5x deze designstoelen kun je zowel binnen als buiten gebruiken

De tijd dat we de zomer op een plastic tuinstoel doorbrachten is al lang voorbij - inmiddels is er een legio aan buitenmeubelen (bijna) net zo stijlvol is als de stoelen aan je eetkamertafel. Er zijn zelfs zetels die ook na een hoop zonuren of flinke buien nog net zo mooi zijn en die je dus buiten én binnen kunt gebruiken. Handig! Ik selecteerde vijf pareltjes.

Dat niet elke binnenstoel ook buiten kan staan ontdekte ik vorig jaar. Een van de kuipstoelen aan de eettafel werd verruild voor een ander exemplaar en het leek me een goed idee deze buiten te zetten. De kuip, van polypropyleen, zou regen- en zonbestendig moeten zijn. Dat klopte, maar de houten poten bleken na de zomer flink aangetast. Oeps. Die was rijp voor de stort.

Lees ook: Deze tuinbank gaf ik eerder een plekje aan de eettafel.

Tuinstoelen kopen: zonde?

Persoonlijk vind ik het altijd een beetje zonde om tuinstoelen aan te schaffen. Niet alleen omdat ze jaarlijks maar enkele weken tot maanden gebruikt worden, maar ook omdat ze ergens opgeslagen moeten worden als je ze mooi wilt houden. En dat neemt nogal wat ruimte in. Een meubelhoes lijkt een optie, maar bleek hier niet zo’n succes. Na de winter zaten alle stoelen alsnog onder de groene alg en andere viezigheid. Tijd voor een alternatief.

Dubbele functie

Wat bleek? Er zijn zat prachtige design tuinstoelen die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Ideaal! Dit zijn mijn favorieten:

Kartell - Masters stoel

Qua design een mix tussen de vlinderstoel van Arne Jacobsen, de tulpenstoel van Eero Saarinen en de Eiffel-stoel van Charles Eames. De stoel is gemaakt van kunststof en daardoor bestand tegen alle weertypen. De Masters stoel van Kartell is eventueel ook stapelbaar, als je nog een plekje hebt in je schuur of garage.

5x deze designstoelen kun je zowel binnen als buiten gebruiken

Vitra - Panton chair

Een populaire designklassieker van Deense bodem. Verner Panton maakte ‘m voor Vitra; hij was niet bang om te experimenteren met vormen en kleuren. Deze stoel is eveneens gemaakt van kunststof en leverbaar in zes verschillende kleuren. Zelfs de witte variant blijft buiten mooi - zo ondervond ik. Wel regelmatig even afnemen met een sopje.

5x deze designstoelen kun je zowel binnen als buiten gebruiken

Knoll - Bertoia Side Chair

Een waanzinnige mooie, tijdloze stoel. Luchtig, maar ook opvallend. Gemaakt door Harry Bertoia voor Knoll. De side chair, gemaakt van draadstaal, is het zusje van de bekende Diamond Lounge Chair. Deze variant is voorzien van een speciale coating die bestand is tegen krassen en chemicaliën. Dat maakt ‘m heel geschikt voor je tuin of balkon.

5x deze designstoelen kun je zowel binnen als buiten gebruiken

DEDON - CIRQL armstoel

Doet qua design een beetje denken aan rotan varianten uit de jaren ’70. De stoel is gemaakt van fiber, een recyclebaar kunststof dat weerbestendig en brandveilig is. Ideaal dus voor buiten of lekker eigenwijs aan de eettafel binnen?

5x deze designstoelen kun je zowel binnen als buiten gebruiken

EMU - Darwin

Een comfortabel en ergonomisch ontwerp waaraan je urenlang kunt tafelen met je lief, vrienden of familie. Lucidi en Pevere zijn de grondleggers van Darwin. De stoel is gemaakt van staal maar desondanks bijzonder licht van gewicht. De rugleuning en zitting zijn gemaakt van metalen gaas wat ‘m luchtig maakt. Gooi er een mooi kussen op of drapeer je favoriete schapenvacht er overheen en ook binnen steelt ‘ie de show.

5x deze designstoelen kun je zowel binnen als buiten gebruiken

Onderhoud tuinstoelen

Het is raadzaam om naar het materiaal van de stoel te kijken als je ‘m buiten wilt laten staan. Zekerheid voor alles. Stoelen van metaal of kunststof kun je met een sopje onderhouden. Bij tuinstoelen van metaal is het belangrijk dat je krassen voorkomt. Wanneer de lak of coating beschadigd, kan een roestplek ontstaan. Bij staal voorzien van een poedercoating heb je daar geen last van.

Welke stoel is jouw favoriet?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MisterDesign.