van zes uur meer hoeven maken. Met de kennis van nu zouden we daar ook niet meer zo op rekenen, zes uur onderweg in IJsland kan makkelijk oplopen naar acht. Zeker als je in extreme weersomstandigheden terechtkomt.

Natuur net buiten Reykjavik

Natuur net buiten Reykjavik

Richting de eerste stop

Richting de eerste stop

Stops en accommodaties

Onze eerste stop lag op vier uur rijden vanaf vliegveld Keflavik. Dit was de enige accommodatie die we niet via Airbnb boekten. We kozen voor Fosshotel Glacier Lagoon in Hnappavellir. Vanuit daar zouden we doorrijden naar de oostkant van het eiland, langs de fjorden, naar het visserdorp Borgarfjörður Eystri. Stop 3: Akureyri, de tweede stad van IJsland. De meest noordelijke stop. De laatste dagen spendeerden we in Hveragerðisbær, op ruim een uur rijden van Reykjavik, waar we na tien dagen weer op het vliegtuig zouden stappen…

In deel 2 laat ik de verschillende accommodaties zien en deel ik de bezienswaardigheden in de buurt. Heb je vragen of suggesties? Deel ze in de comments of stuur mij een bericht.