Zo kies je voor elke ruimte de juiste raamdecoratie

Shutters, rolgordijnen, houten jaloezieën: wie op zoek is naar ‘iets voor het raam’ heeft veel om uit te kiezen. En dat is niet makkelijk, blijkt in de praktijk. Want hoe bepaal je welk type gordijn het beste in je keuken of badkamer past? Welke kleur kies je? En ook belangrijk: wat voor materiaal?

Lange tijd was raamdecoratie bedoelt om de privacy te waarborgen of het zonnetje buiten te houden. Inmiddels worden gordijnen, door de enorme variatie, ook ingezet om een bepaalde sfeer of stijl te creëren. Gordijnen kleden een ruimte mooi aan - het bekende puntje op de i.

bron: pinterest

bron: pinterest

Voor mij moet raamdecoratie niet alleen mooi en functioneel zijn, maar ook praktisch. Gordijnen moet ik kunnen (laten) wassen of afnemen. Niet geheel onbelangrijk met twee ronddolende katten en een grijpgrage dreumes. Hoe ga je te werk?

Type ruimte
In de woonkamer hebben je gordijnen over het algemeen een andere functie dan in je slaapkamer. Pas je keuze daarop aan. Plissé gordijnen, vouwgordijnen of shutters staan mooi in erkers. Heb je een hoog plafond? Kies dan bijvoorbeeld voor lange overgordijnen. Je behoudt het gevoel van ruimte, maar maakt het ook knus. 

bron: stek magazine

bron: stek magazine

bron: pinterest

bron: pinterest

Voor je slaapkamer volstaat een (verduisterend)rolgordijn - eventueel in combinatie met sfeervolle overgordijnen. In badkamers zijn kunststof shutters de beste keuze: deze zijn makkelijk schoon te houden en niet zo gevoelig voor schimmels. Heb je een keukenraam dichtbij je gasfornuis? Ga dan voor PVC, hout of aluminium, zodat je eventuele vetspetters makkelijk kunt verwijderen.

Sfeerfoto badkamer.jpg

Soort raam
Houd niet alleen rekening met de afmeting en vorm van het raam, maar denk ook aan de functionaliteit. Kan het raam open? Staat het standaard op een kier? Heb je een kantelraam? Zorg voor voldoende afstand kunnen het het glas en de raamdecoratie. 

87ea6fb99b91235839aaef95a37286ca.jpg

Investeer
Mooie gordijnen zijn helaas niet goedkoop. Ik heb jarenlang slecht passende gordijnen gehad omdat ik mijn geld liever in een nieuw meubel stopte. Pas toen ik op maat gemaakte kwaliteitsstof aan de rail hing zag ik wat het effect was. Je hebt er - als het goed is - jarenlang plezier van.

Sfeerfoto.jpg

In of op het kozijn?
Vrije vertaling van de vakterm ‘in de dag of op de dag’. Wil je de gordijnen binnen je kozijn laten vallen of er overheen? Voor beide opties valt wat te zeggen, maar zorg ten aller tijde dat je goed meet. Op sommige websites vind je handige meetinstructies waarmee iedereen uit de voeten kan - zelfs als je niet zo handig bent. Doen!