Update hortensia-challenge: ‘nog steeds volop bloemen’

Op 4 mei begon ik samen met vier enthousiaste volgers aan de hortensia-challenge: wie laat deze plant minimaal 150 dagen bloeien? Inmiddels zijn we ruim honderd dagen onderweg en zit tweederde er al op. Positief: alle hortensia’s zijn nog in leven. ‘Ze wordt goed in de gaten gehouden’.

Een stroom aan reacties op de winactie die ik in april via Instagram organiseerde. Voor de magical hortensia-challenge was ik op zoek naar drie volgers die mij wilden vergezellen. Wegens het enthousiasme besloot de kweker niet drie, maar vier planten ter beschikking te stellen: Stacey, Loet, Linda en Arianne werden uitgekozen voor de uitdaging. Zij kregen allemaal een roze magical hortensia en pot met waterreservoir van Lechuza.

Hartverzakking
Op woensdag 4 mei gingen we officieel van start - die van mij was niet zo vliegend. Nadat ik mezelf een lang weekend vrij had gegeven, kreeg ik maandagochtend een lichte hartverzakking toen ik mijn kantoor binnenkwam. De combinatie van volle zon en warmte had mijn hortensia weinig goed gedaan. De eerder zo fiere bloemenkopjes hingen er slapjes bij, evenals de bladeren. Een dompelbad bleek de oplossing, nog dezelfde avond was mijn hortensia hersteld. Daarna heb ik haar een andere plek gegeven.

Inmiddels staat mijn hortensia afwisselend in de bad- en slaapkamer waar ze voldoende licht krijgt, maar geen direct zonlicht. Dat resulteert in een rijkbloeiende plant met zachtroze bloemen. Like!

Arianne: moeilijke start
De plant van Arianne (@arianne.hh) begon de challenge ook met een kleine achterstand. Transport had de hortensia weinig goed gedaan. Het heeft wel even geduurd voor ze was bijgetrokken. Inmiddels doet de plant het al een tijd lang uitstekend.

2018-07-05 10.20.55.jpg
2018-07-05 10.20.11.jpg

Arianne schrijft: ‘de hortensia heeft nog steeds volop bloemen. Aangezien het zo goed met haar gaat op de eettafel durf ik eigenlijk geen andere plek te proberen. Door het handige reservoir van de pot kan ik goed zien of ze voldoende water heeft.’

Loetje: lekker buiten
De hortensia van @laloetje_ doet het ‘super goed’. Qua kleur ziet Loet tot nog toe weinig veranderingen; ze blijft lichtroze met lichtgroen.

DSC_0093.jpg

Loet heeft haar plant al een tijdje buiten staat vanwege het mooie weer, maar houdt de hortensia goed in de gaten. Ze schrijft: ‘wat mij opvalt is dat de bladeren en de bloemen heel stevig aanvoelen’. Speciale verzorgingstips heeft ze niet.

Linda: te weinig licht
Linda van @thathomepage merkte vrij snel na de start van de challenge dat haar plant niet voldoende licht kreeg. ‘De bloemblaadjes verkleurden niet naar roze, maar bleven groen. Op bewolkte dagen heb ik haar af en toe een paar uur buiten gezet. Daar kreeg ze duidelijk meer kleur van’.

7518854848_IMG_3570.jpeg
7585929232_IMG_3173.jpeg

Met de warme dagen van de laatste tijd past Linda wel op. ‘Ik zorg wel dat ze niet te veel in het volle licht staat’. Met resultaat, want de hortensia van Linda heeft een prachtige kleur.

Stacey: voldoende water
Groene vingers zijn @staceynuijens niet onbekend; in het dagelijks leven werkt ze in een bloemenzaak. Haar hortensia doet het erg goed: de bloemen variëren van groen naar zachtroze.

Schermafbeelding 2018-07-18 om 11.07.49.png
Schermafbeelding 2018-07-18 om 11.07.36.png

Met het warme weer houdt Stacey extra in de gaten of haar plant water nog heeft, maar met de pot van Lechuza is dat kinderspel.

De volgende update volgt binnenkort. Heb je zelf tips voor de verzorging van de hortensia? Deel ze in de comments!