Dit zijn de mooiste designklassiekers van Scandinavische bodem

Minimalistisch, functioneel en passend in vrijwel elk interieur: Scandinavisch design is al jaren razend populair. Van de Zweedse meubelgigant tot merken als HAY, Normann Copenhagen en Kay Bojesen. Laatstgenoemde ontwierp in de jaren vijftig een charismatische aap van hout die tot op de dag van vandaag wordt verkocht. Echte designklassieker dus.

Zo telt Scandinavië meer stoelen, lampen en andere meubels die tot op de dag van vandaag in menig huishouden te vinden zijn. Dit zijn mijn favorieten:

De Wishbone Chair (Carl Hansen)

Ontworpen door Hans Wegner en veelvuldig nagemaakt de afgelopen jaren. De stoel is gemaakt van beukenhout en de zitting bestaat uit geweven papierkoord. Wegner ontwierp de wishbone chair in de jaren vijftig, het werd een van zijn bekende werken. De stoel heeft een Y-vormige rug en bijzonder licht van gewicht.

Dit zijn de mooiste designklassiekers van Scandinavische bodem

Panton Chair (Vitra)

Een van de meest bijzondere ontwerpen uit de twintigste eeuw. Ontwerper Verner Panton wilde een comfortabele stoel creëren die uit een stuk kunststof werd gehaald. Samen met Vitra bedacht hij de Panton Chair, die in 1967 de fabriek uitrolde. Later is een versie van polypropyleen op de markt gebracht. De stoelen zijn ook geschikt voor buiten.

Dit zijn de mooiste designklassiekers van Scandinavische bodem

Hanglamp FlowerPot (&Tradition)

Dit ontwerp van de Deens Verner Panton floreert een halve eeuw na haar introductie nog steeds. &Tradition produceerde de FlowPot voor het eerst in 1968. Destijds werd de wereld opgeschrikt door stakende studenten uit de flowerpower generatie. Panton werd bekend om zijn experimentele ontwerpen met veel kleur, plastic en staal.

Dit zijn de mooiste designklassiekers van Scandinavische bodem

Grand Prix stoel (Fritz Hansen)

Het ontwerp van de stoel, gemaakt door Arne Jansen, werd in 1957 gepresenteerd in het Deens Museum voor Kunst en Design. Tijdens de Triennale di Milano won de stoel de hoogste onderscheiding op de tentoonstelling en kreeg hij de naam Grand Prix. Aan het design is niks veranderd, al is de stoel in de houten uitvoering een tijd verdwenen uit de collectie van Fritz Hansen. Om het originele ontwerp eer aan te doen, werd de houten variant jaren geleden weer geproduceerd. De stoel is gemaakt van fineer.

Dit zijn de mooiste designklassiekers van Scandinavische bodem

Monkey (Kay Bojesen)

Begin jaren vijftig bracht ontwerper Kay Bojesen een charismatische apenfamilie op te markt. Een combinatie van teak- en limbahout. De armen zijn beweegbaar, waardoor de aap aan menig kast of plank kan ‘slingeren’. Na de succesvolle lancering volgden ook andere varianten. Een olifant, beer, konijn, teckel en vogels. Anno 2019 zijn de houten dieren nog in veel huizen (en kinderkamers) te vinden.

Dit zijn de mooiste designklassiekers van Scandinavische bodem

Welke designklassieker is jouw favoriet?

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met MisterDesign.