sevencouches verbouwt: rolluiken als ideale zonwering?

De bouwvak in huize sevencouches laat nog even op zich wachten, de kluswerkzaamheden gaan - vooral buiten - gewoon door. Afgelopen week zag ik het kwik binnenshuis geregeld richting de 28 graden kruipen. Is de warmte eenmaal binnen, dan krijg je het erg moeilijk weg. Hoe los je dat op?

Dit vraagstuk houdt me al enkele weken bezig. Zonwering aan de achterzijde van het huis is aanwezig, maar biedt onvoldoende bescherming. Natuurlijk merk je verschil wanneer je het scherm niet uitdraait, het scheelt al snel een paar graden. En dan heb ik het uiterlijk van mijn seventies scherm nog buiten beschouwing gelaten (het is écht een lelijk ding).

Achter de coulissen zijn we bezig met plannen maken voor de renovatie van de benedenverdieping. En met de verwachting in het achterhoofd dat ons land de komende jaren meer en vaker te maken krijgt met een hittegolf, gaan we hierover serieus nadenken. Onze woning vangt de hele dag zon: ’s ochtends aan de achterkant van het huis en ’s middags (heet!) de voorkant.

beeld: pinterest

beeld: pinterest

Flinke investering
Een oplossing waarover ik veel goede verhalen lees zijn rolluiken. Bij uitstek geschikt om woon- of slaapkamer koel te houden. Ook schijnt het dat rolluiken geluidswerend zijn, een isolerende functie hebben, voor verduistering zorgen en inbrekers buiten de deur houden. Klinkt dus als de ideale oplossing. Zijn er ook nadelen? Plaatsen is niet eenvoudig (vakman nodig!) en wanneer er geen elektriciteitskabels op de plek van het rolluik zitten, komt er aardig wat sloop- en breekwerk bij kijken. Dat drijft de prijs flink omhoog. Daarnaast vindt niet iedereen rolluiken mooi. Maar hé, erger dan mijn bestaande zonnescherm kan bijna niet. Voor een gemiddeld rolluik ben je zo 500 euro kwijt, afhankelijk van je exacte wensen en de maten van het raam. Een flinke investering dus.
Alternatieven zijn bijvoorbeeld screens, markiezen of shutters.

beeld: karwei

beeld: karwei

Voorlopig worden er nog geen concrete plannen gemaakt voor de benedenverdieping, we zitten nog in de conceptfase. Wel zie ik meer voor- dan nadelen aan het gebruik van rolluiken. De isolerende functie vind ik een groot pluspunt. Weer een stap in het verduurzamen van ons huis. Hoewel, dan is het overstappen op kunststof kozijnen ook geen overbodige luxe. Wordt vervolgd!

Dit blog is geschreven in samenwerking met externe partijen.