Verbouwen: foute berekeningen, hoge offertes en lekkage

Afgelopen week deelde ik een nieuwtje op Instagram: we hadden eindelijk onze droomkeuken besteld. De inkt was nog niet droog of er kwam slecht nieuws van de aannemer: er was een fout gemaakt in de berekeningen. En tot overmaat van ramp hebben we lekkage. Een update.

Over de verbouwplannen schrijf ik al sinds de verhuizing vorig jaar. De twee bovenste woonlagen zijn zo goed als klaar. De benedenverdieping wilden we even laten voor wat het was: het leek ons een verstandig plan om eerst in het huis te gaan wonen. Verstandig ja - maar blij worden we er niet van. Ja, ik gaf de keuken een make-over en we lieten een prachtige houtkachel plaatsen. Maar de lelijke vloer, het gebrek aan lichtpunten, de overdaad aan spots… mijn man heeft er minder moeite mee, maar voor mij is het een doorn in het oog. De woonkamer is tenslotte ook de plek waar we het grootste deel van de tijd doorbrengen.

Uitbouwen: een halve ton?!

Dus in december besloten we vijf aannemers aan te schrijven. Met twee van hen gingen we aan tafel. Toen de offertes in mijn mailbox verschenen, schrokken we ons rot. Een casco uitbouw van zo’n twee meter en een raam in de zijgevel kostte een slordige 50.000 euro. Oef! Dan waren we dus nog niet klaar: een groot deel van het voorwerk, het uittengelen én het stuken zat niet bij de prijs inbegrepen. Verschillende keren zijn we teruggegaan naar de tekentafel en werden we creatiever in het indelen van de ruimte. Uiteindelijk besloten we over te gaan tot inpandige renovatie, waarbij een stalen balk verschoven zou worden en verschillende muren doorbroken. Op die manier ontstond een grote, open ruimte met fijn uitzicht op de tuin. De aannemer ging aan de slag - en wij stelden onze droomkeuken samen.

Lekkage uit het plafond

En toen kwam het plafond in het toilet naar beneden. Gevloekt en getierd heb ik - wat een tegenvaller. Lekkage vanuit de badkamer - opnieuw. Met de badkamer hebben we al aardig wat pech gehad. We dachten inmiddels alles te hebben getackeld, maar kwamen van een koude kermis thuis. Er zit weinig anders op dan de boel volledig te strippen en opnieuw op te bouwen. Alle tegels eraf, vloer eruit en dan maar kijken wat we aantreffen. Die renovatie brengt ook een hoop nieuwe kosten met zich mee en dat is op z’n zachtst gezegd enorm balen.

Lekkage in het toilet

Lekkage in het toilet

Verbouwen: foute berekeningen, hoge offertes en lekkage

Koning te rijk

Toen we vorige week een akkoord bereikten met de aannemer, een plan maakten en onze keuken bestelden, voelden we ons de koning te rijk. Het gaat lukken en het moet goed komen. De inkt was nog niet droog of het bericht van de aannemer kwam: door verkeerde constructieberekeningen kon de renovatie zoals bedacht niet uitgevoerd worden. Er was een plan B, maar dat bracht zoveel extra kosten mee dat hij het afraadde. De keuken mocht goddank kosteloos geannuleerd worden.

En nu?

We gaan ons voorbereiden op onze reis naar IJsland en laten de boel even bezinken. Afstand nemen werkt vaak enorm verhelderend - en dat kunnen we wel gebruiken. Wordt vervolgd, ongetwijfeld.