Inspiratie: 4x de mooiste ronde salontafels (met prijskaartje)

Lange tijd werd onze zithoek gedomineerd door bijzettafels, gegroepeerd voor of naast de bank. Als ik de laatste ontwikkelingen mag geloven, zijn losse exemplaren passé en laat de trendgevoelige interieurfanaat een salontafel de show stelen. Hoewel ik niet zo trendgevoelig ben, droomde ik wel al enige tijd van een ronde salontafel.

Eentje die niet alleen mooi is, maar ook stevig op zijn pootjes staat. De belangrijkste reden? Mijn peuter trekt zich er graag aan op. Leuk, zo’n Marokkaans tafeltje met drie poten - maar de keren dat dochterlief crashte omdat ze ‘m als stoel wilde gebruiken zijn niet meer op een hand te tellen. Glazen of kopjes durfde ik er al niet meer op te zetten. Een lage chakki tafel? Fantastisch, maar ook niet praktisch. Ook dit exemplaar, met verhoogde rand, was niet veilig. Op zoek dus naar een alternatief.

Wat vind ik mooi?
De laatste grote salontafel die ik heb gehad, was zo’n opium tafel. Groot, grof en lomp. Ik kocht ‘m destijds voor mijn Haarlemse huis met een woonkamerbreedte van drie meter. Vrij smal dus. Mijn bank had al een diepte van een meter, dus die tafel oogde nog groter dan hij daadwerkelijk was. Die ruimte vroeg om iets subtiels, iets kleins. Iets dat je opzij kunt schuiven. Hoera voor de bijzettafel! Inmiddels ben ik verhuisd, heb ik een halve meter extra in de breedte en wel weer ruimte voor een echte salontafel. Een ronde, zo weet ik inmiddels, want ronde salontafels ogen minder massief. Ook maken ze het geheel wat zachter en ze passen eigenlijk in elk interieur.

Eyecatcher of niet?
De basis in mijn huis is vrij neutraal, waardoor ik heel makkelijk een uitstapje kan maken naar een of meerdere eyecatchers. De Classicon Bell salontafel is daar een mooi voorbeeld van. Wat een waanzinnige tafel vind ik dat. Ik ben dol op messing en glas, twee materialen die duidelijk vertegenwoordigd zijn in dit model. De ontwerper besloot zijn ontwerp, heel eigenwijs, precies contra op te bouwen. Dus glas als basis in plaats van als blad. Het glas is handgeblazen en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar je haalt wel een kunstwerk in huis.

sevencouches_ Classicon Bell

Niet rond, maar ovaal is deze salontafel. Airy van Muuto, ook verkrijgbaar als bijzettafel. Schreeuwt niet om aandacht, maar is wel aanwezig. Het ronde blad maakt het stalen frame weer wat zachter. Fijn aan deze tafel vind ik het gevoel van ruimte: hij is heel fijntjes. Verkrijgbaar in verschillende maten, dus ideaal voor de kleinere woonkamer. Het ontwerp is van Cecilie Manz, die op zoek ging naar een fijne balans tussen licht en lucht. Daar komt ook de naam vandaan.

sevencouches _ airy

Mooi in haar eenvoud, deze tafel van HAY. Gemaakt van massief eikenhout en poten van fineer. Oorspronkelijk was het ontwerp van dit meubel bedoeld voor een hotel in Kopenhagen. Verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

sevencouches _ hay

En een zwak voor marmer blijf ik houden, wat een prachtig materiaal is dat. Op deze prachtige tafel van Gubi vind je een marmeren tafelblad in verschillende kleuren. Elk blad is anders doordat er met een natuurlijk product wordt gewerkt. De ene tekening is nog mooier dan de andere. Het metalen onderstel is leverbaar in messing en zwart. Dat wordt nog even flink doorsparen…

sevencouches_gubi

Binnenkort ga ik op zoek naar een aantal budgetvriendelijk exemplaren. Welke salontafel zie jij het liefst terug in mijn interieur?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MisterDesign.